nisam imao virusa na Visti, barem mislim jer sam stalo skenirao sistem Avirom.
Od kad sam instalirao Slackware samo sa njega koristio, cackao, surfao itd. Pristupao sam iz Slackware particiji na kojoj se nalazi Vista i particiji na kojoj mi je muzika i ostali dokumenti.
Danas sam sasvim slucajno otisao na Vistu i tu je problem. Vista je “pukla” masu nekih virusa i ostalih gamadi javlja Avira, otvaraju se prozori i svasta nesta. Uglavnom se sve zakuca i moram restartovati, ali to je manje bitno. Da se to srediti!!!
Moje pitanje bi bilo, jesam li surfanjem, skidanjem ovoga i onoga, i skidanjem programa za Slackware pokupio i neke viruse kojima sam zarazio fajlove na ostale dvije particije, na kojima su Vista i muzika itd?
Skini Avast i uradi update…Koristim ga 2 godine i nikakvih problema sa virusima nemam, automatski snima update…kada sve to uradis skeniraj PC. Najbolje ti je Live na USB nastelit. Moze biti da si svasta skidao…najvjerovatnije po tekstu kako si rekao.
Bice da si ti pukao:-)).Sala,naravno.
Pa mozda si nesto pokupio,nije iskljucivo ali sad bas pored avire da skidas Avast…hm.
Ne zna se koji je od ta 2 “bolji” xD.
Moja preporuka je da si skines zacas Kaspersky Int.Sec. trial verziju,uradis update i skeniras,ili jednostavno izbrises Vistu i ostavis si samo Slackware i mirna Bosna:-))
-windows virusi su na linuxu kao alisa u zemlji cudesa
-ne mozes “zaraziti” windows particiju na nacin na koji si opisao
-ne, nisi osvojio 2 miliona funti…
Možda ne samim pristupanjem, ali ako je odradio download nekih sumnjivih file-ova na particije sa Vistom, ko zna… Ili se možda Vista osjetila zapostavljenom
Zlatno pravilo: instalirati antivirus i na Linux-u kada se razmjenjuju file-ovi sa korisnicima Windows-a, jer iako tebi ne mogu ništa, njima mogu svašta
uuu kad smo se dotakli vec ove teme. ja koristim clamav za poneko skeniranje. inace je u mene vrlo rijetko virusa bilo i dok sam koristio windows. ima li jos ijedan dobar av za linux da je netko koristio? nije mene strah gamadi na linuxu neg imam dualboot, da ne bi bilo zabune
-windows virusi su na linuxu kao alisa u zemlji cudesa
-ne mozes “zaraziti” windows particiju na nacin na koji si opisao
-ne, nisi osvojio 2 miliona funti…[/quote]
Ovo je odgovor koji sam cekao!