Virtualizacija na ubuntu

Pošto u firmi za koju radim kompjuteri imaju dual boot (win xp i ubuntu) palo mi je na pamet da windows stavim kao gost sistem unutar virtualne mašine… Međutim javlja se problem loadiranja eksternih uređaja (usb diskova i fleš memorije, kalkulatora i svega ostalog što ide preko USB-a)…

Dali postoji neko relativno jednostavno rješenje da krajnjim korisnicima omogućim prilično jednostavan rad a da usput sebi olakšam administraciju, jer windowse mi je puno teže održatavi nego linuxe (vjerovali ili ne!). Ovako je ideja bila da instaliram jedan i da ga “pejstam” u druge virtual boxove :slight_smile:

Ja nisam imao problema kod usb uredjaja samo sto u konfiguraciji moras staviti da ti “forwarduje” usb uredjaje. Takodje postoji problem kod nekih uredjaja sto ih ne mogu koristiti oba sistema (i HOST i GUEST) odjednom. Kad sam u konfiguraciji vmwarea stavio da “prikopca” printer - printer je bio neupotrebljiv na host sistemu …

Sta koristis za virtualiziranje? U vmWareu ja nisam imao nikakvih problema sa USBom dok u VirtualBoxu je malo gadnije to nastimat. I naravno, vmWare nije free (onaj player jest) ako ti piraterija ne smeta predlazem vmWare ako ti ipak smeta bujrum VirtualBox.

A to za pejstanje nije nikakav problem - virtualna masina je prakticno image na disku i ima jos jedan image koji predstavlja virtualni hard disk. Samo ta dva fajla copy/paste na sve masine, podignes program koji koristis za virtualiziranje i Add machine.

Usput onako, super ti je ideja virtualiziranja umjesto dual boota :wink:

ili još bolje, Multi boot - a :slight_smile:

stvar je u tome da je peglativno svaki dan štimati neke sound kartice, grafičke, čistiti viruse… ovako setujem jedan i svi se ponašaju kako bog zapovijeda… sličnu stvar sam mogao postići preko norton ghost-a ali ova ideja ima tu prednost da korisnik više posveti pažnju radu u linuxu… tj. prisiljen je da neke stvari odradi van virtuelnog softvera…

Virtual box mi je pomalo kompliciran a kako čujem WMWare player je isto free… lično nemam ništa protiv piraterije, ali politika firme je vrlo jasna tako da nastojim to ispoštovati do kraja… (50 licenciranih xp-ova dovljno govori o tome koliko ne žale pare da sve bude legalno)… dok s druge strane forsiraju open source i žele svoje djelatnike lagano prešaltati na njega… (izgleda da im samo pali u mom slučaju al eto hehehe).

[quote=Dadonja]stvar je u tome da je peglativno svaki dan štimati neke sound kartice, grafičke, čistiti viruse… ovako setujem jedan i svi se ponašaju kako bog zapovijeda… sličnu stvar sam mogao postići preko norton ghost-a ali ova ideja ima tu prednost da korisnik više posveti pažnju radu u linuxu… tj. prisiljen je da neke stvari odradi van virtuelnog softvera…

Virtual box mi je pomalo kompliciran a kako čujem WMWare player je isto free… lično nemam ništa protiv piraterije, ali politika firme je vrlo jasna tako da nastojim to ispoštovati do kraja… (50 licenciranih xp-ova dovljno govori o tome koliko ne žale pare da sve bude legalno)… dok s druge strane forsiraju open source i žele svoje djelatnike lagano prešaltati na njega… (izgleda da im samo pali u mom slučaju al eto hehehe).[/quote]
onda nije problem, kupi jedan vmware sa licencom na kojem ces ti praviti virtuelne masine , a na ostalim klijentima mozes te napravljene masine jednostavno sa vmware playerom pokretat koji je btw. besplatan …

vmware server je isto besplatan ali ne znam jel samo za nekomercijalnu upotrebu

nebi bio korišten za komercijalnu upotrebu nego za obrazovnu ustanovu :slight_smile:

nebi bio korišten za komercijalnu upotrebu nego za obrazovnu ustanovu :)[/quote]
Pa i to je prema nekima komercijalna upotreba …
Uglavnom … procitaj licencu (ono sto niko ne cita :wink: )

nema potrebe uzet ću ključ i instalirati to :smiley: pa nek se oni s nekim drugim dokazuju jeli imam pravo na to ili ne :stuck_out_tongue: ahhahahah

Ma ko ce ti tu kontrolisati, osim da ti u firmi zabrane da to radis :wink: samo tako zvekni, nisi jedini :wink:

a i sto se tice windowsa,… Znam slucaj gdje je firma imala mnogo PCova sa instaliranim XPom, i nekad ih je kofol neko kontrolisao,… i posto je i microsoftu u cilju zadrzati takve “musterije”, nema nikakvih kazni, nego su od tad pa nadalje morali kupiti licence,…

neznam jel to svaki put tako,…

danas je mnogo opensourca oko nas, a i zivila piraterija,… na neki nacin, ona je odavno postala svakodnevnica,… il sta vi mislite :wink:

piraterija je snaga kapitalizma :slight_smile: a open source komunizma :smiley:

Dadonja:
open source je nastao u kapitalizmu i ne bi bio ovo sto jeste da ga “mrski kapitalisti” na “truhlom zapadu” nisu podrzali :)))
I osim toga cesto ga kompanije koriste kao oruzje za borbu protiv (jace) konkurencije. Npr. VirtualBox i VMWare …

Naravno, nama korisnicima je dobro sta god se open sourca bez obzira na motive koji su do toga doveli :slight_smile:

Piraterija je snaga komunizma… komunističke države poput Kine ne poštuju autorska prava, u Rusiji donedavno nije bilo zakona za neke stvari (npr. allofmp3). Open-source je čista tržišna ekonomija :slight_smile:

da ali s druge strane piraterija je pomogla bolju prodaju play station-a koji su za razliku od nekih drugih konzola NAMJERNO ostavili svoje igrice na CD i DVD medijima :slight_smile:

A sad zašto je open source oružje kapitalizma ne vidim baš mada me zanima kako ti to vidiš :slight_smile:

malo smo otišli u off ali nije ni tako bitno ovako je baš zanimljivo hehehe

[quote=Dadonja]da ali s druge strane piraterija je pomogla bolju prodaju play station-a koji su za razliku od nekih drugih konzola NAMJERNO ostavili svoje igrice na CD i DVD medijima :slight_smile:

A sad zašto je open source oružje kapitalizma ne vidim baš mada me zanima kako ti to vidiš :slight_smile:

malo smo otišli u off ali nije ni tako bitno ovako je baš zanimljivo hehehe[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_market
Slobodno tržište može funkcionisati samo ako nema vještačkih ograničenja. Jedna vrsta vještačkog ograničenja je monopol. Open-source omogućuje svima da se takmiče na ravnopravnoj osnovi, nudeći “value-added” usluge bazirane na slobodnom proizvodu. Većina ljudi misli da ljudi koji razvijaju FOSS rade to zato što su dobre duše koje žele da pomognu drugima :lol: niđe veze. Ne mogu sad da nađem link, ali više od pola FOSS programera su plaćeni za to na ovaj ili onaj način. Firmama se FOSS isplati iz raznih razloga: jeftinije im je platiti par programera da ušminkaju neko polugotovo rješenje nego da kupe neki od proprietary proizvoda… ili su dileri hardvera i usluga (Sun, IBM)… ili samo usluga (Red Hat)… ili su državna organizacija kojoj je cilj da razvija otvorenu infrastrukturu (EU)… ili su akademska institucija, pa je taj FOSS nečiji magistarski ili doktorski rad… itd. itd.

S druge strane, taj primjer sa PS (Microsoft je još otvoreniji po tome) je očito zloupotreba zakona. Znači od sviju se očekuje da krše zakon, ali bolje ti je da budeš dobar sa “velikim bratom” jer ti može poslati policiju kad god hoće. To meni više liči na reketiranje nego na kapitalizam.

ehhe konzole se ipak prodaju zato što se u njih može ugraditi čip :slight_smile:

ovo što kažeš za open source ima smisla dok god ljudi traže komercijalnu pomoć… na meni do sada niko nije zaradio :slight_smile: (naročito ne microsoft), a za sve probleme obratim se ovdje :stuck_out_tongue: ili na neki strani forum ehehhe

ovaj ubuntu bi recimo nekim čudom mogao narušiti kapitalistički poredak ako u microsoftu dođe do hiperprodukcije proizvoda koji neće imati kome prodat ahahha :stuck_out_tongue:

Nego, uradi li ti sta oko virtualizacije? VMware Server postoji za Linux i veoma lako radi, mada sumnjam da ce ga obicni korisnik uspjeti konfigurisati tako lako.

Gdje radis? Ako zelis mozes me kontaktirati na mail oko izvedbe…

Eh da … gore vezano za licencu. Posto mi je vmware server trebao na poslu procitao sam "ono sto niko ne cita’. U biti moguce je s njim raditi mnoge komercijalne stvari. Izuzetak je hosting virtual private servera … ili bilo koji servis kod kojih se “prodaje” nesto na bazi broja virtuelnih masina …