Velika pomoc, molim vas!

prije svega, pozdravljam forumase sve :slight_smile:

ovako da predjem na stvar, instalirao sam open suse 11.0 i sve uspjesno sam instalirao sto se tice systema. kada sam ga instalirao, naravno otisao sam prvo U YasT administrative settings pa na network ono pa onda sam prvo tu kliknuo na network settings i uz “pomoc” mog jednog prijatelja sam pokusao da namjestim. namjesteno mi je da ocitva internet Over Etherner sto je default bilo, onda mi pise ech0 da prepoznaje mreznu kartu.

otisao sam u DSL postavke, kreirao account svoj, naravno moj username i password stavio i stadnardne postavke sam uradio koje su jednostavne za skontati i uz pomoc. tu sam postavio sve, kliknuo na finish i to je to …

kliknem na browser da vidim radi li internet … tu nastaje problem …

prvo mi se desilo to u prvim danima da kad otvorim browser i ukucam u searach bar www.google.ba samo ide onaj downloading a ne otvara stranicu nikako, tako i google i jos 20 slicni njemu web-ova.

drugih dana kad sam upalio pc … kad otvorim browser nikako mi ne otvara stranicu niti downloaduje, samo pise ona error poruka, cannot open the www.google.ba primjera radi.

narode, vec 2 i po sedmice se mucim oko ovoga. pomozite mi molim Vas!

sreco.

i da … KDE 3.5 mi je instaliran ;]

U konzoli ukucaj sljedece pa pastiraj ovdje:

ifconfig

ping google.ba

cat /etc/resolv.conf

Ako komanda ifconfig ispiše “command not found” probaj kucati /sbin/ifconfig (bez razmaka).
Naravno sve ovo gore kucaj nakon što se pokušaš konektovati.

Pomoglo bi da napišeš koji je to ADSL provider.

bihnet adsl provider.

Dobro, ali nisi još uvijek poslao izlaz naredbe ifconfig.

Ja sam imao slican problem. Poslije ukucanih podataka za konekciju nikako nije bilo interneta. Ne mogu tacno da se sjetim ali mislim da moras da aktiviras i (eth0) u Yast-u da bi izasao na internet.Meni je po difoltu uvjek (eth0) disable i tek kad je aktiviram mogu na internet.
Ako se ne snadjes, opisacu detaljnije, nemam sad SUSE 11 instaliran pa da ne lupam napamet.

ifconfig eth0 up , dhcpcd eth0 ! mozda

I ja sam imao isti problem. Na kraju rješenje je bilo tako jednostavno da sam se smijao (a izgubio sam i živaca i vremena). Skini paket rp-ppoe za svoju 11-ku (pazi na to je li amd64 ili 32-bit). Paket rp-pppoe možeš naći na Webpin stranici. Kad ga skineš i instaliraš, kao administrator (root) pokreni pppoe-setup komandu i odgovaraj na pitanja. pppoe-setup bi trebao da ti detektuje tvoj ADSL router bez problema. Bitno je da pod DNS server ukucaš “server”, ostalo ostavi kao defaultne odgovore. Naravno, moraćeš unijeti svo bihnet ADSL usename i password.

Ovo ti je link za amd64:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/7972419/com/rp-pppoe-3.8-107.1.x86_64.rpm.html

a ovo za 32-bit:
http://rpm.pbone.net/index.php3/stat/4/idpl/7965182/com/rp-pppoe-3.8-107.1.i586.rpm.html

Nisam siguran, ali je isto tako moguće da se rp-pppoe paket nalazi na instalacijskom DVD-u…