VLC 0.8.6 s podrškom za WMV9 i Flash

Oh joy, oh joy! :smiley:

Napokon, nova verzija, i to brojka 0.8.6! Ovaj multiplatformski (Linux, MacOS X, Window$) media player sada
ima dosta bolji interfejs za Linux i Win baziran na QT, a, što je možda još važnije, podršku za WMV9/VC-1/VP5/VP6
format i to bez uporabe dodatnih codec-a. DVB input sada ima podršku za ATSC.

Za one koji ne znaju: VLC je softver koji može da pušta razne audio/video formate kao npr. MPEG 1/2/4, DivX,
WMV, DV, Ogg/Vorbis, AAC, Matroska i sl. ali isto tako je i namijenjen za puštanje stream-ova ili kao server
za ponudu istih na Internetu.

D/L:
http://www.videolan.org/vlc/

Change log:
http://developers.videolan.org/vlc/NEWS

Da li je Linux distribucijama legalno da uključe tu WMV podršku obzirom da je codec patentiran? Šta je sa DRM-zaštićenim datotekama?

Mislim da jeste, jer VLC sigurno plaća MS-u za to. Jer bi to inače odvojili, kao što su odvojili
i biblioteku za puštanje enkriptiranih DVD-ova i postavili je za download uz napomenu da bi
korištenje iste moglo biti nelegalno u nekim državama.

Ne razumijem se u WMV, ali iz vijesti sam zaključio da ne podržava sve tipove WMV formata,
a usput smo mi krajnji potrošači, a VLC je dovoljno ozbiljan i velik projekat da sami znaju ocijeniti
da li im se isplati uvaljivati se u “izmet” :smiley: O DRM-u takođe ništa ne znam. Uglavnom nigdje nisam
naišao na kontroverze gledi ovoga.

EDIT: WMA je podržan preko binarnog kodeka. Ovo me u početku bunilo, jer sam mislio da ako ide WMV,
da isto vrijedi i za WMA. Ali izgleda ne. Ipak mislim da ovo vrijedi samo za novije verzije WMA, jer koliko
se sjećam meni su radile starije.
Ovo sam još našao: “Native WMV9 support, through FFMPEG, thanks to the work done in the Google
Summer of Code” <— ovo da je bilo ilegalno, valjda bismo već davnih dana znali…

EDIT2:Ooops! Izgleda da sam bio u krivi i da su tvorci otvorenog softvera u klinču sa francuskom vladom,
koja ubuduće želi kazniti sve autora softvera koji zaobilazi DRM, kao što je library za puštanje enkriptiranih
DVDova koji se nudi na vlc site-u. Glupost! Šta je sljedeće? Zabraniti emulatore samo zato što ljudi igraju kopije
igrica. Nek se kažnjavaju ljudi individualno! Nije svako ko koristi ovaj library da pusti DVD na Linuxu nužno kupio
piratski DVD.
Ali ne mislim da se ovo odnosi WMV i Flash. Kako je to s našom državom? Je li kod nas taj library zabranjen?
Mislim, ako da, onda treba sve videoteke zatvoriti. Onda će ljudi iz očaja masovno priključivati broadband veze
i cijene će istih pasti! :smiley:

OK, sad sam skužio. FFMPEG (set decodera koji koristi vlc, MPlayer i dr.) sada ima open source decoder za WMV9.
On je naime za sad ograničen samo na dekodiranje, dok enkodiranje, dakle pretvaranje u WMV9, nije podržano
kao ni čitanje/pretvaranje u sadržaj koji ima DRM.
Tako da ovo nije legal issue, ali playback zaštićenih DVD-ova u nekim državama jest, ne znam da li u našoj.

http://ffmpeg.mplayerhq.hu/

znam samo da .wmv format “radi” na edgy vlc-u (universe), v0.8.6-svn

testirao sam onaj format što “izađe” iz windows movie makera (radili na faxu za predmet grafika)… vlc ga podržava a tu je i kaffeine sa /usr/lib/win32 tweakom…