Vi pravi kopije?

vi koristim rijetko jer volim da imam kopiju pomjenjenog i na svom kompjuteru, a ako i zafrknem sta - Ctrl-Z radi u HomeSite k’o pusica :slight_smile:
ipak, kada koristim vi on mi napravi kopiju file-a na kojem sam radio. npr. otvorim index.php, nesto promjenim i onda nadjem na serveru
index.php
index.php~

U cemu je caka?

Kojom kombinacijom snimaš promjene ? Nisam siguran ali možda je do toga. Ja koristim ZZ i nepravi mi kopiju. Moguće su specijalne postavke u rc datoteci.

~ --> temp file mozda :lol:

Ne … nego ~ je backup file … mislim da se moze podesiti da li da ostavlja ili ne …

Neki drugi editori također prave kopije. Možda je ovo stvar fajl-sistema a ne editora ?

zatvaram sa :w! odnosno :wq

Ovo sam susretao kod debiana kada bih nesto radio u obicnom shellu ili fajl manageru. cim bih presao na root shell ili root fajl manager, ne bi mi se vise pravili backupi.

Zavisno od distribucije drugacije su standardne postavke vim-a. Za vecinu distribucija, pravljenje backup fajlova je ukljuceno po defaultu.

Iskljucivanje je sa:
set nobackup
koje ide u ~/.vimrc fajl.

[quote=Sanel]Zavisno od distribucije drugacije su standardne postavke vim-a. Za vecinu distribucija, pravljenje backup fajlova je ukljuceno po defaultu.

Iskljucivanje je sa:
set nobackup
koje ide u ~/.vimrc fajl.[/quote]
ok. hvala :wink:

[quote=Sanel]Zavisno od distribucije drugacije su standardne postavke vim-a. Za vecinu distribucija, pravljenje backup fajlova je ukljuceno po defaultu.

Iskljucivanje je sa:
set nobackup
koje ide u ~/.vimrc fajl.[/quote]
hm, a koliko je ovo pametno uraditi? :roll:

Baš to htjedoh reći. Backup je uvijek koristan :slight_smile: Negdje pročitah dobru ideju, može se napraviti cron skripta kao “find /home/user -name *~ | xargs rm -f” da se izvršava dnevno ili sedmično, ako te baš toliko nerviraju.

Zavisi. Generalno, pravljenje backup-a je jako korisno, i preporuca se, mada ne voli svako da mu je, recimo /etc, pored toga sto je prepun tonama stvari, bude dopunjen sa kopijama koje se zavrsavaju sa ~. Cini vidljivost direktorija jako losom.

Mada Vedranov prijedlog nije los, i ja bi dodao da bi se na slican nacin mogla srediti skripta da ne brise fajlove, vec ih premijesta u neki backup direktorij.

PS.
Vim ne bi bio vim a da se ne moze prilagoditi. Evo jedan primjer kada, recimo, ne zelite pravljenje backupa u globalnom slucaju, vec samo kada editujete fajlove u /etc direktoriju. Rjesenje je u koristenju autocmd opcije.
Ovako bi to trebalo izgledati:

u ~/.vimrc ide:
set nobackup ← vazi globalno
autocmd BufReadPost /etc/* set backup ← vazi samo za /etc

Ovo je samo primjer. Vise sa :help autocmd.