Uspostavljanje grub-a?

Pozdrav dragi Linuxasi :),

Pored mog problema sa grafickom koji jos nisam rijesio javlja mi se jos jedan problem. Naime, koristio sam Linux 10.10, windows xp skupa i win ko win, instalacijom nekog smeca poceo kociti, trokirati, padati. Odlucim da reinstaliram Win i to sam uradio bez ikakvih problema, podatke sa Win sam snimio na Lin i sve ok. Sad je doslo na red uspostavljanje GRUB bootloadera jer ga win izbirsao. Tu se javljaju problemi koji se samo meni mogu javiti :). Prije svega da vam kazem da sam googlao i precesljao dosta foruma, ali rjesenje problema nisam nasao. Vjerujem da medju vama ima ljudi koji Linux jako dobro poznaju i imaju odgovor na moje probleme.

Standardna procedura je:
sudo grub,
root (hdx,x) - zavisi gdje mi je linux, tj na kojoj particiji, kod mene je (hd0,4) jer mi je na sda5, setup (hd0), on odradi svoje i to je to… jos samo bi morao u menu.lst staviti da mi ponudi i win prilikom dizanja grupa jer ga nece biti,

medjutim kod mene je sljedeca situacija… stalno mi izbacuje da ne moze naci grub/boot/stage1, tj onaj error 15: file not found, kad idem find grub/boot/stage1 opet ga ne moze naci…

za svaki slucaj sam probao naci grub fajlove na svim particijama, isao sam redom, al ne moze nigdje da nadje stage1, i ne znam sta da radim :/// svi podaci su mi na toj particiji a ne mogu da udjem tu :confused:

sacuvao sam menu.lst od prethodnog gruba, ne znam moze li to pomoc, cak sam probao i super grub diskom ga dignut al nemoze da nadje taj fajl, pokusao sam i live cd-om da particije podesim manuelno da instaliram grub, ali javlja mi da ne moze naci neki root, i to sve padne onda u vodu,

POMAGAJTE!!! :smiley: HVALA UNAPRIJED NA VREMENU I STRPLJENJU! :))

Ne treba ti taj menu.lst ako je u pitanju grub2, a jeste obzirom da je linux 10.10 :slight_smile: jel to ubutnu? kad namjestis grub i pokrenes linux onda ces uraditi sudo update-grub u konzoli o to ce ti poslagati onaj meni kako treba. Ali to tek kad instaliras grub i pokrenes linux. A rjesenje probaj ovdje, mora uspjeti: https://help.ubuntu.com/community/Grub2

Ako ne napravis onda napisi tacno sve informacije. Koliko particija, gdje je linux, jel grub na mbr ili na particiji itd.

Pozz

[quote=boby]Ne treba ti taj menu.lst ako je u pitanju grub2, a jeste obzirom da je linux 10.10 :slight_smile: jel to ubutnu? kad namjestis grub i pokrenes linux onda ces uraditi sudo update-grub u konzoli o to ce ti poslagati onaj meni kako treba. Ali to tek kad instaliras grub i pokrenes linux. A rjesenje probaj ovdje, mora uspjeti: https://help.ubuntu.com/community/Grub2

Ako ne napravis onda napisi tacno sve informacije. Koliko particija, gdje je linux, jel grub na mbr ili na particiji itd.

Pozz[/quote]
ko mene je ipak grub, ne grub2, iako je 10.10, mozes dole vidjeti

aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub2
sudo: update-grub2: command not found
aldin@Aldinex:~$ sudo update-grub
Searching for GRUB installation directory … found: /boot/grub
Searching for default file … found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file … found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image … none found, skipping …
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-28-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-2.6.35-22-generic
Found GRUB 2: /boot/grub/core.img
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Updating /boot/grub/menu.lst … done
(ovo je sa proslog topica, nevezano za ovu temu!)

prijatelju, problem mi je taj sto ne mogu da instaliram grub. kad idem na terminal “sudo grub” ne moze da ga nadje. pa moram ici ono sudo apt-get grub pa da ga instalira. a kada ocu da ga instaliram preko live CDa onda mi kaze, kada idem manuelno odrediti particije, da ne moze da nadje neki root… negdje sam procitao da moze biti do CDa, tako da cu probati sa drugim CDom…

particija vjeruj nemam pojma koliko imam :// nisam ja neki strucnjak za racunare :smiley: imam na sda1 windows koji zauzima nekih 54GB, na sda5 je linux sa 23gb i ima jos nesto na sda6 isto ko za linux ali pise pored i nesto swap, ne znam sta je mbr ni kako da vidim gdje mi je grub instaliran… sve sto znam o linuxu je ono sto sam procitao na forumima :/// ako nesto nisam vidio onda i ne znam za to :smiley: ali grub mi ne moze biti instaliran jer nemam taj neki stage1 file… da ima lagano bi to sredio preko Super Grub Diska :confused:

hvala na pomoci, nadam se da ce ti moj odgovor pomoci da zakljucis o cemu je rijec :slight_smile:

Ne to je ipak grub2 kod tebe iako ne pise 2. mbr znaci master boot record, sto znaci da se grub instalira u jedan djelic hard diska koji je na pocetku. A moze biti instaliran i na neku particiju (kao kod mene). Jesi li probao ono uputstvo sto sam ti napisao (link)? Probaj takodje i sa drugim cd-om.

[quote=Aldinux]Pozdrav dragi Linuxasi :),

Pored mog problema sa grafickom koji jos nisam rijesio javlja mi se jos jedan problem. Naime, koristio sam Linux 10.10, windows xp skupa i win ko win, instalacijom nekog smeca poceo kociti, trokirati, padati. Odlucim da reinstaliram Win i to sam uradio bez ikakvih problema, podatke sa Win sam snimio na Lin i sve ok. Sad je doslo na red uspostavljanje GRUB bootloadera jer ga win izbirsao. Tu se javljaju problemi koji se samo meni mogu javiti :). Prije svega da vam kazem da sam googlao i precesljao dosta foruma, ali rjesenje problema nisam nasao. Vjerujem da medju vama ima ljudi koji Linux jako dobro poznaju i imaju odgovor na moje probleme.

Standardna procedura je:
sudo grub,
root (hdx,x) - zavisi gdje mi je linux, tj na kojoj particiji, kod mene je (hd0,4) jer mi je na sda5, setup (hd0), on odradi svoje i to je to… jos samo bi morao u menu.lst staviti da mi ponudi i win prilikom dizanja grupa jer ga nece biti,

medjutim kod mene je sljedeca situacija… stalno mi izbacuje da ne moze naci grub/boot/stage1, tj onaj error 15: file not found, kad idem find grub/boot/stage1 opet ga ne moze naci…

za svaki slucaj sam probao naci grub fajlove na svim particijama, isao sam redom, al ne moze nigdje da nadje stage1, i ne znam sta da radim :/// svi podaci su mi na toj particiji a ne mogu da udjem tu :confused:

sacuvao sam menu.lst od prethodnog gruba, ne znam moze li to pomoc, cak sam probao i super grub diskom ga dignut al nemoze da nadje taj fajl, pokusao sam i live cd-om da particije podesim manuelno da instaliram grub, ali javlja mi da ne moze naci neki root, i to sve padne onda u vodu,

POMAGAJTE!!! :smiley: HVALA UNAPRIJED NA VREMENU I STRPLJENJU! :))[/quote]
imam identican problem… … imao sam windows C:\ & linux D:\ (ubuntu 10.10) i nedavno mi se nakacio jedan virus na windows i moradoh ponovo da instališem windows… svi bitni podaci su mi na linuxu… i eto, sad ne mogu da udjem na linux… nema onog menija nakon starta računara
moram da napomenem da nisam napravio backup /boot/grub/device.map && /menu.lst … nisam znao da treba… evo gledam sad preko live CD-a pod /boot/grub i nema tih fajlova…
ono sto sam našao jeste da se moze napraviti grub menu preko live CD-a ali meni za grub kaze …

ubuntu@ubuntu:~$ sudo su grub Unknown id: grub

ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub --batch sudo: grub: command not found
znači ne mogu ici varijantu koja je prikazana kao rješenje na http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5174&p=2

@host4dzaba

https://help.ubuntu.com/community/RecoveringUbuntuAfterInstallingWindows

https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling_GRUB2

https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

evo ako nekome zatreba , ovo mi je pomoglo… http://www.supergrubdisk.org/