Video konferencija

Kad će mo se mi iz foruma spojiti preko web-cam-a tako da se međusobno vidimo? OK znam da zato treba investirati ali bilo bi interesantno jer sve profes. distribucije posjeduju softvare za ovo. Ja imam TV Karticu pa bi mogao i svoju kameru koristiti kao web-cam.

Pozdrav babysitter

Super ideja. Nadam se da raja ima web kamere…

Pitanje?

Koji program omogućava konferenciju online u Linux-u ? Gnome program ??

Ćao Šahbaze,

Pošto znam da koristiš SuSE 8.0 evo ti Link koji objašnjava šta sve trebaš

SuSE & Videokonferencija

I ja još nisam pokušavao tako nešto, al kad razmislim bila bi prava stvar! Ovaj program može izgleda da komunicira i sa Microsoftovim Web Meating-om. Hajde probaj sredit ovo do vikenda pa da mi budemo prvi koji smo online.

Pošto je ovaj opis gore već malo stariji predpostavljam da je instalacija uz pomoć Yast-a postala jednostavnija.

U svakom slučaju, ko nema Web-cam može koristiti i običnu video kameru ali mu je potrebna TV Kartica.

Pozdrav Babysitter

Evo ti još jedan link na kojem vidiš sliku kao i opis programa ( GNOME ) dole na kraju stranice.

Pozdrav Babysitter

video-konferencija

Evo u sitne sate sam instalirao gnomemeeting, i bio si upravu… može se koristiti sa postojećim netmeeting serverima. Ja sam iza rutera tako da može biti malo problema. Ali se nadam da ću to srediti do vikenda. Inače sam online UVIJEK…

Potraži me sa GAIM odaberi MSN plugin …mail je adem5@hotmail.com

Evo jedna slika gnomemeetinga !

Sahbaz i Gnomemeeting !

[ This message was edited by: sahbaz on 2002-09-11 00:56 ]

SSSSUUUUUPPPPEEEERRRR !

Ja , Sahbaz, i Dino uspjeli smo da kontaktiramo preko video konferencije. Čudno je kako dobiješ, sasvim drugi utisak o ljudima kad ih vidiš. Obojica su cool i imaju znanje kakvo samo poželjeti možeš. S ovog mjesta pozdrav od " havera " - babysitterra

Nakon visemjesecnog strpljenja, docekao sam da se napise driver i za moju web-cam pa evo kako to lijepo izgleda kad s linuxom “ugledas svjetlo dana”. O:)
www.mehanovic.de/Bildschirmphoto3.png
Adise, nemoras mi vise pisati poruke na papir i drzati ih pred kamerom +ministry+

Pozdrav,

Nebi bilo loše da to još jrdnom ponovimo. Doduše sve je u granicama naravno onim granicama koje nam omogućuju našr veze…

Baš sam razmišljao da postavim jednu kod nas u BiH pa bi me interesovalo kakva bi bila konekcija.
Ja sam ti prema vani spojen sa 128 kB i mora se smanjiti slika na 4 x 4 cm ako se zeli vidjeti neki pokret. Sa 56 kB je slika veličine poštanske markice (one najmanje) dok zvuk normalno funkcionise. Mozemo se dogovoriti za termin pa isprobati ( Recimo nedeljom navece)

HEEEEEEEEEEEELP… ovo je malo zeznuto… sve programe koje sam probao nece da ferceraju… neovisno o sistemu… ha WinBlows, ha Linux… iza routera sam i bojim se da me on sutira u nirvanu svaki put kad se zelim konektovati sa nekim… sta moram uraditi da bi mogao koristiti videokonferenciju? tj. koje portove ili sta moram na routeru podesiti da fercera… moja pretpostavka je da firewall jednostavno ne odobrava uspostavljanje stalne konekcije izmedju interneta i racunara u mrezi…

:twisted: :twisted: :rolleyes: :twisted: :twisted:

fakat covjek da poludi kad nesto hoce, a to “nesto” ne fercera…

Pozdrav

ICE

Nazalost se nerazumijem sa routerima, ali ako mozes iskljuci firewall. Mislim da sam i ja prije imao problema sa firewallom.Inace je vazno da imas kameru koja je podrzana za gnomemeeting, ako ne , pogledaj dali postoji driver za nju (google) pa ga lijepo instaliras.

Koja je vrsta firewalla/routera? Trebas dozvoliti incoming konekcije na portu na kojem radi VC aplikacija.

Kao što Vedran reče ako koristiš router ili firewall moraš da usmjeriš konekciju na aktulene kapije… što znači ( u mom slučaju hardware Cisco router-a ) sa NAT-om

npr

externi IP ili ip routera prebacuje TCP konekciju na kapiji 9000 na interni
IP ( tvoj PC ) TCP 9000

ili sa komandom za router:

set nat entry add interniIP 9000 tcp 0.0.0.0 9000 tcp

Ja sam na žalost prodao moju webkameru ! :frowning:

hvala na pomoci… razumio sam the point… sad jos moram to podesiti da fercera :wink:

Pozdrav

ICE