Vjerovatno ste već primijetili da je naša početna web stranica sada ponovo u funkciji zajedno sa svim standardnim servisima: distrocentar, prijava na kurseve, kontakt itd. (učlanjenje je trenutno deaktivirano dok se ne završe pravna pitanja). Molimo sviju koji primijete greške da jave ovdje kako bi iste bile popravljene. Mislim da bi sada trebao raditi čak i onaj RSS dugmić na početnoj.
Naš član adioe3 vrijedno radi i na ponovnom pokretanju wikija i importu podataka sa starog.
Da ne bude da samo cjepidlačim, evo i konkretno, u open source duhu
diff -aur post.php?tid=4477
--- a/post.php?tid=4477 Tue Feb 05 23:34:36 2008 +0100
+++ b/post.php?tid=4477 Tue Feb 05 23:56:44 2008 +0100
@@ -1,3 +1,3 @@
-Molimo sviju koji primijete greške da jave ovdje kako bi iste bile popravljene
+Molimo sve koji primjete greške da jave ovdje kako bi iste bile popravljene
Ili stilski patch:
--- a/post.php?tid=4477 Tue Feb 05 23:34:36 2008 +0100
+++ b/post.php?tid=4477 Tue Feb 05 23:56:44 2008 +0100
@@ -1,3 +1,3 @@
-Molimo sviju koji primijete greške da jave ovdje kako bi iste bile popravljene
+Molimo vas da prijavite sve greške koje primjetite kako bi ih mogli popraviti
P.S.
Neki ljudi stvarno imaju viška vremena, za sve ostalo tu je^^^^nevermind.
Hehe… to sam nekako na brzinu kucao, nisam baš imao inspiraciju.
BTW:
--- a/post.php?tid=4477 Tue Feb 05 23:56:44 2008 +0100
+++ b/post.php?tid=4477 Tue Feb 06 09:00:49 2008 +0100
@@ -1,3 +1,3 @@
-Molimo vas da prijavite sve greške koje primjetite kako bi ih mogli popraviti
+Molimo vas da prijavite sve greške koje primijetite kako bismo ih mogli popraviti
ja bih, ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi
nije primjetiti nego primijetiti - http://lingvisti.blogger.ba/arhiva/2008/01/21/1338541
Zlatno pravilo: onaj ko kritikuje nečiju gramatiku garantovano će napraviti gramatičku grešku
To za bi/bismo bilo je samo parafraziranje, ne mislim da si ti negdje zgriješio.
Inače ne vjerujem blogovima po pitanju pravopisa, al’ more bit da bidne da je primijetimo ispravno, a ako smijem primjetit, praviti pravopisne greške u “grammar natzi” postovima stara je tradicija…
Srećom, ljudi su toliko uzbuđeni što je stranica ponovo up, tako fakat ne stignemo pričati o jeziku
Wiki je up. Sad belaj je sto je nas backup bio odvratno star i masa toga na wikiju nedostaje. sob
Wiki je promijenio i domenu, nalazi se na http://wiki.linux.org.ba/
Momentalno ne radi jer sređujem URLove da ne budu tipa index.php?title=Blablabla (mod_rewrite divna stvar kad je opisuješ, gadna kad radiš s njom) al biće i to gotovo još danas.
Vizuelno jos nije sredjen al bice i to, sabura malo
Glede primjećivanja, moj buraz (student anglistike) mi kaže da je tačno primijetiti ali prosto sadašnje vrijeme (prezent) tog glagola je primjećujem
Svaka cast momci. Great job… Site je znatno brzi nego pre (barem tako osecam) i za sada sve radi.
Nadam se da cemo poraditi na ovom forumu i prebaciti ga nekada na recimo vBulletin ili Invision board… Finalna verzija phpbb-a ce takodje biti odlicna tako da bi ste trebali razmisliti… DB je lako prebaciti u neki drugi board tako da ne bi bio problem…
Ja imam licenciran vBulletin koji vam mogu “priloziti” besplatno…
[quote=hyp3R]Nadam se da cemo poraditi na ovom forumu i prebaciti ga nekada na recimo vBulletin ili Invision board… Finalna verzija phpbb-a ce takodje biti odlicna tako da bi ste trebali razmisliti… DB je lako prebaciti u neki drugi board tako da ne bi bio problem…
Ja imam licenciran vBulletin koji vam mogu “priloziti” besplatno…[/quote]
Razgledao sam phpbb 3.0, i nije neka velika pljačka. Ovaj nas forum poprilično dobro služi, a izgleda da će uskoro biti dugo čekani update, punbb 1.3. Također, ima da koristimo lijek koji prepisujemo drugim ljudima, znači, forum (aplikacija) mora biti free software.
P.S.
Uskoro će biti testna verzija novog punbb-a podignuta, ako ko ima nekih primjedbi na trenutnu funkcionalnost, bilo bi dobro da se javi, možda možemo nešto iskopat ili napravit (za punbb 1.3)
Nah, daleko od toga da ima primedbi na funkcije trenutnog foruma… Cisto mislim da bismo mogli nesto promeniti cisto radi same promene, da vidimo nesto novo :)… Takodje mozemo uraditi Style za punBB, mislim da bi bila fora…
Sto se tice beta phpbb3 mislim da ce finalna verzija biti odlicna, naravno, phpbb ce uvek biti najlakse probiti, cak sam sa ekipom vec poceo praviti exploit za novu verziju …
Uglavnom, bilo sta od ovog navedenog bi bilo super :)…
[quote=hyp3R]Nah, daleko od toga da ima primedbi na funkcije trenutnog foruma… Cisto mislim da bismo mogli nesto promeniti cisto radi same promene, da vidimo nesto novo :)… Takodje mozemo uraditi Style za punBB, mislim da bi bila fora…
Sto se tice beta phpbb3 mislim da ce finalna verzija biti odlicna, naravno, phpbb ce uvek biti najlakse probiti, cak sam sa ekipom vec poceo praviti exploit za novu verziju …
Uglavnom, bilo sta od ovog navedenog bi bilo super :)…[/quote]
ako je tebi dosadno, ima projekata za radit…
forum je odlican, odlicno radi, odlicno izgleda (citljiv je, razuman, i pregledan)…sminka je nepotrebna i cak iritirajuca…
Pozdrav,
Zenička podružnica ima nekih problema sa serverom svako malo. Kada ih pitamo, kažu “biće popravljeno uskoro”.
Što se tiče Banja Luke i Tuzle, treba samo usmjeriti domene na odgovarajuće sajtove - ali nekako je ipak bolje da oni sami to zatraže? Sajtovi nisu ažurirani već preko godinu dana.
BTW sve tri podružnice su imale i još uvijek imaju mogućnost hostiranja stranica na našem serveru, ali ne koriste to iz ko zna kojih razloga, k’o da nismo isto udruženje.
Ja bih bio savršeno sretan PunBB-om kada bi postojala mogućnost dopune funkcionalnostima koje nama trebaju. Trenutno ne postoji sistem pluginova, a patcheve ne instaliramo radi lakšeg update-a.
Mogućnost odvajanja odgovora u novu temu jednim klikom (za off-topic poruke)
Automatsko zatvaranje starijih tema
Podforumi. Trenutno je početna stranica prevelika, i ne, rješenje nije drakonsko ukidanje foruma (ja bih čak otvorio nekoliko novih).
Bolja pretraga. Moj prijedlog je bio da se uz forum pretražuje i wiki, a možda da se prikaže i prvih nekoliko naslova sa Googla. Generalno nisam fan ove trenutne pretrage.
Klasificiranje određenih foruma kao “techsupport”. Primjer: http://www.experts-exchange.com/ Otprilike razlika u odnosu na obični forum je:
Pitanje je malo istaknuto u odnosu na ostatak diskusije.
Postavljač pitanja može markirati jedan od odgovora kao tačan
Tom prilikom se automatski dodaje tag [RIJEŠENO] u topic
Koliko ja znam, open source forum koji zadovoljava sve te kriterije trenutno ne postoji.
možda može neki plugin (slično quick reply-u)
korisno, vjerovatno trivijalno za implementirati
Imho, foruma ima previše (~35 foruma na 4000 tema); s tehničke strane, phpBB 3.0 to ima bolje riješeno (imaju podforume, mogu se selektovati oni koji će biti na front stranici)
Pretraga foruma pretražuje forum, jednostavno
Ovo nije plaćeni tech-support forum (mada smatram da smo poprilično dobri), tako da nije neka velika pljačka što ovo nemamo. Eventualno bi se moglo napravit kao plugin koji se može uključiti za svaki podforum posebno, dodat neki dugmić pored “quote” dugmića koji radi to što treba da radi.
Uglavnom, svaka od ovih stavki mi se čini poprilično trivijalna. Ja i ne gorim od želje da mijenjamo forum, to ćemo uraditi najvjerovatnije iz čisto tehničkih razloga (trenutno imamo punbb 1.2 i ručno uhakane “plugine”). Ako se dobro pokaže punbb 1.3 onda to (end user interfejs je skoro isti, sad imaju korektan plugin sistem), ako ne tražit ćemo dalje…
Takodjer, mozda mali fix (nisam siguran jel ovo feature il bug), svaki put kad se premjesti tema ostane kao ‘symlink’ stara. Sad ova stara kad god kliknes na Nove poruke ne moze se otvoriti i samo prijevi gresku, zar ne bi trebalo da je komplet premjesti bez te stare link teme?
Pa to je to, i jeste trivijalno ja bih to rado napravio, ali zadnja informacija je bila “ne čačkajte ništa, pada update”.
To je opcija kod premještanja, može se isključiti ali je zgodno jer često ljudi ne mogu više naći svoju temu (razočaravajuće mali broj korisnika koristi link “Nove poruke od zadnje posjete”). A bug je u show_new (i drugim vrstama pretrage) što uopšte prikazuju te linkove.