Video obrada

Koji programi imaju da obradim DVD-ove koje sam snimio sa Video kaseta, na hard disk.
Treba mi da postavim scene na Dvd -ove (jer su sve iz jednog dijela), da bi ih snimio na diskove. Stoji mi vec odavno na kompjutoru, a rijesenje neznam. DVD Styler nece da ocita DVD iz dosjea tako da mi nije od pomoci :frowning:

KINO ?
http://www.kinodv.org/

Diva je super. Iako u ranoj fazi…
http://www.diva-project.org/

E ovako instalirao sam razna cuda i nemam pojma nije to to na kraju jedini sto mi imalo na obradi scena ili menu-a naisao sam na Man DVD cita DVD koji su na harddisku i nije los, ali htjeo sam nesto profesionalno sto nije da bi se mogao potuziti, sa Avidemux-om napravio scene pa obrada kroz Man DVD poslije sam iako napravio sve to zelio napraviti nesto posebno, jer radi se o familijarnim video snimcima iz 80-tih naletio sam na DVD-lab Pro koji je cudom radio preko Wine, jer znam da video priblizno pa nikako nije podrzana radi na Linux-u putem Wine vjerovali ili ne to je testna verzija od 30 dana, ali kome smeta izbrisati .wine direktorij i ponovo ga instalirati :wink:
Iskreno bolje radi na Ubuntu nego li na Suse, i ko kaze da je Linux tek u pocetcima za DVD obradu sto sam naletio na mnogim mjestima na googl_u.
Sada ce mnogi skociti i derati se windowsovac, ali na kraju vazan je ucinak. Ovo pisem da oni koji imaju te probleme na Linuxu da pomognem onoliko koliko je u mogucnosti.

Interesantno bi bilo čuti šta je to tačno što ti je dao taj program koji spominješ (dvd lab pro?) a što nema nijedan od native Linux programa. U svakom slučaju, dobro je što si riješio problem bez prelaska na Windows :slight_smile:

Heh,
Ovako nabrojacu par programa
Dvdstyler - radi mozes napraviti menu sa obicnim slovima znaci minimum al ide
ManDVD - bolji ima vise opcija ubacivanja slika i malih isjecaka iz filmova, OK, ali da bi dobio ono sto sam s tim programom uradio trebalo bi mi deset puta vise vremena (rad sa avidemux i Gimp-om. Inace nekada odradi posao, a nekada padne, ali radi.
Sada gore navedeno KINO trazi DV fajl, a kao sto rekoh kod mene je vec u *.vob -u
QDVD-Author - poruka koju mi daje " play VTS 01_1.VOB not implemented ??
Mozda bi vecinu toga rijesio da sam pokusao izrezati na mpeg ove fajlove po nekih 15 minuta znaci opet avidemux i moli boze da slika i ton da sa poklope.
Ali kao sto rekoh vrijeme plus menu-e i scene bolje odradi od gore dva navedena i nevjerujem da bi bas neko imao sta protiv ovoga gore navedenog programa kojeg sam pomenuo, nisam protiv Linux-a naprotiv prvo trazim GNU programe, ali ako su oni amaterske prirode naravno pribjegavam drugim rjesenjima. Mozda postoje programi bez GUI i naletio sam na par al sta mi vrijede.
Inace zasto je i napravljen jedan Wine projekt, ako je neko protiv *.exe programa.
Ako je potrebano reci sta mi je dao taj program nije potrebno samo ga instaliraj muci se pola dana i vidjeces ucinak onaj DVD kojeg kupis i vidi scene menu i obrada kapitli itd… takvu istu mozes napraviti s tim programom, doduse mozda postoji kakav GUI program na Linux-u kojeg nisam isprobao a koji takodjer isto mozda drugi princip rada sa gore nevedenim programima ali o tom potom…
Lakoca rada ne maltretitranje po pola sata sa jednim kapitlom itd… , klikanje na nekakav buton i program nestane to je to ucinak na kraju svega. Dovoljno na QDVD-Author na Suse da kliknes na Video fajl i da komplet program nestane (primjer) takvih bugova ima i na ovom programu, jer nije ni Wine perfekt ali samo dva puta od deset filmova koji su zauzimali 35 gb prostora i cekali na konacno rjesenje.
Izvoli primjer 10-20 minuta po filmu od prilike bez przenja naravno

Radi se o privatnim snimcima zato su zamrljane naravno :slight_smile:

nisam inače u editiranju, ali u jednom NGO pokušavam ljude nagovoriti da pređu na freeware, pa
da pitam kako ti programi stoje u usporedbi sa Adobe Premier i sl. Napominjem da se radi o onim standardnim Windo$e userima koji cijene profesinonalne uradke ali koriste samo 3% mogućnosti. No mislim da je jedino bitno da budu intuitivni, laki za koristiti. Pa, jesu li? Mislim na Kino i Divu.

Ne znam za Divu, ali ja koristim Kino za preuzimanje videa sa kamere i obradu. Kino nije ni blizu po mogućnostima Adobe Premierea. Često se desi da padne. Verzija 0.92 čuva projekte u nekom SMIL formatu, ali kada se ponovo otvori tajming nije dobar (Bug). Zato koristim verziju 0.90. Kino posjeduje osnovne efekte i prelaze koju su meni dovoljni. Za profesionalce koji koriste Linux postoji komercionalni program Main Actor.

— EDIT: Not now, John! —

Pomenuti bug je ispravljen i odnosio se samo na slučaj kad se koristi zarez umjesto decimalne tačke.

Imas Cinelerra, Jahshaka za video efekte, pa cak i na avidemux nekakve efekte mozes odraditi. Cinelerra moze se reci profesionalni alat koji se moze mjeriti i sa komercionalnim windows baziranim alatima.
Lives nije los ali na Ubuntu ga jos nisam instalirao.