Molio bi vas ako neko zna rijesenje za ovaj problem neka mi objasni u cemu je rijec.
U zadnje vrijeme, odjednom, mozda sam i ja sta zafrkao, ali nisam dugo restartovao masinu tako da ne znam sta sam radio od zadnjeg restarta. Uglavnom napravio sam bio neke promjene u lilu i restartovao masinu i sve ok. Kada sam ponovo napravio promjene u lilu i izvrsio lilo. Izbaci mi sljedecu gresku:
Warning: '/proc/partitions' does not match '/dev' directory structure.
Name change: '/dev/hda2' -> '/dev/hda2'
part_nowrite check:: No such file or directory
Kada editujem /proc/partitions pise mi ovo:
major minor #blocks name
3 0 29302560 hda
3 1 7341673 hda1
3 2 1 hda2
3 5 15655311 hda5
3 6 1052226 hda6
3 7 5253223 hda7
dakle problem je u ovom ‘3 2 1 hda2’… Cudno skroz, a kada pogledam preko fdiska dobijem ovo:
/dev/hda2 915 3648 21960855 f W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda5 915 2863 15655311 b W95 FAT32
/dev/hda6 2864 2994 1052226 82 Linux swap
/dev/hda7 2995 3648 5253223+ 83 Linux
U cemu je problem, ni sam ne znam.
Ali skontao sam da kad pokrenem GParted poslije toga lilo mogu izvrsiti kako treba i nema nikakavih gresaka, kao da GParted upise pravilno raspored particija (lajicki receno). I onda kad ponovo odem u /proc/paritions sve je isto samo nema one linije koja je problematicna ‘3 2 1 hda2’.
I sve bude OK do sljedeceg restarta, dakle cim ponovo restartujem masinu i probam da izvrsim lilo dobijem gore navedenu gresku.
Mozel se kako ovo trajno popraviti.
dodano:
btw. sada sam pogledao u /dev i za cudo, uopste tamo nema hda2 ?!?
Imaju skoro svi moguci hda* osim hda2. Kako se to moglo izbrisati, jel se to moze kako vratiti. Mozda je u tom problem.
Da moze biti, kako se toga nisam sjetio. Moguce je da je problem u ovoj zadnjoj verziji, jer ja cim izadju novi paketi ja radim update… Danas sam uradio zadnji, ali u njemu nije bio udev…
Probacu downgrade na verziju udeva iz 10.1 verzije
[quote]Ako je tako kao što kažes, problem jeste zbog udev-a (i tebe).
udev “pamti” sadržaj /dev direktorija
Kako je došlo do toga da si obrisao hda2?[/quote]
Do mene mozda jest, iako ja nisam obrisao hda2, ali do udev-a nije, problem je u GParted-u. Naime kada se GParted pokrece on “cita” /proc/partitions i haman cim nije po njegovom obrise… Dakle GParted mi brise hda2, svaki put. Testirao sam i to je tako, razlog ne znam zasto je to tako. Ali ja to rijesim na jednostavan nacin, samo obrisem GParted :lol:
btw. jos jedan dokaz da nije do udev-a, naisao sam na nekoliko postova drugih ljudi na netu koji su takodje imali iste probleme sa GParted.