UŽASNO SPORA INSTALACIJA Ubuntua

Evo mene sa novim/starim problemom… Skinuo sam ubuntu ISO i spržio ga na CD… pokrene mi se live instalacija, međutim SATIMA loadira… isprva sam mislio da je u pitanju loš CD, pa sam spržio na drugi… nakon istih (loših) rezultata pokušao sam instalirati na DVD medij… problem je i dalje isti. Probao sam na Lenovo mašinu, na IMB ThinkPad R50e i kod kuće na desktop. Kod kuće je trebalo čitaviš 7-8 sati da sve završi :S što naravno nikako nije normalno. Mene sad zanima dali je iso mogao fasovat error tokom downloada i hoće li skidanje nove kopije biti od pomoći ili sam ja negdje ipak pogriješio :frowning:

Najbolje da probaš (ako sumnjaš na cd/dvd) prilikom boot-a imaš opciju “check cd for defects” (traje 5-6 minuta), inače meni instalacija traje 25 minuta (od početka do kraja - od bootanja cd-a do X-a, pa instalacija) na jačoj mašini, a na drugoj mašini koja je slabija boot+ instalacija traje 45minuta, samo da znaš orjentaciono…

To kod tebe fakat nije “normalno”, btw jednom je bio problem dugog bootanja… na v6.06 moralo se staviti “noapic nolapic” u kernel liniju prilikom boota i onda je normalno radilo, al nešto ne vjerujem da je to ovdje slučaj

hint: sprži iso na Verbatim (marka CD-a)…

iz radoznalosti, zašto si ovo pitanje stavio na “opšta linux pomoć”, ja bi stavio na ubuntu podforum…

@dadonja:

Jesi li probao sa dodavanjem sljedećih parametara prilikom bootanja ubuntu-a:
noapic nolapic acpi=no

To je u većini mojih problema sa sporoćom na HPovim laptopima rješavalo. Drugi problem sam imao sa CentOS-om na istim laptopima. Naime ne podesi diskove na UDMA mode ako su diskovi ATA. Također ako opet neće da ti radi brzo probaj sa ovim parametrom, mada sumnjam da će raditi:
allgenericide

ama kod kuće je prošlo ali je trebalo gotovo cijelu noć da iskopira fajlove :S što je pravo čudno… ipak sumnjam da je problem u postavkama… vidim niko nije imao sličan problem… jedino što mi preostaje je oštetit svog providera za još 700 MB :smiley: al to i nije tako strašno :smiley:

možda ti je ok taj cd, nemoj džaba skidati ako ti “check CD for defects” kaže da nemaš errora, a ovo “noapic nolapic” je stvar prošlosti, AFAIK bilo na 6.06…

sta su to sad uradili sa kernelom pa je apic i lapic stvar proslosti ? to su izmislili vodu za koju niko do sad nije cuo ?

daj konfiguraciju laptopa i desktop-a

Glupo pitanje ali…
Da slučajno ne pokušavaš instalirati 64-bitnu verziju na 32-bitnu mašinu?
Ja sam tako satima instalirao Solaris x64 na 32-bitnu mašinu, instalacija je prošla poslije 4-5 sati ali od bootanja ništa. nisam znao da je x64 jer nije nigdje pisalo (prženi DVD bez ikakavih naznaka da je x64 u pitanju)

Kalac: evo ispred sebe imam dvd solarisa na kojem pise
x64/x86 dvd
sumnjam da ti je mogla instalacija raditi ako je dvd samo za 64bitnu arhitekturu …

sta su to sad uradili sa kernelom pa je apic i lapic stvar proslosti ? to su izmislili vodu za koju niko do sad nije cuo ?[/quote]
ma ne, nisi me razumio, ovaj problem sa dodavanjem “noapic nolapic” prilikom boota na v6.06 je stvar prošlosti (AFAIK - čim se ne ponavlja na 6.10 i 7.04), a to kako su i šta su kompajlirali nemam pojma, nisam zagledao u .config

Nije… i najnoviji kerneli još uvijek imaju problema koji zahtijevaju noapic nolapic, osim toga neki BIOSi imaju bugove u APIC implementaciji (koji se iz ko zna kojih razloga ne manifestuju na Windowsu). U kernelu postoji blacklista chipseta koji imaju probleme, ali novi stalno izlaze…

još uvijek nisi sažvakao ubuntu instalaciju. eto ja još uvijek moram dodavati na svom laptopu da bi radilo normalno. to što tebi više tako nije onda super, riješio si se par bugova. idi tamo i pravi screenshotove desktopa aldine :slight_smile:

Hmm… dešava se na više računara? Ako “noapic nolapic” ne šljaka pokušaj provjeriti md5 sumu CD-a, jer
nekad možda izgleda kao da je dobro spržen, al’ ustvari nije… Naravno, izbjegavaj CD-ove “na kilu” koji
su sljepljeni jedan za drugi i RW-ove korištene 15 puta nad kojima si neki dan jeo ćevape… :slight_smile: