Procitao sam u novinama da se pravi ili je vech napravljen virus za Linux, usput i za Windows (zajedno).
Ovako pise:
Pravljenje malicioznih programa poput Virus.LInux.Bi.a/Virus.Win32.Bi.a je komplikovan zadatak, posto je pisac virusa ogranicen samo na one funkcije koje se koriste u oba operativna sistema !!!
Ma nije da ne postoje virusi za linux, negdje sam pročitao da ih ima čak 8!!! Poenta je način na koji virus radi, odnosno kako može da afektira sistem. Na windowsu kada god radiš, radiš kao superuser, dakle imaš sve moguće privilegije među kojima je i mijenjanje sistemskih datoteka. U linuxu, obično radiš kao obični user pa i ako pokupiš neki od ovih 8 virusa, on se ne može upisati u neku postojeću datoteku bez root passworda. Zato je bitno da root passwordi budu “zeznuti”.
Damn, odoh promjeniti root password.
Jeste nedavno citali clanak o tipu koji je Linux “zarazio” Windows virusima preko Wine-a. Cak ih je ocijenio u kojoj mjeri su uspjeli “zaraziti” sistem. Odlican clanak.
Imaš li link negdje? Baš me zanima.[/quote]
nazalost ne. primam mnogo vijesti tako da samo kliknem na vijest u news baru i odem do clanka. sori
evo rezime. pokrenuo je 5-6 glavnim Win virusa i gledao u kojoj mjeru mogu zaraziti Linux. koliko se sjecam vise od pola ih se nije ni moglo pokrenuti, ali 2-3 su se uspjesno pokrenula preko Wine-a i pocela obavljati svoj posao. naravno, oni pod Linuxom nisu imali smisla jer ih je lagano ugasio sa ctrl+c. sjecam da je uspio pokrenuti jednog crva koji je odmah poceo umnozavati se po \windows direktoriju, a kad je tip instalirao mail server, crv je poceo slati mailove. mislim da je ovaj ocijenjen najvecom ocjenom.
vjerujem da ce se neko sjetiti ovog clanka i postaviti link.