Uzemljenje i problem sa mikrofonom i slušalicama

Nemam pojma gdje bih ovo smjetio pa evo opšta pomoć :slight_smile:

Čudan problem imam. Kupio sam slušalice sa mikrofonom. Nisu najjeftinije, već
dosta kvalitetne. U startu se pojavio problem šuma i nesnosnog krčanja. Probao sam sve moguće opcije - Alsa mikser i sva moguća podešavanja al ništa. Slušalice i mikrofon su 100% ispravni.
E sad, našao sam na jednom forumu da je mogući uzrok krčanja uzemljenje. Šta to znači ? Ima li ko iskustva ? Kako je povezano uzemljenje i mikrofon/slušalice ?

pa povezano sa portom na racunaru, ili gdje ih vec ukljucujes, to jedino moze da bude problem, ako su slusalice 100% ispravne! :slight_smile:

Da li je računar uzemljen, odnosno da li je uključen u šuko utičnicu šuko kablom i da li je sama utičnica uzemljena odnosno da li je uzemljenje u kući/stanu korektno provedeno?

Ako koristiš zvučnu karticu integrisanu na matičnu ploču možda tu leži tvoj problem. U takvom setupu si jako osjetljiv na šumove od ostatka sistema (čak i kada je sve regularno), a pretpostavljam da je matična ploča negdje fizički oštećena/ogrebana i da to kreira šum.
Možeš li probati neku dedicated PCI/PCIe zvučnu?

[quote=adis]Ako koristiš zvučnu karticu integrisanu na matičnu ploču možda tu leži tvoj problem. U takvom setupu si jako osjetljiv na šumove od ostatka sistema (čak i kada je sve regularno), a pretpostavljam da je matična ploča negdje fizički oštećena/ogrebana i da to kreira šum.
Možeš li probati neku dedicated PCI/PCIe zvučnu?[/quote]

E vidiš možda je to. Intergrisana kartica na Intel I7 IvyBridge. Sama karta je odlična ( 1 Gb ) međutim nikad nisam razmišljao o tom.
Imam EMU 1212 malo stariju profi duplu kartu koju sam koristio na Win,
pa ću vidjeti može li na Linux.

Update:
Naštimati ovu EMU kartu na Linux je moguće al’ ako si pravi Linux geek koji voli da rekompajlira native kernel - znači opasno.