Usporedba Linuxa sa Windows XP

koje su prednosti Linuxa i da li mogu da imam sve stvari kao na XP-u kao što je messenger itd.

Edit: topic je glasio: “ja koristim XP i mnogi mi govore da uzmem linux, imam mnogo predrasuda”

Možeš napraviti dual boot, pa ako ti se Linux ne svidi, obrišeš ga. Još jednostavnije je da ga pokreneš na virtuelnoj mašini (VMware).

Kao prvo - da bi se predrasude razbile,
postoji nacin da isprobas linux a da ga ne instaliras. Npr. pitaj nekoga da ti dadne neki Live CD (npr. ubuntu, knoppix, kubuntu itd).
Drugo - ako ga instaliras, moguce je napraviti tzv. dual boot da prilikom pokretanja kompjutera dobijes mogucnost da izaberes da li zelis da pokrenes windows ili linux.

Odgovori na pitanja …

1. neke od prednosti:
    http://start.linux.org.ba/Za%C5%A1to_Linux%3F
    http://start.linux.org.ba/Dobro_a_besplatno

2. DA - sto ne znaci da ce svi programi potpuno isto izgledati …

Nije linux za tebe …onako od oka

Nemoj tako odbijati potencijalne clanove open s. zajednice :smiley:

bas pre desetak minuta sam zavrsio instalaciju i podesavanje mandriva-e 2007 kod jednog lika…
ostao je da se igra kao dijete… woooow 3D… a vid efekata… a ima ovo … ima i ono…
ako mu uspijem srediti jos par stvari obecao je da ce preci na linux 100 %

isprobaj live, ako ti se svidi pitaj nekoga da ti instalira i objasni par osnovnih stvari i to je to :wink: greetz

Pa za jednog desktop korisnika nisu velike ali se svakim danom povecavaju. Kao primjer, danas imas XGL tehnologiju koja cini tvoj desktop otprilike (ako ne i bolje) vizualno da izgleda kao MacOS X ili novopecena Windows Vista – okrece se, ima sjene, prozori nestaju u nekakvim efektiva, drmaju se, valovi ih prelaze, kisa ti pada po desktopu, etc. prakticno sminka. Mnoge stvari su ti drukcije, ali sto se tice osnovnih potreba (filmovi, messenger, irc, surfanje, office) imas sve potrebno. Igre su vjerovatno ono sto neces moci na Linuxu bas furat ali pristojan broj igri (NFSU2, Counter-Strike, Unreal, Call of Duty) se moze pokrenuti i igrati sa Cedegom. Sve u svemu, jedno veselo iskustvo je probati taj Linux kroz koje naucis neke stvari koje bi mogle biti korisne kasnije.

ja se ne ustručavam legalnog proprietary softwera, prednost dajem opensource-u…

ja koristim XP i mnogi mi govore da uzmem linux, imam mnogo predrasuda
Zar naslov nije mogao biti malo kraci, tipa “XP to linux tranzicija” ili sl. a ne pola recenice u naslovu, a ostatak u postu ?

S ovakvim stavom… nije ni za tebe:P Ono sto cini linux (i okolinu) time sto jeste, jedim dijelom je softver a drugim zajednica. Nemojmo to zaboravljati.

Kad me god neko pita slicno pitanje ja jedino sto kazem "Nema virusa,nema crva,nema spyware-a " :D.Zar to nije glavni razlog koji treba da privuce nekog i da ga natjera da se okani Windowsa?.Koga briga za okretanje prozora… :smiley:

[quote=Sanel]> ja koristim XP i mnogi mi govore da uzmem linux, imam mnogo predrasuda
Zar naslov nije mogao biti malo kraci, tipa “XP to linux tranzicija” ili sl. a ne pola recenice u naslovu, a ostatak u postu ?

S ovakvim stavom… nije ni za tebe:P Ono sto cini linux (i okolinu) time sto jeste, jedim dijelom je softver a drugim zajednica. Nemojmo to zaboravljati.[/quote]
Svašta…jesil ti neki ucitelj Bosanskog jezika??? hvala puno ipak ostajem na xp-u

Svašta…jesil ti neki ucitelj Bosanskog jezika???
Nije “Svasta”, vec opca kultura postanja. I jesam, profesor sam a ne ucitelj, Bosanskog jezika :stuck_out_tongue:

hvala puno ipak ostajem na xp-u
Smrc; odoh se dobro nasekirati.

nemoj plakati… :smiley:

Sanele de nemoj se nervirati jooj, evo i ja cu pocet plakati…

ako si pametan bjezi od linuxa. otkako sam ja na linuxu, seksualna moc mi je opala za pola

ako si pametan bjezi od linuxa. otkako sam ja na linuxu, seksualna moc mi je opala za pola[/quote]
hahahhahahahahhahaa… echo “1” > /proc/impotence

ako si pametan bjezi od linuxa. otkako sam ja na linuxu, seksualna moc mi je opala za pola[/quote]
Možda i low-fi BH humor odbija potencijalne korisnike…

Anyway, ja bih još dodao da na svom PII 233 MHz, 256 MB RAM-a s Linuxom imam puno bolje iskorištenu
mašinu. Recimo, dok sam imao samo 64 MB RAM-a, na Win98 nisam mogao gledati DivX-e, na Linuxu jesam.
Sve je dosta slobodnije u smislu da sam sebi možeš korak po korak napraviti okruženje koje tebi paše.
Nećeš desktop? Ne moraš ga imati! Hoćeš ikone od pola metra? Nema problema! Hoćeš sve iz komandne
linije da radiš? NP! :slight_smile:
Da ne govorim o tome koliko je stabilniji Linux. Sjećam se restartovanja na Win98 - ova stabilnost sada
vrijedi svaki help fajl koji sam pročitao…