Jedno interesantno poređenje:
http://mandrivausers.org/index.php?showtopic=40631
ovaj reviewer, zaboravio je reći (ili ja dobro ne pročitah) da na ubuntu/kubuntu live/install CDovima prilikom bootanja ima opcija “check CD for defects”, fino prelista md5sumu… a na mandrivi je nema, ovo je tako lagano implementirati a “prejako” je… ja bi ovo stavljao na svaki cd da sam releaser (suse, debian, mandriva, fedora itd) i ova caka ima,samo što je slabo prevedeno na naš jezik, većina je na engleskom, ali ima i poneka naša riječ: F2÷Fn select Language/keyboard prilikom boot-a
onda, na ubuntu/kubuntu live CD-ovima imaš i nekoliko OSS .exe apps (kada se CD autoplay-a u windowsu), uglavnom to su “bleeding edge” firefox/thunderbird etc
ps:
neki zamjeraju ubuntu-u (pored toga što shipuje na jednom CD-u) da nema mp3/3D podršku, i kao to je “slabost”, IMHO, da je “ubuntu” htio mogao je staviti proprietary drivere… ali nisu, namjerno nisu htjeli. U jednu ruku lijepo je imati 3D/mp3 podršku out of the box, ali u drugu, to je “skakanje u stomak” jer se slažemo da nam ati/nvidia nikad ne daju drivere na uvid, btw u novom k/ubuntu-u napraviti mp3/3D je “klik posla”… tako da ja preferiram “ogg out of the box”, a naštimaj mp3 kad dođeš kući…
edit:
uh,pardon, ima, piše za ovo cd defects, nevermind, ipak je ovo fina opcija za imati…
evo taman stavio Live CD Mandrive Spring, i jakoo fino sve izgleda, nema nikakvih flash problema kod surfanja kao kod Ubuntu 8.04, a plus dođe po default-u flash instaliran, probat ću je instalirat čim brojač interneta se resetira, jer predpostavljam da će bit dosta update-a a limit je mal.
CDovima prilikom bootanja ima opcija “check CD for defects”, fino prelista md5sumu… a na mandrivi je nema, ovo je tako lagano implementirati a “prejako” je…
Tri puta duzi boot?
jer se slažemo da nam ati/… nikad ne daju drivere na uvid,
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=4161 sto je i vise nego dovoljno s njihove strane
Sanele, pogledaj malo datume posta 05.05.2007
Arrgghhhhh, kvaju, crni kvaju
nego zanima me ovo, dali ima negdje ove update-e posebno negdje sačuvati, tako da kad se nakad kasnije reinstaliralo da ih vučem sa stika il sl.?
Otvori novu temu.
Nemoj nikada slati poruke u teme stare godinu i više osim ako je VRLO vezano za tu temu (npr. otkrio si da je nešto što je neko napisao netačno ili se problem ponovo javio u novoj verziji).