Imamo nekih problema sa ovim forumom (zaista ne znam sto uzrokuje probleme…), ali cini mi se grungy da si pitao da li je moguce imati vise distribucija na jednom disku? Ja to jos uvijek nisam probala, ali evo teorijski odgovor. Moze! Kreiras jednu swap particiju i dvije ext2 particije. Prilikom prve instalacije (tj. prve dist.) biras swap + prva particija i instaliras lilo (kao prvi svakoj instalacije), prilikom instalacije druge distribucije izaberes isti swap + druga particija i opet podesis lilo. I to je to. Potrebno je samo podesiti lilo kako treba…
OK, thanx,to bi bio i odgovor na nepotpuno postavljeno pitanje.Da, jednostavno imam problema postati poruke, pa cak i odgovarati , tako da ne znam hocel ova poruka uopste ostati sticked na forumu.
OK, thanx,to bi bio i odgovor na nepotpuno postavljeno pitanje.Da, jednostavno imam problema postati poruke, pa cak i odgovarati , tako da ne znam hocel ova poruka uopste ostati sticked na forumu. , a da jednostavno problem je u tome sto postati ne mogu ni sa jednom verzijom int.explorera(zar se treba cuditi), a evo ovu poruku sada pisem u netscape 6.0,pa da vidim imali koristi da i dalje pisem…
test
test
Slazem se… a ako imas problema sa podesavanjem Lilo-a onda prilikom instalacije distribucija kreiraj startup diskove.
ok, jest da mije sada to potrebno a i ne treba mi nista vise od suse, ali nako, pitam sta je sa mount point, jedna particija samo moze imati / mount point,
cya
mount point ili prevedeno na nas tacka montiranja.
Pokusacu to objasniti na sto jednostavniji nacin. Kreiranje particije(a), nece ti puno pomoci ukoliko, recimo, prva particija nije “povezana” za / direktorijom. Ili ako imas particiju hda2 koju si namjenio /boot direktoriju. Nacin na koji povezujes ta dva pojma je montiranjem (mount) particije hda2 u/na /boot direktorij.
Ili recimo ako hoces koristiti win particiju, koja se nalazi na /dev/hda5. Da bi joj mogao pristupiti moras kreirati direktorij, recimo, /c i povezati particiju /dev/hda5 sa direktorijem /c i onda ces normalno moci pregledati datoteke na toj particiju (povezivanja ta dva pojma vrsi se pomocu komande mount -t vfat /dev/hda5 /c).
Nadam se da sam uspjela objasniti…