Uspješno održan Zenica Linux seminar

Danas je u prostorijama Bosanskog narodnog pozorišta uspješno održan 1. Zenica Linux seminar. Broj gledalaca je bio zadovoljavajući. Sva predavanja su bila fenomenalna. Nažalost tri predavača nisu mogli prisustvovati seminaru iz određenih razloga ali sve je dobro prošlo. Ovom prilikom se zahvaljujem svim predavačima i svima koji su došli prisustvovati seminaru. Vidimo se opet slijedeće godine.

Evo malo opsirnijeg izvjestaja:

U nedelju, 28.11.2004. godine u Bosanskom Narodnom Pozorištu u Zenici održan je prvi Zenica Linux seminar na kojem je, uprkos lošim vremenskim okolnostima i zakašnjelom plakatiranju, prisustvovalo približno stotinjak ljudi. Sa obzirom na sve te uslove, i na samu tematiku seminara i činjenicu da je ovo prvi seminar tog tipa u Bosni i Hercegovini organizatori seminara su zadovoljni posjetom.

Predavanja su bila ograničena na četrdesetak minuta i sva su predavanja bila prilično interesantna. Usljed različitih okolnosti tri predavača nisu mogla prisustvovati seminaru (Adnan Sadžak, Sanel Zukan, Azuj Ajanović), o čemu je organizacija blagovremeno obaviještena ali i pored toga seminar se završio uspješno.

Seminar je zamišljen kao dio projekta jačanja informatičke pismenosti kod građana Bosne i Hercegovini i prestavlja prvi takav događaj pored čega će se još održavati Linux radionice i prevodilački maratoni širom Zeničko-dobojskog kantona.
Predavači i teme o kojima se raspravljalo na seminaru su sljedeće:
Vedran Ljubović – Linux i perspektiva Linux-a u Bosni i Hercegovini
Adis Nezirović – Unix historija
Mr. Samir Lemeš – Akademske i istraživačke mreže
Kemal Šanjta – Struktura Linux direktorija
Grafička okruženja pod Linux operativnim sistemom
Ahmet Mulalić – Mozilla na bosanskom jeziku
Open Office.org
Vedran Ljubović i Adis Nezirović – BHLD (BH Linux desktop)
Adis Nezirović – Team Consulting za BiH
Seminar je planiran i za sljedeću godinu, te se iskreno nadamo da će sljedeći seminar biti dosta bolji i interersantniji od ovoga. Vise o seminaru mozete saznati na http://seminar.lugzdk.ba