Vertikalni razmak između linija u terminalu

Zna li neko način kako da povećam vertikalni razmak između linija u terminalu ?
Tekst mi je u vimu nekako zguren, preglednost loša. Koristim terminator a i klasični gnome terminal se slično ponaša tj. nema razmaka.

Za vi je relativno jednostavno. Kako se koja tipka ponasa, mozes podesiti u .vimrc datoteci. Pogledaj prvo koje postavke imas sa :set all. Cini mi se da se moze podesiti sa :set linespace=x gdje je x broj linija izmedju redova.
Probaj prvo interaktivno da li radi prije nego sto editujes .vimrc.

[quote=Amar]Za vi je relativno jednostavno. Kako se koja tipka ponasa, mozes podesiti u .vimrc datoteci. Pogledaj prvo koje postavke imas sa :set all. Cini mi se da se moze podesiti sa :set linespace=x gdje je x broj linija izmedju redova.
Probaj prvo interaktivno da li radi prije nego sto editujes .vimrc.[/quote]

Hvala, pun mi je .vimrc file custom mapiranja
a :set linespace vrijedi samo za gvim.

Je li tebi treba sirina vertikalnog razmaka izmedju slova ili horizontalnog izmedju linija? Sve sto se desava u terminalu zavisi pretezno od terminalovih opcija; koliko znam urxvt ima opciju (-lsp) kojom mozes podesiti sirinu izmedju dvije linije. Druga opcija je da probas promijeniti font ili postaviti Xft opcije, jer i ovo moze uticati na prikaz.

Uspio sam da dotjeram urxvt-unicode-256color. Sad ima i lijep razmak između linija + sve ono što sam imao u terminatoru. Jedini problem je
što se ikona ne može pokrenuti iz Ubuntu launchera, već jedino iz drugog terminala. Čak ima i opcija new tab.