Nedavno sam se zaposlio u jednoj firmi gdje obavljam posao sistem administratora na mrezi koja broji nekih 10-tak racunara i 5 servera, a u filijali ima jos nekih pet klijentskih masina i server.
Glavni serveri, za sada njih 3 su, naravno, Linux-i, SuSe distribucija. Jedan je Firewall, drugi Database, treci Application. Klijentske masine su Windows XP. I za ovo semoze reci: “naravno”.
Da vas ne tusim previse, dobio sam zadatak da sredim ovu katastrofalnu mrezu koja je sada workgroup. U firmi su imali ideju da sve predje na Linux, dakle da svi zaposleni tj. njihove masine sa Windowsa predju na Linux, da ovi iz sektora prodaje koriste Open Office umjesto MS Office-a i td. Hoce ljudi s vrha sve leglano ali kad se sve sabere za legalizaciju bi se Micosoftu morala isplatiti hrpa love.
Medjutim, kako da predjemo na Linux kada ni inzinjeri i dugogodisnji informaticari pojma nemaju sa Linuxom, a ove pravnike i ekonomiste da i ne spominjem. Ni meni kao administratoru ne bi bilo lahko, ko bi rjesio milion malih problemcica koji bi ispali tokom rada… Ali, opet, dati Billu Gatesu toliko lovu, ne znam, samo za Office oko 600$ po licenci, za Windowse onda nesto manje po licenci pa onda treba platiti i server koji bi bio domain kontroler… Ludilo!
Problem, za mene, je najvise moralne prirode. Ja sam taj koji bi mogo uticati da se izabere ovo ili ono rjesenje. Prakticno, ja sam nazalost taj koji ce odluciti odnosno koji ce dati “strucno” misljenje. Meni je lakse da kupe Windowsi, Office-i i ostalo, ali nije baskorektno da me nije briga hoce li firma platili ili ne toliku lovu. Radi se o lovi od oko 40 000 KM ako bi se sve legaliziralo. A Linux dzaba. Imamo i original pakovanje SuSe-a.
U ovom kontekstu dijelim vas svjetonazor, sve je to fino i lijepo, ali…
Volio ih da cujem vas komentar, vase za ili protiv.