to ti ovako otprilike fercera,
kada imas jedan takav ip phone, konektujes ga na svoj router ili lan, onda koristis internet da bi uspostavio vezu koju mozes imati na dva nacina:
1.) da zoves korisnicki ip koji ima isti takav ili slican telefon
2.) da zoves regularni telefon preko svog ip fona koji je priljucen na tvoj lan, treba ti gateway da mozes da dobijes PSTN (sto znaci normalna zemljana linija u prevodu)
E sada, ako taj tvoj haver/biznis partner/clan familije, itd… ima isti takav telefon, ond aje sve jednostavno, ne moras da upalis ni kompjutera za to nego ih zoves direktno na njihovu liniju gdje ce im taj telefon da zvoni kao svaki normalni tel.
Ako koristis preko gatewaya i routera, onda moras da koristis SIP na tvom lan-u, koji ce te prebaciti preko router-a na pstn gateway koji ce da bira normalni tel # gdje ce neko da podigne slusalicu i da kaze:"S’a je ba, dje ba zapelo???"
Da bi napravio ovu drugu verziju, moras da nadjes preko posti ko ce ti da da lizing da mozes da imas preko neta na pstn, sto bi moglo da bude vrlo skupo, ili nadjes neki od ovih kompanija kao sto je www.freeworlddialup.com i prijavis se na njih i dobijes svoj broj, konfigurises itd… onda mozes da zoves sve koji su u networku i koji imaju jedan od tih www.freeworlddialup.com accounte i da ih zoves.
Kod nas u USA, mozes da zoves dzabe po americi i kanadi sve normalne brojeve tako da ne moras da placas long distance calls.
Kako je to kod vas u svabiji napravljeno, ne znam, ali je princip isti.
Nasao sam jednu kompaniju www.lingo.com preko koje cu moci da zovem neograniceno njemacku, austriju i jos par zemalja u evropi a bosna ce da bude samo $0.02 tako da je to najjeftinija do sada, a po americi i kanadi neograniceno i dzabe, tak oda cu dobiti njihov konektor da mogu da priljucim bilo koji analogni tel na taj konvertor koji cu da ustekam na lan i da picim sa tel pozivima. Mogao bih da pocnem da radim kao telemarketer.
Dobicu i jedan broj telefonski koji ce moci da me bilo ko zove na taj broj i sa normalnih telefona a ne samo ip, tako da je to dobra stvar.
De instaliraj ovaj www.freeworlddialup.com i da se cujemo preko neta da vidis kakva je konekcija.
June 21, 2004 ? Skype launches Skype for Linux!
Today Skype released the first beta version of Skype for Linux. ?We’ve had strong demand for a Linux version of Skype since debuting the Skype for Windows beta 10 months ago,? said Niklas Zennstrom, Skype’s CEO and co-founder. ?Skype will continue to innovate by offering new quality telephony options, and listen to our users in setting priorities.?
Ovaj skype je na bazi netmeetinga.
To je dobro da se koristi za linux, ali tako isto se moze koristiti i gnomemeeting i kvaliteta je dobra isto tako, moze se koristiti i asterix za linux, koji je pravo cool i ima jos nekih programa koji rade na istom principu, ali to nije to sto sam trazio jer sve je bazirano da mozes zvati onoga ko ima isti takav programcic.
Ja sam trazio da mogu koristiti takav program i zvati normalni telefon bilo gdje u svijetu i da ne mora biti software ovisan.
Tako da sam skontao za www.lingo.com koji mi je poslao jedan konvertor box gdje sam prikljucio moj stari analogni tel i konektovao se na internet preko tog box-a tako da zovem po americi i kanadi i jos nekim zemljama zapadne evrope neograniceno za $20 mjesecno, a Bosna mi je puno jeftinija nego ova kompanija koju koristim sada.
Ne znam kakve opcije u Bosni imate sto se toga tice, ali bi se vrijedilo potruditi i mozda napraviti jedan takav box sa linuxom i asterixom (PBX box) i napraviti mozda i gateway pa da se mozete konektovati na mrezu preko toga i zvati neograniceno ili vrlo jeftino i u Bosni.
U Bosni je VoIP zakonski zabranjen (još uvijek, mislim do januara 2006.) Razlog je da se ne bi ugrozio naš divni telekom i njegova predstojeća privatizacija.
To zvuci kao: Zabranjeno je voziti biciklo da se nebi ugrozila prodaja automobila. :?
Zamislite samo koliko je to neljudski: Zabraniti jednu vrstu komunikacije izmedju ljudi. Gdje vodi taj sistem ??
Prije svega, kod nas telekom sektor još uvijek nije liberalizovan, što znači da se ne može nuditi bilo kakva vrsta telefona bez državne licence. Ako ste malo pratili BiH medije zadnjih par godina, mogli ste primijetiti frku oko “treće licence za GSM operatora” - istina, u pitanju nije ista stvar, moglo bi se reći da je fol sa pravom na korištenje frekvencije ali…
Sve tranzicijske zemlje su prošle kroz isto:
Faza 0: jedan državni telekom, VoIP zabranjen
Faza 1: telekom prodan strancima, zarađeni milioni, VoIP zabranjen
Faza 2: više privatnih telekoma, zarađuju se pare na koncesijama, VoIP zabranjen
Faza 3: VoIP dozvoljen, anarhija
U biti, kada bi dozvolili VoIP, telekom bi automatski izgubio monopol, kao državna firma ne bi se stigao na vrijeme prilagoditi zakonima tržišta, samim time bi propao, stotine ljudi bi ostali bez posla, ne bi se mogao privatizovati - naša država računa na milijarde od privatizacije telekoma, koji su posljedica isključivo toga što strani kupac kupuje firmu sa monopolom. Ali sad smo totalno off-topic
haha…znash da nemogu,ja cujem na bihnetovom forumu neki cojk’ kaze nesto mu mali vrijedan 40 000 km,neki poso’ bio u pitanju…ma samo gledaju kako ce te opljackat
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Samo mi jos preostaje da se smijem na ovo sve.
Dino, mislim da nema potrebe da nastavimo dalje o ovome. Jeli i posta liberalizovana ili je slanje mailova u BiH legalno ?
Pazi, smiješ ti zvati u inostranstvo putem računara i mikrofona/slušalica, ali niko ne smije ponuditi uslugu biranja brojeva u BiH iz inostranstva, niti biranja brojeva u inostranstvu iz BiH koristeći običan telefonski aparat. Ne znam tačno koja je zakonska formulacija.
Razumijem ja tebe ! Stvar je u tome što BH telekom treba ponuditi takve usluge a ne zabranjivati ih. Umjesto da koriste nove mogućnosti za uslugu i biznis oni dozvoljavaju da ih država zabranjuje.
treba ih vratiti u srednji vijek i slati goluba pismonosu.
Onda ce doci “hacker” sa jastrebom ili orlom ili vec kojom ticom koja moze da uhvati goluba i procita postu…
Znate kako vec ide…
Evo prijavio sam se ovdje kod jednog provajdera pa se nadam da cu vec od sutra moci telefonirati. Samo sam primjetio da je jos relativno skupo u odnosu na "normalnu " mrezu. Tako npr. minuta iz Njemacke za BiH preko VoIP košta 49 Centi dok iz analogne mreze placam 15,7 centi. Za Ameriku je opet jako jeftino : 3,7 Centi/Min.Najeftinije je telefoniranje sa računara na računar: 0 centi i to širom svijeta.
Skinuo sam ovaj SJphone ali mi jos nije jasno kako da ga naštimam. Javicu se kad budem “online”.
Evo poslije dužeg vremena da se javim na ovu temu i da napišem par riječi kako mi se sviđa ili ne ovaj VoIP.
Prvo, instalacija je bila jednostavna, samo se konektuje VoIP TA box na network i sve pići kao munja.
Koristim Lingo, pa ako je neko zainteresovan u USA neka mi se javi ako mu trebaju kakve upute oko Linga.
Za ameriku i kanadu i zemlje zapadne evrope je neograničeno zvanje i košta $20 mjesečno i to nije skupo. Za Bosnu košta oko $.20 po minuti.
Dobije se jedan broj koji je u vašoj regiji, ja na primjer imam 336-790-4215 pa ako je neko zainteresovan, neka se javi po američkom eastern time 8-7 pm pa da pričamo.
Mogu se slati i faxovi preko TA box-a.
Nisam do sada imao nikakvih većih problema sa Lingom. Na raznim forumima sam pratio diskusije i vidio da ljudi nemaju nekih većih problema sa Lingom.
Meni se sviđa i koristim ga redovno, skoro svaki dan zovemnekog u austiriji i njemačkoj, švedskoj, itd…
Ja sam se prijavio ali nikako mi se nije dalo da nastimam ovaj SJphone za VoIP pa sam odustao. Kphone zahtijeva neku najnoviju verziju qt-a tako da sam to ostavio za “poslije nove godine”.Taj Lingo, jeli to neki Američki provajder ?
Kanadski.
Ali je ovdje u USA rasprostranjeniji nego u Kanadi i bolje mu ide nego njima.
To je samo jedna od mnogih kompanija koje to rade. Ja sam njih uzeo sto daju neograniceno vrijeme zvanja preko interneta za ameriku i kanadu i zemlje zapadne evrope a sa Bosnom je jeftinija nego kompanija koju sam imao prije.
Pogledaj na www.lingo.com
nisam siguran, ali mislim da iNode ima dobru ponudu. Osim toga mi se takodjer cini da iNode pokusava prodati topao zrak i nista vise. Nude xDSL a nigdje nemaju DSLAMa.