VELIKI problem pri INSTALACIJI!

Eh ovako,

Imam jako veliki problem sa instalacijom Linux Mandrake 8.1 i sa instalacijom SuSe 7.2.Naime,imam AMD Atthlon 1000MHz sa 132 MB rama gotovo nov računar.Dakle,ne vjerujem da je problem sa konfiguracijom ili nekim mogučnostima računara.Naime,ovaj me problem izluđuje jer ga ne mogu otkloniti već gotovo mjesec dana.Uglavnom prilikom instalacije Linux Mandrake 8.1 sve počne dobro ali zaglavi malo kasnije .Isti je slučaj sa Linux-om Suse 7.2 Izbaci mi sljedeće:

RAMDISK driver initialized:16 RAM disks of 32000 K size 1024 bloksize

Uniform Multi-Platform E_IDE driver Revision:6.31

ide:Assuming 32MHz system bus speed for PIO modes;override with idebus=XX

SIS5513:IDE controlleron PCI bus 00dev 01

SIS5513:chipset revision 208

SIS5513:not 100% native mode:will probe irqs later

SiS730

ide0:BM-DMA at 0xff00-0xff07,BIOS settings:hdaMA,hdbMA

ide1:BM-DMA at 0xff08-8xff0f,BIOS settings:hdcMA,hddMA

hda:WDC WD200EB-32CSF0,ATA DISK drive

hdb:ASUS DVD-ROM E616,ATAPI CD/DVD-ROM drive

hddHILIPS CDRW1610A,ATAPI CD/DVD-ROM drive

ide0 at 0x1fo-0x1f7,ox3f6 on irq 14

ide1 at 0x170-0x177,0x376 on irq 15

hda:39102336 sectors (20020 MB) W/2048 KiB Cache,CHS=2436/255/63,ODMA(100)

Partition check:

hda:hda1 hda2 -hda5 hda6-

Floppy drive(s):fd0 is 1.44 MB

FDC0 is a post -1991 82077

NET4:Linux TCP/IP 1.0 for NET4.0

IP ProtocolsICMP,UDP,TCP

IP:routing cache hash table of 512 buckets,4 Kbytes

TCP:Hash tables configured (established 8192 bind 8192)

NET4:Unix domain sockets 1.0/SMP for Linux NET4.0

Kernel panic:VFS:Unable to mount root fs on 01:03

i tu se moja instalacija završava,ja stvarno ne znam sta da radim dodje mi da poludim.Pitao sam mnoge Linxaše u čemu je problem ali mnogi mi nisu ništa mi nisu mogli reći,neki su rekli da promjenim Shared Memory Size Used sa 16 na 32 MB ali ni to nije pomoglo.Molim vas da mi pomognete ,jer ću poluditi zbog ovog problema KEMO

Da li si pokusao da boot-as sa boot disketom ?? Ako nisi probaj jer predpostavljam da si boot-o sa CD. Imao sam slicnih problema sa SuSE instalacijom ali sa boot disketom ne bi trebalo biti problema.

Quote:

Kemo , napisao:eh ovako,probao sam i sa boot disketom međutim ništa od toga javlja se isti problem.Ali interesantno je to što se javlja gotovo isti problemi i kod SUSE i kok Mandrakea.Stvarno ne znam šta da radim…

U svakom slučaju hvala na pokušaju pomoći…

Kad kazes “gotovo nov racunar” jesi li uspio

instalirati nesto drugo na njega, (brrr) windoze?

Jeli ti disk pravilno prikopcan, kabel, master,

slave…

Nisam siguran, ali izgleda da ti je i hda (disk)

i hdb (dvd) master na istom IDE kanalu.

Disk bi trebao biti master a dvd slave.

Probaj prebaciti dvd na drugi IDE kanal (skupa

s cdrw) i provjeri jumper-e. Pogledaj i sta

stoji u BIOS-u za IDE kanale, po mogucnosti

prebaci na “Auto”.

Cini mi se da imas SIS chipset i mozda je to

izvor problema, mozda neko ima iskustva s

ovim chipsetom…?

Kod mene je VIA… sorry

sretno,

safa

…ovdje stvarno mnogo toga moze biti uzrok ne mogucnosti instalacije, neki primjeri :

malo/ili losa memorija, los harddisk, los cd/dvd, kablovi izmedju ovih uredjaja, graficka karta, cd sa kojeg instaliras, itd.

Iako je kompjuter poprilicno nov ipak neka od ovih stvari moze da te zeza.

Probaj ako imas mogucnosti da “pozajmis” neke od ovih gore navedenih stvari i izmjenis u svom kompu ili ukoliko se radi o memoriji dodas jos…

Ukoliko ti je sprzen cd - probaj da nabavis novu kopiju…

Neke od greski koje ti se javljaju kako si naveo gore:

“SIS5513:not 100% native mode:will probe irqs later”

"SiS730"

"Kernel panic:VFS:Unable to mount root fs on 01:03"

Nadam se da ti je ovo dalo mali smjer u pravcu rjesavanja problema… Javi ako si probao nesto od gore navedenog…

ovo se desava na nekim sistemima kada su IDE uredjaji podeseni na “Cable Select”, znaci trebalo bi postaviti fino disk kao Master a DVD kao Slave, putem jumpera na uredjajima

malo mi cudno izgleda ali moguce je da u tom kernelu koji pokusava da mounta / ne postoji device driver za wdc200eb

ako jos imas taj problem

POKUSAJ

1. pokreni linux sa boot disketom , nadam se da imas jednu

2. rekompajliraj kernel da ukljuci ide core drajver, i stavi taj kernel u /boot

3. configuriraj lilo loader

4. restartaj masinu

to je sve koliko bih mogao pomoci

hanibal_ [addsig]

vjerovatno taj kernel sa koji se pokrece ne posjeduje drajver za IDE drajv

ZATO

ako imas boot disketu

kompajliraj ide core drajver u kernel zamjeni kernele u svom /boot i pokusj restartovati masinu

hanibal_[addsig]

Eh ovako zelim da vam se svima zahvalim na velikoj pomoci ali moram vam i otkrit da nije bilo ni do kablova niti di boot diskete jednostavno sam uzeo drugi instalacijski cd i ubacioga u cd rom on mi je izlistao da je to minimal boot i da bi trebao ubaciti prvi instalacijski cd sto sam i ucinio a zatim ga je sam ocitao u memoriju ui sve je nastavilo ok ja jos ne mogu da vjerujem zelim da se zahvalim narocito Nihadu i zelim reci da sam jako kasno procitao _hanibalove savjete sto mi je jako zao i njemu s mnogo zahvaljujem ali cu njegov metod probati sigurno sljedeci put HVALA vam puno!!!

KEMO