Volio bih ja Linux ali

Nedavno sam se zaposlio u jednoj firmi gdje obavljam posao sistem administratora na mrezi koja broji nekih 10-tak racunara i 5 servera, a u filijali ima jos nekih pet klijentskih masina i server.

Glavni serveri, za sada njih 3 su, naravno, Linux-i, SuSe distribucija. Jedan je Firewall, drugi Database, treci Application. Klijentske masine su Windows XP. I za ovo semoze reci: “naravno”.

Da vas ne tusim previse, dobio sam zadatak da sredim ovu katastrofalnu mrezu koja je sada workgroup. U firmi su imali ideju da sve predje na Linux, dakle da svi zaposleni tj. njihove masine sa Windowsa predju na Linux, da ovi iz sektora prodaje koriste Open Office umjesto MS Office-a i td. Hoce ljudi s vrha sve leglano ali kad se sve sabere za legalizaciju bi se Micosoftu morala isplatiti hrpa love.

Medjutim, kako da predjemo na Linux kada ni inzinjeri i dugogodisnji informaticari pojma nemaju sa Linuxom, a ove pravnike i ekonomiste da i ne spominjem. Ni meni kao administratoru ne bi bilo lahko, ko bi rjesio milion malih problemcica koji bi ispali tokom rada… Ali, opet, dati Billu Gatesu toliko lovu, ne znam, samo za Office oko 600$ po licenci, za Windowse onda nesto manje po licenci pa onda treba platiti i server koji bi bio domain kontroler… Ludilo!

Problem, za mene, je najvise moralne prirode. Ja sam taj koji bi mogo uticati da se izabere ovo ili ono rjesenje. Prakticno, ja sam nazalost taj koji ce odluciti odnosno koji ce dati “strucno” misljenje. Meni je lakse da kupe Windowsi, Office-i i ostalo, ali nije baskorektno da me nije briga hoce li firma platili ili ne toliku lovu. Radi se o lovi od oko 40 000 KM ako bi se sve legaliziralo. A Linux dzaba. Imamo i original pakovanje SuSe-a.

U ovom kontekstu dijelim vas svjetonazor, sve je to fino i lijepo, ali…

Volio ih da cujem vas komentar, vase za ili protiv.

[quote]
Problem, za mene, je najvise moralne prirode. Ja sam taj koji bi mogo uticati da se izabere ovo ili ono rjesenje. Prakticno, ja sam nazalost taj koji ce odluciti odnosno koji ce dati “strucno” misljenje. Meni je lakse da kupe Windowsi, Office-i i ostalo, ali nije baskorektno da me nije briga hoce li firma platili ili ne toliku lovu. Radi se o lovi od oko 40 000 KM ako bi se sve legaliziralo. A Linux dzaba…[/quote]

Prije svega svakoj firmi je osim “legalnost” veliki faktor i usteda novca ! :slight_smile:

zasto ne pokusas da prebacujes te masine na Linux u intervalima:
npr. uzmes jednog ekonomistu i instaliras dualboot sa Linuxom za pocetak ili ako imas sav njegov backup instaliraj samo Linux…
i tako vozite kao test neko vrijeme od jedne sedmice do cetiri (otprilike)…
U tom vremenu taj ekonomista moze/treba da testira sve one programe i funkcije koje bi i trebao da koristi inace na Windiju…
Ako sve prodje bezbolno onda mozes uzeti i ostale - dali sve odjednom ili pojedinacno (svaki mjesec po jednog) - to sam odluci …

itd… itt… :wink:

Nihad je predlozio jedno od rjesenja. Ja cu predloziti alternativu, koju smo, koliko toliko, uspjesno primjenili na fakultetu.

Ne bi bilo lose organizovati neku vrstu kratkih seminara za uposlene, barem 2-3 puta sedmicno, i sa tom praksom ici mjesec-dva. Tvoj nadredjeni ce ovo odobriti. Nakon odredjenog perioda (pretpostavimo mjesec dana), ti polako pocnes uzimati stvari u svoje ruke, tj. prebacivati masine na linux. Najbitnije je da se sluzbeno ogradis od onih koji ne budu prisustvovali tim seminarima (to ukljucuje najcesce neki support).

Sadrzaj tih seminara ces morati sam pripremiti, mada postoje neka nepisana pravila kako bi to trebalo ici. Recimo:

• user interface
  • programi koji se koriste i koji ce se koristiti
  • kratki uvod u shell
  • i troubleshooting (citaj: kako da se korisnik izvuce iz manjih problema bez zvanja tebe)

Za kraj, mozes spojiti u ovaj prijedlog i Nihadov, i dobiti jedno jako privlacno rjesenje.

Poz.
Sanel

Hm, Linux nije jeftino rjesenje. Benefit se osjeti tek dugorocno.
Tvoja firma je u prednosti zato sto ima tebe na platnoj listi i to je cinjenica.

Postoje razni dokumenti o migraciji ali je kljucna stvar dobro isplanirati novi sistem i proces migracije koji ce donijeti velik otpor od strane krajnjih korisnika, zaposlenika.

Sto se tice problema oni ce se definitivno javiti a obim i kompleksnost ce ovisiti upravo o tome koliko ce se kvalitetno pristupiti planu. U tu svrhu bi predlozio da pored tehnickog plana uradis i ovaj finansijski koji ce obuhvatiti period narednih 5 godina.

1. Analiza postojeceg IS-a (servisi, potrebe, zahtjevi korisnika prema sistemu i sl)

2. Dostupni FOSS softver kao zamjenski

3. Plan migracije sa tacnim opisom koraka u realizaciji, vrijeme trajanja i sl.

4. Edukacija zaposlenih (osnove Linux-a i rada sa aplikacijama)

5. Finansijski plan

Ovo je matrica iz osobnog iskustva. Problemi se javljaju ali dodatna edukacija korisnika/zaposlenih rjesava stvar. U finansijskom planu trebas predvidjeti dodatne troskove edukacije.

Sto se tice administracije radnih stanica, ona je olaksana u odnosu na win32 ako je dobro postavljena sigurnosna politika kompletnog IS-a.
Ovo bi podrazumjevalo da radna stanica pokrece samo neophodne aplikacije te da se profili korisnika cuvaju na NFS || SAMBA server-u (tkz. PDC-u) pa je u svakom momentu moguce rekonstruirati identitete iz sigurnosne kopije.

Sto se tice edukacije, tu vidim da ULK moze ponuditi iz palete predavaca ono sto je tebi interesantno. Trenutno je u toku administratorski kurs tkz.“Koristenje i administriranje Linux racunara u uslovima izolovanih radnih stanica ili manjih lokalnih peer-to-peer mreza”.

Napomena: ja sam se sa Linuxom sreo prije 10 dana, instaliro SuSe 9 i to je to.

Ovi vasi prijedlozi mi se svidjaju. Moglo bi se nesto uraditi, ali, problem je sto su vec prije nego sam ja dosao u firmu pokusali to sa jednom ekonomisticom i nije uspjelo. Instalirali su joj Linux ali je odustala od njega i nastavila po starom, mozda i zato sto je nisu dobro pritisnuli. Treba se nesto raditi po ovom pitanju. Vidjecu. Javim vam sta je bilo.

Hvala.

To znaci da bi ti dobro dosao ovaj kurs za Administratore veoma kvalitetno pripremljen za polaznike koji imaju dovoljno predznanja da bi isti mogli pratiti.

Sto se tice “ekonomistice” moguce da su aplikacije koje koristi pisane za win32 te da joj iste nisu bile dostupne za Linux. Opet ako je navikla raditi u MS OFFICE aplikacijama ne zeli raditi u OpenOffice jer je to promjena a vecina ljudi se boji promjena i svakako da nece koristiti Linux ukolio je ona ta osoba koja odlucuje o tome. To ti je ona famozna " Dobar je Linux ali ja ne bi da mijenjam"

Otpor koji se javlja od strane krajnjih korisnika je uzasan ali ako menader/glava firme iste odobri onda tu nema dileme i nakon odredenog vremena i sami korisnici/zaposleni prihvataju sav benefit koji sa sobom donosi FOSS.

evo interesantnog dokumenta koji ce ti pomoci ako se odlucis na migraciju, neko je ovo posalo nedavno na forum->

http://alens.members.epn.ba/Migration_Guide_DE.pdf

Kad smo već kod dokumenata, ovdje imaš puno materijala za čitanje/gledanje.

Nisi unio lokaciju tako da ne znam da li će ti ovo biti interesantno, ali:

ULK upravo radi kurseve koji su orjentisani na firme kao što je tvoja:

• kurs korištenja Linuxa - za sekretaricu :slight_smile:
  • kurs korištenja OpenOffice.org - za sekretaricu :slight_smile:
  • kurs administriranja Linuxa - za čovjeka sa solidnim znanjem Windowsa i Suse CDom u ruci :slight_smile:
    Više informacija imaš na stranici http://kursevi.linux.org.ba (ima nekih problema sa DNSom, ali nadam se da će proraditi "vrlo brzo"™ ). Okačili smo i neke materijale po kojim držimo kurseve, nije baš potpuno ali je barem informativno. Ovakvih kurseva ima posvuda i zaista mislim kad se to sabere da je opet puuuno puno jeftinije nego kupovati Windows licence, posebno kad se ima u vidu da te licence imaju određeni rok trajanja… (čitaj: kad izađe Longhorn svi će prelaziti na to).

Što se tiče administriranja Windowsa, ne potcjenjujem tvoje znanje (daleko od toga!) ali zapitaj se hoće li jednog dana skontati da im ti nisi uopšte potreban jer i ta sekretarica zna klikati kroz wizarde :wink: Odnosno, ako je šef već zagovornik Linuxa nije mu teško zaključiti da plaćanjem tebe + Windowsa gubi, a svaki admin će naravno zagovarati Windows jer mu je lakše… jeftinije ga izađe da nađe nekog sa znanjem i živcima da provede prelazak na Linux. Nije teško spojiti 2 i 2.

No hard feelings? :slight_smile:

Lijep pozdrav,
citajuci ovaj topic dodjoh do jednostavnog rijesenja: a sto ti ne bi,s obzirom na tvoje ovlasti i lovu koju ima ta tvoja firma UPOSLIO NEKOGA OD OVIH MOMAKA KOJI SE ITEKAKO KUZE U LINUX PROBLEMATIKU.Time bi rijesio sve svoje probleme jer i sam pises da si amater u svijetu Linuxa.Ja bi tako …???

Odgovor na ovaj posljednji post je sljedeci: ljudi vec imaju nekoga ko radi na Linuxu, taj momak je postavio servere i po ugovoru pomaze kad nesto zapne. Eh sad, ja sam tu sada jer im treba administrator windows mreze i oni su trazili nekoga ko ima nekakav certifikat, pomalo nesto zna, hoce raditi za male pare i td. Problem sa Linuxom nije uopste vezan za glavnom administratora, kao sto rekoh, imamo ovog sto dolazi po potrebi, a i ja mogu uciti i vec se pomalo snalazim. Problem je u desetak ljudi koji bi morali da prodju te kurseve ali ih te stvari (i kompjuteri inace) ne zanimaju nego znaju koliko moraju…

Hajd’, vidjecemo. Hvala vam na korisnim savjetima.

Ja cu, ako Bog da, pokusati da dodjem na neki od vasih kurseva.

E možda ti i ovaj link pomogne :
http://os.newsforge.com/os/04/05/24/143250.shtml?tid=2&tid=82&tid=94

Na sta god da ovo izdaje, ako i racunari u internoj mrezi budu ostali na Windowsima mi u firmi opet moramo imati osnovno znanje o Linuxu jer, kao sto rekoh, imamo tri servera koji su na Linuxu i uvijek ce tako ostati. Sefica IT odjela mi je rekla da se raspitam o kursevima za Linux administratore koji bi pohadjala nasa tri zaposlena, ona, jedna programerka i ja. Koliko mogu da dokucim nama bi najvise odgovaro ovaj kurs administriranja Linuxa o kojem Vedran govori. Na linku nisam naso vise info. Ko mi moze reci za koliko para i vremena sta dobijemo?

http://www.novell.com/news/leadstories/2005/jan17/index.html?sourceidint=homepage_solutionsatwork

kad smo vec kod prelazenja evo ceska posta presla na suse linux…

Na stranici http://kursevi.linux.org.ba/ piše:

[quote]2. Osnove administracije Linux sistema
Cilj kursa: Administriranje Linux sistema u funkciji izolovane radne stanice ili lokalne mreže. Rad sa komandnim shellom. Kurs može poslužiti kao priprema za polaganje ispita za LPI 101 certifikat.
Trajanje: 40 školskih časova (20 dana, 10 sedmica)
Cijena: 100 KM[/quote]
:slight_smile:

jeftinije je platiti ljude koji ovdje znaju Lx, da odrzavaju kurseve i sve, nego da “VRATIMA” platimo cifru, koja bi vjerovatno bila ona koju su dobili za kampus(otprilike, ili nije ?).

Uostalom, netreba obucavati ove ljude koji koriste samo MSOffice (sekretarice i sl.) jer je OpenOffice veoma slican MSOfficeu.