[VEĆ BILO] Na SUSE 10.0 ne rade codeci

Razocaran sam u SUSE 10.0…

Prvo me zeza gcc, sada nemoze se ni gledati filmovi na dvd i divx

Skinuo sam Mplayer, ali nekontam nesto:

Ne kontam sta je .asc
posebno se skine paket a posebno imas zapis (kao neki key)
ovako:

-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.4.2 (GNU/Linux)

iD8DBQBEVT4Q3ogvP079aX4RqtjQAJ8TFpzt0FJyvXlOLj6Tjbop932VcQCgjeqv
ifu1VlNnrdh54R8iGHpf65A=
=MO07
-----END PGP SIGNATURE-----

Kako ovo ubaciti , sta ovo znaci??

Ja sam pocetnik i trazim pomoc od profes.

hvala!

.asc ili .md5 fajlove skidas ako hoces da provjeris checksum paketa. tj. ako nisi siguran da je taj paket originalni kako ga je “izdao” developer/i iz mplayer-a (posebno ako skidas sa nekih mirror stranica a ne direktno sa mplayer site-a).
takodje sa tim key-ovima mozes provjerit ako si imo neku gresku u komunikaciji dali si skinuo kako treba file, dali je potpun i te gluposti …

Kakve si codeke skinuo?Trebaju ti oni w32_all (tako nekako se zovu i teski su negdje oko 30-ak MB , tako ces najbolje znati).Skini .rpm i instaliraj , takodje i mplayer.Onda pokreni mplayer komandu u konzoli i vidi da li ti trazi jos nekih karafeka (libs , blabla).Ako sve prodje kako treba desni klik na .avi , .wmv file > open with mplayer bi trebalo biti dovoljno

Link
http://packman.links2linux.de/
izaberi multimedia
i instaliraj sebi MPlayer ili VLC ali pazi na verziju distribucije
za w32codec idi na http://rpm.pbone.net/ i upisi taj codec pack i nadji verziju distribucije. (naravno suse)
Prije instaliranja napravi jedan dosje gdje te takve stvari drzis i prilikom instaliranja prvo kada kliknes na jedan od rpm idi na desno vidjeces kao dodaj dosje u yast source i to je to onda instaliraj i neces imati nikakvih problemcica nadam se :slight_smile:
Eh da je samo to nemas niti “javu” i to moras instalirati :wink:

Jest, al nisi procito sto tamo cak i na mplayer stranici pise. I drugo ako si pocetnik, neznam sta ce ti mplayer, ako ga kompajliras bez citanja neces moc ni moc ga kompajlirat da ima gui. Btw za to trebas ./configure --enable-gui

Sto se tice codeca, to na suse-u sigurno i postoji taj dir. a taj dir je /usr/local/lib/codecs (ako ga nema kreiraj ga)e al sve te codece moras tu prvo postavit prije nego sto kompajliras mplayer. Skini “all” sve codece sa http://www.mplayerhq.hu/design7/codecs.html i stavis u taj dir. onda kompajliras mplayer.

Nakon toga sumnjam i da ces morat koristit mplayer, vec uzmi koristi eto kaffeine il xine il sta vec oces. A sto se tice da te zeza gcc, Suse se instalira a ne instalira gcc. Znaci instaliraj gcc.

Vidis jarane ja sam to rijesio drugacije
otisao sam na ftp server
mirrors.mathematik.uni-bielefeld.de
stavio ga u Yast kao izvor za instalaciju
dodao
/pub/linux/suse/apt/SuSE/10.0-i386/RPMS.packman/

i skinuo sta mi je potrebno ipak prije toga sam googl-ao dosta
inace neznam, jer sam nov ovdje dali se linkovi mogu direkno postavljati ali evo
tp://mirrors.mathematik.uni-bielefeld.de/pub/linux/suse/apt/SuSE/10.0-i386/RPMS.packman/
to sam bio uradio i za podrsku za “Javu” :slight_smile:
Dobro imam brzu internet konekciju pa ide to ko po ledu…

jel brže po loju ili po ledu lol, eki po ledu, dobra hehe

medo je to, medooo

SAD mi je malo jasnije.

Skidam Mplayer sa ove stranice:

http://packman.links2linux.org/index.php4?action=128&vn=3

Imaju 2 paketa Package Source Package
Ja sam skinuo Package i javljam konflikte.

Nije mi jasno dali trebam instalirati oba paketa.

Koja je procedura.

Sa dvd suse 10.0 instalirao sam sve playere samo jedan player radi sa mp3 fajlovima

ne kontam zasto je to tako

Suse je vodeca kuca a nisu mogli sve staviti na u paketu softverskom ( ???))

Nije loj Aldine ovdje gdje sam ja imam ADSL 20 Mo/s za nekakvih 20 eura sa modemom tako da mi je npr. brzina downloada konstantnih 1.60 mo/s

A sto se tice suse instaliraj prvo taj codec pack w32codec imas ga na onom ftp-u a preko packman-a nadji si taj player koji zelis ako ti je masina na suse 10.0 586 klikni na taj player koji zelis izaberi tvoju masinu i prije samog downloada playera skini ispod one pakete pise ti lijepo za npr. a.) paket na 586 ili tako nekako treba ovo i ovo cccc…
Inace ako ti javlja konflikt probaj s nekom drugom verzijom npr. i686 ako ima ili SuSE 10.1 nemam pojma ja sam izbrisao suse tako mogu sutra korak po korak da objasnim kad je instaliram opet :wink:

lovac, a da malo probaš search na ovom forumu?? Pitanje multimedije na SuSE 10 je pokenuto već dosta puta.

Zaboravih, molio bih administratora ili da obriše ovu temu ili da je premjesti na neko prikladnije mjesto. Recimo SuSE podsekcija ili barem Opšta pomoć. Čini mi se da je tema ove podsekcije ULK:Opšta diskusija pa mi je malo teško uklopiti multimedia problem na SuSE-u ovdje.

Evo pomjereno.