Vasa iskustva sa ext4?

Vozdra raja, vec neko vrijeme nisam postavio pitanje na ovom forumu a posto ove sedmice nema guzve evo mojih 20 feninga:

Razmisljam da prebacim svoje podatke na sljedecu verziju ext filesystema – ext4. Ali (uvijek ima ali) prilikom citanja wikipedije procitah da u ext4 postoji veoma ozbiljan bug sa delayed alokacijom zbog kojeg bi mogao izgubiti svoje podatke u sarenim situacijama. Naime, citajuci dalje vidio sam da je Ted Ts’o napisao patch (nisam siguran da li je to i fix, jer kako sam shvatio njegov patch iskljucuje delayed alokaciju) koji popravlja ovaj problem i da je taj patch trebao uci u 2.6.30 verziju kernela.

Zamolio bih raju sto prate razvoj ovog filesystema da me savjetuju da li da prelazim na ext4 ili sacekam jos malko? Jos jedno (konkretno) pitanjce je da li je ovaj patch uvrsten u Slackware 13.0 jer kako sam vidio dolazi sa 2.6.29.x kernelom?

Nije na odmet ni malko vise informacija o ButterFS-u (poznatijem kao btrfs) te da li ima svrhe koristiti ga na obicnoj desktop (u kontekstu desktop/server) masini?

Zahvaljujem unaprijed.

http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_30 (8. Filesystems)

[quote]Ext4

  • Automatically allocate delay allocated blocks on close
  • Automatically allocate delay allocated blocks on rename
  • Add auto_da_alloc mount option
    …[/quote]
    Što bi značilo da je za ext 4 preporučeno korištenje minimum 2.6.30 verzije kernela ili novije, gdje više nema dječijih bolesti.
    (unpatched) kernel 2.6.29 koji dolazi uz Slackware može imati problema sa gubitkom podataka u nepredviđenim (čitaj “svakodnevnim”) situacijama, pogotovo ako niste tunirali sljedeće parametre:

/proc/sys/vm/dirty_expire_centisecs /proc/sys/vm/dirty_writeback_centisecs
(http://lwn.net/Articles/322823/)

Uzevši u obzir gore navedene primjedbe, nema razloga oklijevati sa korištenjem Ext4, pogotovo na desktop mašinama, fakat jeste dosta brži od ext3.

P.S.
Btrfs? Za jedno godinu-dvije :smiley:

ext4 je dobar ako kreneš sa friškom particijom.
Ako konvertuješ postojeću particiju, napredak u brzini se neće osjetiti sa starim podacima, samo sa novim.

Evo, napravio sam backup svega, svjeze instalirao Slackware 13.0 (64 bitni) i postavio svoje particije na ext4. Moram da kazem, ne znam je li do Slackwarea ili filesystema ali razlika u brzini je veoma osjetna (i to na KDE 4). Glede problema za alokaciju jednostavno cu svuci trenutno najnoviji (2.6.31.1) kernel, iskompajlirati i postaviti njega. To se bar na slacku moze odradit bez vecih komplikacija.

Ako se desi sta nepredvidjeno dopisem u ovom postu.
Thanks na komentarima :slight_smile: