Za kameru google-aj malo, ne znam tacno koji driver koristi linux, cini mi se da ima neki generic driver za vecinu logitech kamera.
Sto se messengera tice, najbolje je da instaliras Pidgin i odgovarajuce plugine.
Idi na Pidgin stranicu i procitaj dokumentaciju.
Ne bih ti preporucio da bilo sta iz WINE koristis. WINE je uzasno nestabilan a osim ako nisu neke igre u pitanju, vecinu stvari mozes naci kao open source rijesenje.
Kameru neces moci koristiti za MSN, svejedno koji program da instaliras, imas za msn slijedece programe, Amsn i Kopete, s njima ces moci vidjeti se na kameru, ali neces moci razgovarati.
Wine i MSN ne rade, mocices instalirati, ali neces moci pokrenuti ili ces pokrenuti, a kamera ili login nece raditi. Wine mozes koristiti za igrice ili office, imas program playonlinux koji ce ti biti od koristi kao pocetnik.
Teeworlds desni klik extract here, i dupli klik na program. ostale igrice trazi preko synaptica ili dodaj u njega jos Playdeb http://www.getdeb.net/welcome/ idi na Games i instaliraj paket playdeb ako zelis vise igrica.
Za video konferenciju korsti Skype.
[quote=Senid]…
a problem mi je sto niko ne koristi skype :([/quote]
Pa pokušaj ljude malo obrazovati. Mislim, stvarno, koristiti messenger (bilo koji, na bilo kojem OS-u) za video-call umjesto Skype-a apsurd je svoje vrste.
zar u Pidginu ne fercera video call? Koristim Skype tako da nisam probao ali cini mi se da postoje plugini i za video.[/quote]
Bogami ne znam, znam da je neko vrijeme trebao da fersira preko amsn, ali je m$ zamjenuo protokol i poslije toga da ne radi, sada Pidgin nisam koristio, ne znam dali se moze ista uciniti sa Gtalk, za linux znam da je najbolji Ekiga, al ko ga koristi.
Sto se tice webcam za Senida da kazem, da je vecina drivera instalirana ili se moze instalirati, moras biti iskreno baksuz da ti webcam ne radi. sada rekoh amsn Account -> Preferences -> Others -> Edit Audio And Video Setting, pa se igraj znam da Voice i kameru nemozes koristiti, cini mi se samo kameru.
[quote=Wizz]/offtopic
nekad ovaj forum po nekoliko dana bude bez ikakvih postova, a danas “panika” :)[/quote]
Danas lud dan skroz, ne mozes pohvatati sta je ko napisao, isto ko sarajevo-x.