Fazon je, slika u lss16 formatu ne smije biti prevelika, zato što ukupan boot.img fajl ne smije biti veći od 1.44 MB (jedna disketa). CD-ROM boot funkcioniše na principu da se na CDu nalazi “virtuelna disketa” koju BIOS tretira kao pravu disketu, tako da je moguće da neki BIOSi podržavaju boot.img fajlove raznih veličina, ali ovaj moj priznaje samo legalnu disketu od 1.44 MB. Evo sadržaja boot.img fajla na Knoppix 3.1 CDu:
Malo računanja pokazuje da je slobodno oko 35 kB. Fajl “logo.16” je onaj koji treba zamijeniti. Znači ja sam pokušao da napravim logo.16 i ispao je preko 60 kB. Dakle potrošio sam sav slobodan prostor i još preko. Max veličina slike smije biti nekih 50-55 kB.
Zar prema El-Torito standardu nije moguće koristiti i boot.img veličine do 2.88MB (tj. emulaciju floppy-a 2.88MB)? Teško da još uvijek postoji BIOS koji ne podržava u potpunosti El-Torito (El-Torito standard, verzija 1.0 objavljen je 25.01.1995 !)
Koliko ja znam SuSE na svojim instalacijskim CD-ovima odavno koristi emulaciju 2.88 floppy-a, vjerujem da si nekada instalirao SuSE (ili možda (iz principa) nisi, he, he)?!
Nove verzije Knoppixa ne koriste El Torito tako da nije limitirana veličina boot slike. Ova tema je jako stara, preko godinu dana i odnosi se na verziju 0.1/0.2. Zaključao bih je ali mi je to nešto previše “cenzorski”.