Za sve one koji su zeljeli nauciti Vi/Vim, evo (http://vim-adventures.com/) jednog zanimljivog koncepta za ucenje. Sem toga, i stari vi(m)-oljupci se mogu podsjetiti nekih komandi…
Ovo je odlično - svaka čast.
Evo jedan dobar kurs -
https://tutsplus.com/course/venture-into-vim/
Plaća se ali vrijedi.
Inače, zadnjih sedmica sam aktivno koristio Vim i SublimeText2 ( neregistrovanu verziju ) kako bih uporedio ove dva editora. Zašto Sublime ? Pa trenutno je veoma, veoma popularan - gomila ljudi je prešla sa Vima na Sublime ( nakon višegodišnjeg korištenja ).
Bio sam spreman i platiti 60$ ali na kraju nisam odušavljen.
Sublime ima odličan GUI, super project, package i file manager, vintage mode kojim simulira Vim al ipak ne radi “pod prstima” kako treba.
Što se tiče Vima - meni najveći problem ostaje uvlačenje koda (indentation - nikako da to podesim kako treba )
Zar :set ai nije dovoljno? Kakvih konkretnih problema imas?
Problem je u kombinaciji uvlačenja i pluginova koje koristim da automatski zatvorim tagove ili kod.
Primjer: želim da unutar paragrafa otvorim i zatvorim a tag (inline link). Kad zatvorim taj a tag, onda mi se kod pojavi u novom redu, uvučen na različite načine ( u zavisnosti od ne znam čega ) i polomi cijeli paragraf.
Ovako treba:
Nekakav tekst u kojem se nalazi link koji treba da ostane u toku
Često dobijem ovo:
Nekakav tekst u kojem se nalazi link koji treba da ostane u toku
Kako da kontrolišem gdje će se kod pojaviti ( koliko uvučen ) i da li uopšte da prelazi u novi red ? Trenutna opcija uvlačenja je automatska i često nepredvidiva, tj. radi kako treba ali je želim kontrolisati prije same “akcije”. Koristim dosta pluginova, pa je moguće da je tu problem.
PS: Bilo bi zaista lijepo da možemo uljepšati kod, pitao sam ovdje http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=7156 ali nema odgovora.
Ovo je vjerovatno do nekog plugina (spominjes da ih imas instaliranih), jer stock vim ne formatira html na ovakav nacin. Probaj da uklonis sve pluginove pa vidi kako ce formatirati.
Vjerovatno je u pitanju neka od sljedećih direktiva (ovo su moje trenutne postavke, uključen samo autoindent)
~/.vimrc
set nosmartindent
set nocindent
set autoindent
filetype plugin on
filetype indent off
filetype plugin indent off
.
Riješeno - problem je bio u snipmate-snippets html pluginu koji je po defaultu uvlačito kod previše ili prebacivao u novi red.
[quote=carousel]Inače, zadnjih sedmica sam aktivno koristio Vim i SublimeText2 ( neregistrovanu verziju ) kako bih uporedio ove dva editora. Zašto Sublime ? Pa trenutno je veoma, veoma popularan - gomila ljudi je prešla sa Vima na Sublime ( nakon višegodišnjeg korištenja ).
Sublime ima odličan GUI, super project, package i file manager, vintage mode kojim simulira Vim al ipak ne radi “pod prstima” kako treba. [/quote]
Kad smo na tu temu, Sublime i dalje nema mogućnost editovanja fajlova preko ssh, dok vim ima, također i Kate (moj preferirani editor).
[quote=vedran][quote=carousel]Inače, zadnjih sedmica sam aktivno koristio Vim i SublimeText2 ( neregistrovanu verziju ) kako bih uporedio ove dva editora. Zašto Sublime ? Pa trenutno je veoma, veoma popularan - gomila ljudi je prešla sa Vima na Sublime ( nakon višegodišnjeg korištenja ).
Sublime ima odličan GUI, super project, package i file manager, vintage mode kojim simulira Vim al ipak ne radi “pod prstima” kako treba. [/quote]
Kad smo na tu temu, Sublime i dalje nema mogućnost editovanja fajlova preko ssh, dok vim ima, također i Kate (moj preferirani editor).[/quote]
Ima:
Al je fakat da je Sublime nastao na temeljima Vima - taj utisak se ne može izbjeći nakon korištenja oba editora.
Hvala korisna informacija.