kupio sam od firme stari rack server (otprilke Pentinu IV Xeon 3GHz, 2GB RAM, 2x120GB HD…) za $200
malazi se na mrezi moje firme, ne placam nista. prvo sam mislio (sta drugo nego nego SLES 10 :)).
medjutim, SLES nije besplatan a tip u firmi koji bi mi mogao dati jedan account besplatno - nismo u najbojim odnosima.
poslije iskustva sa openSuse - odustao sam od openSuse za web server.
predlagali su mi CentOS ali sam ja odluci ose za Ubuntu.
web server je za moje interne stvari i za domene na kojima ne “pravim” nikakve pare (uslov firme da mi hostira besplatno server).
medjutim, nijedna domena nema veliku posjetu tako da nekakve posebni zahtjeve nemam.
koritim na jednom reseler kontu WHM/cPanel i to je nesto st obi volio da imam instalirano za odrzavanje domena. medjutim, ne isplati mi se davati $450 godisnje za domene od kojih nemam nikakviih para, cak ni da pokrijem tih $450.
kao besplatnu soluciju sam mislio da koristim Webmiin ali sam opet cuo nekakvih negativnih komentara. interesuje vas misljenje i koja solucija? naravno GUI samo dolazi u obzir. reko komandne linije je previse komplikovano
pa dobro afane, zasto toliko bjezis od CLI ? kako mislis instalirati ispconfig ? Jel’ to stvarno mislis zadizati X-e na serveru ? Ne kritikujem te, samo gubis na produktivnosti. WHM, plesk, cpanel, ispconfig ma svasta nesta se koristi samo za servere gdje postoji potreba za tim tj za klijente koje nije briga sta se nalazi u pozadini dok god to radi, a ne kontam sta ce tebi za jedan LAMP sa eventualnim dns-om i jos mozda par stvari web interface …
a, da, ima neki web admin tool koji je razvijen kao odvojen projekat, nesto kao box, valjda ce se neko sjetiti (ne, ne mislim na landscape za ubuntu)
uzmi debian[/quote]
bez komentara. ili, bolje receno, “bolje da ne komentarisem”
:D[/quote]
IMHO dobro ti je rekao … to nije nista tesko podesit u konzoli , jednostavno :
apt-get install apache2-common php5 mysql-server
onda lijepo odes u /etc/apache2/ otvoris scaki .conf file pojedinacno i citas redom komentare u file-u i “ukljucujes” i “iskljucujes” sta ti treba , takodje je i sa php ista stvar /etc/php5 , mysql isto tako …
[quote=Bo]pa dobro afane, zasto toliko bjezis od CLI ? kako mislis instalirati ispconfig ? Jel’ to stvarno mislis zadizati X-e na serveru ? Ne kritikujem te, samo gubis na produktivnosti. WHM, plesk, cpanel, ispconfig ma svasta nesta se koristi samo za servere gdje postoji potreba za tim tj za klijente koje nije briga sta se nalazi u pozadini dok god to radi, a ne kontam sta ce tebi za jedan LAMP sa eventualnim dns-om i jos mozda par stvari web interface …
a, da, ima neki web admin tool koji je razvijen kao odvojen projekat, nesto kao box, valjda ce se neko sjetiti (ne, ne mislim na landscape za ubuntu)[/quote]
ma, ne bjezim ja od CLI, ali koristim kad moram.
hajd’ da pokusam objasniti ovako: najbrze promjene i programiranje je pomocu vi editora. medjutim, meni je nemjerljivo lakse koristeci Zend. kontas? znaci, meni nije brzina u pitanju nego lakoca i lakoca za zapamtiti za sljedeci put.
znaci, stvar je u kako ko preferira nacin rada.
sto se tice produktivnosti, kao sto rekoh, server nece imati nikad potrebu za nekom posebnom performacom. ako su ovih 10-tak domena super radile na shared hosting onda ne vidim razloga da ne rade i na ovom dedicated serveru. kontas?
ispconfig ce mi olaksati dodavanje nove domene, email-a i ostalog a proces koji ce “uzimati” je zanemarljiv u mom slucaju.
u slucaju komercijalnog servera - potpuno se slazem sa tobom.
[quote=maher_][quote=afan][quote=Bo]ssh zvuci jos privlacnije…
b.t.w.
uzmi debian[/quote]
onda lijepo odes u /etc/apache2/ otvoris scaki .conf file pojedinacno i citas redom komentare u file-u i “ukljucujes” i “iskljucujes” sta ti treba , takodje je i sa php ista stvar /etc/php5 , mysql isto tako …[/quote]
nisam mislio na LAMP. uostalom, to se cini mi se automatski instalira cim instaliram i Ubuntu server? konfigurisanje php-ja i mysql-a i apache-ja je ok, to sam radio prije u vi-ju i nema frke.
mislio sam na npr. dodavanje nove domene. “pjeske” treba da kreiram njegov config file, pa onda VirtualHost, pa… i onda nesto zaboravim prilikom kucanja ili ukucam pogresno a klikanjem se to malo teze moze dogoditi.
kreranje email acount-a, forwardovanje i sl. preko cpanela je stvarno jednostavno. preko CL nisam nikad radio i vjerujem da ne moze biti lakse nego dodavanje domene…
isto i za kreiranje FTP konta…
[quote=afan][quote=maher_][quote=afan]
onda lijepo odes u /etc/apache2/ otvoris scaki .conf file pojedinacno i citas redom komentare u file-u i “ukljucujes” i “iskljucujes” sta ti treba , takodje je i sa php ista stvar /etc/php5 , mysql isto tako …[/quote]
nisam mislio na LAMP. uostalom, to se cini mi se automatski instalira cim instaliram i Ubuntu server? konfigurisanje php-ja i mysql-a i apache-ja je ok, to sam radio prije u vi-ju i nema frke.
mislio sam na npr. dodavanje nove domene. “pjeske” treba da kreiram njegov config file, pa onda VirtualHost, pa… i onda nesto zaboravim prilikom kucanja ili ukucam pogresno a klikanjem se to malo teze moze dogoditi.
kreranje email acount-a, forwardovanje i sl. preko cpanela je stvarno jednostavno. preko CL nisam nikad radio i vjerujem da ne moze biti lakse nego dodavanje domene…
isto i za kreiranje FTP konta…[/quote]
te stvari koje spominjes mozes odradit sa cpanel-om i inim drugim preparatima, ali one ti mogu samo osnovne stvari iskonfigurisat tj. ono sto bi trebo i na pamet znat ako hoces da administriras neki apache server npr. vhost:
ili ti jos moze neke od php postavki ovdje ubacit i eventualno neki jednostavni rewrite
to je sve sto ti taj panel moze ponuditi … a ako odes na stranicu od apache dokumentacije sjednes na guzicu kolko tog ima -> znaci ako hoces bas nesto da postignes baci se na citanje knjige a ne trazenje nekog super control panel-a
Afane, ti si registrovan na forumu jos od 2003 da si svake godine rezervisao 50 sati stvarnog ucenja uz par knjiga sto je dovoljno danas se nebi zezao oko izbora distribucije i problemcica koje navodis.
Ergo ima programa za to sto ti zelis ali njima ili moras slijepo vjerovati da rade ono sto bi trebalo da rade ili moras shvatati materiju koju zelis da radi.
Nema te aplikacije tog komplexa u Linuxu koja radi bez problema a da mozes izbjeci rucno editiranje koda,opcija… ti kao web developer nebi trebao imati toliku averziju prema tome.
Sto se tice utroska vremena ono je diskutabilno ja sam cesto isprobavo testiranja radi te iste programcice i uvijek nanovo konstatovao da je to zesca suplja , niti shvatas proces nit uvidjas greske samo vids da ne funkcionise…nasuprot tome system poznavanja materije plus dobar editor nikad nije grijesio…
Ako ces dodavati dnevno 10 novih domena, onda instaliraj neki CP. S obzirom da ces ti prenijeti 10 domena koje vec imas na taj server i onda mozda dodati po jednu domenu godisnje, instalacija CP-a je potpuno suvisna.
eto… sta da kazem. ja dos’o po pomoc oko jedne stvari a ovdje omogli sa drugom…
u redu, ubjedili ste me. potrudicu se malo vise sto se tice rada comandnom linijom… vidim ja odnio sejtan salu… nema mi druge nego kuckati kojekakve hijeroglife…
hajd’ da sad predjemo na nseto konkretnije: u firmi u kojoj radim, i “production” i development serveri su konfigurisanni tako da se kod/domena nalazi u /srv/www/
pregledajuci dva konta kod shared hosting kompanija, kod obe je kod/domane pod /home drektorijom. znaci /home/npowebus, /home/bugen, …
znam da je potpuno svejedno gdje cu pohranjivati domene i kodove, totalno radi gdje god ih stavim, ali me interesuje gdje/kako se to OBICNO radi? po meni ima neke logike da svaka domena je u stvari poseban korisnik i da kod stavim pod /home/npowebus/public_html
Afane, stvarno bi trebao procitati Apache user manual. Ako sam te dobro skonto, svako ima u svom home folderu public_html folder, to znaci da je ukljucen mod_userdir. Procitaj o njemu malo vise u user manualu. Obicno mod_userdir ima sigurnosnih restrikcija pa se tu ne moze recimo pokretati php skripta i slicno, ali kod hosting providera (koliko sam ja upoznat) postimano je tako da je svaki public_html novi VirtualHost. Sad da ne zubim dalje, najbolje pogledaj manual koji je odlicno napisan i pun gotovih upotrebljivih primjera.
[quote=afan]eto… sta da kazem. ja dos’o po pomoc oko jedne stvari a ovdje omogli sa drugom…
u redu, ubjedili ste me. potrudicu se malo vise sto se tice rada comandnom linijom… vidim ja odnio sejtan salu… nema mi druge nego kuckati kojekakve hijeroglife… :D[/quote]
Možeš i Nautilus pokrenuti sa sudo-m i onda otići u /etc/httpd
[quote=afan]hajd’ da sad predjemo na nseto konkretnije: u firmi u kojoj radim, i “production” i development serveri su konfigurisanni tako da se kod/domena nalazi u /srv/www/
pregledajuci dva konta kod shared hosting kompanija, kod obe je kod/domane pod /home drektorijom. znaci /home/npowebus, /home/bugen, …[/quote]
/srv/www je neka standardna lokacija za web stranice, dok home direktorij korisnika se uopšte ne mora nalaziti pod /home (ne znam zašto je ta shared hosting firma tako uredila stvari). Ako npr. domena afan.ba ima ftp korisnika afan obično se pravi direktorij /srv/www/vhosts/afan koji je home direktorij korisnika afan, a ispod njega se nalazi htdocs u kojem je web stranica. Sve se to da fino automatizovati sa par skripti, čak mi se čini da te skripte već dolaze uz Debian pa vjerovatno i Ubuntu.