Vim u Chrome pretraživaču ( miš ide u penziju )

Sa ovim pluginom mi se browser pretvorio u Vim :slight_smile:

Demo:
https://www.youtube.com/watch?v=OUl2mJnjwbY

Web-store:
https://chrome.google.com/webstore/detail/vimium/dbepggeogbaibhgnhhndojpepiihcmeb?hl=en-US&utm_source=chrome-ntp-launcher

Cute, ali ima i bolja stvar.
DWB

Vjerovatno ga imas u repozitoriju svoje distre. Ukratko, dwb je laksi, vise orjentiran tastaturi nego Vimium/Vimperator/Pentadctyl, sporiji sa js-om nego Chromium…
Ja ga koristim kao defaultni browser dok ima i slicnih kao: luakit, vimprobable, vimprobable2, jumanji…
Cool stvar je da ti npr. ovo pisem u vim-u, te kad zatvorim vim buffer se pejsta u dwb, ima jos dosta ovakvih zafrkancija.

Probah na brzaka, nije loše. Super je da je dwb baziran na webkit rendering engine-u ( defaultni safari, chrome engine).

Nego, kad već kuckaš u Vimu, jel’to plain white text ili ima nešto bojice i formatiranja ? Ja bih htio da Vim koristim više kao word-procesor al ne mogu naći valjan plugin. Recimo želim da boldam text, povećam font …

Živio.

Jep, ali treba navike i ima razlike izmedu Chrome WebKit-a, sada nazvan Blink, i DWB-ovog WebKitGTK.
Blink koristi V8 Java Script engine a WebKitGTK koristi defaultni WebKit JS engine koji je nesto sporiji. :confused:

Za Vim kao word-procesor, ukratko nope. Vim je tekst editor i kada nesto napises u Vim-u to spremas u obicnu tekst datoteku koja ne podrzava stvari kao velicina fonta, boja…
Za razliku od Vim-a programi poput LibreOffice-a po defaultu ne spremaju stvari u plain text datoteke vec u neki svoj format, koji moze sadzrat gore navedene informacije.
Ove formate mozes shvatiti kao HTML, gdje pri otvaranju takve datoteke office program procita opet te informacije i prema njima formatira text d
ok ako tu datoteku procitas kao obicni tekst dobijes “nesto”, zavisno od samog formata.
Sada logicno pitanje, dali postoji nesto kao HTML pogodno za pisanje dokumenata? Naravno, kao LaTeX.
LaTex omogucava da formatiras tekst po zelji u obicnom tekst editoru kao kao ed ovaj mislim Vim. :smiley:
Ima dosta pogodnosti i automatizacija za razne stvari kao pisanje knjige, matematicke izraze, tabele, grafikoni, koji se daju relativno lahko napisati.
Dosta stvari ce ti kasnije biti lakse napisati u latexu nego u nekom Office Suit-u, dok za brze stvari i nije lakse je koristiti LibreOffice i slicno.
Postoji dosta LaTeX plugin-ova za Vim koji cine rad u istom prilicno efikasnim i zabavnim.

Cheers.

Ma taj LaTex je jedna od stvari koja stoji na spisku onog što sam planirao naučiti. Pored naprednijeg poznavanja regularnih izraza, bash skriptanja, pisanja vim skripti … Jebi ga, kratak je život za sve :slight_smile:

Pogledao sam, i nije lose. Ali ima li neki razlog zasto bi neko koristio ovo? Osim sto je zanimljivo.

Brze je i mis nas ustvari umara.

Potpisujem.

Boby, u pitanju je efikasnost.

Ja se u svakodnevom radu neprestano krećem između Chrome-a i terminala. Postane jako naporno i neefikasno skidati ruku sa tastature i koristiti miša. Ovako ne skidam ruke, već mi je sve u prstima.
Postoji i takozvani fenomen “kompjuterske šake” - nakon dužeg vremena se ruka počne grčiti i deformisati, tako da postane bolno uopšte držati miša.
Dalje, ako se zaviri ispod haube onog što se u stvari odrađuje mišem, GUI je uglavnom apstrakcija tekstualnih naredbi - koje su naravno kucane tastaturom.
Valjda to i jeste privlačnost terminala - kontrola procesa na nižem nivou.
Naravno GUI je neizostavan danas, jer nije baš pametno a ni moguće sve otkucati.
Treba znati da su prozori i miš u stvari proizvod koji je komercijalizovao čini mi se Apple sredinom 80-tih.
E sad, kao i svaki proizvod, onom ko ga proizvodi i prodaje je u interesu da ga kupi i koristi što veći broj ljudi. Taj koncept je popularisao Microsoft - na Windowsu je sve prozor i miš. Terminal ( CMD ) je potpuno marginalizovan. 99.9% korisnika ne zna da uopšte i postoji. Koliko Llinux korisnika ne zna za postojanje Terminala ?Microsoft je u stvari nametnuo kulturu korištenja računara baziranu na “klikanju”. To je omogućilo masovnu konzumaciju “ekranskog” sadržaja ( klikati je fakat lako ).

Korištenje tastature je “zanat” koji treba naučiti. Zato se većina nakon brzog zagrijavanja za recimo Vim , još brže ohladi - jer treba vremena i truda da mozak i prsti zapamte mapiranja.

Sve je to jasno i ja sam koristim terminal intezivno. Na tastaturi svaku precicu koju znam takodje koristim. Ali moje pitanje je bilo, koja je prednost ovog addona? Sorry ali niste me uvjerili. Da je brze, jeste. Ali to mi nije dovoljan razlog.

Pa probaj i vidi ima li prednosti. Ja sam ti naveo svoje razloge i uz to napisao još gomilu informacija.

A koji je dovoljan razlog za ne koristiti? o.O

E sad. Postavljas pitanje tako da se ne moze odgovoriti. To je isto ko seselj kad pita sudiju najsa “zna li vasa majka da ste peder” :smiley: Kako god je odgovorim nije dovoljno.

Kazem samo, ne bih prelazio, samo zato sto je brze. Brza tastatura od misa? Jeste, ali i brovzeri imaju dovoljno precica tako da mis ne treba puno.

U svakom slucaju, cestitam autoru. Dobar addon.