WikiLeaks & BANJA LUKA

BANJA LUKA - Ministar znanosti i tehnologije Republike Srpske, Bakir Ajanović, je rekao agenciji Srna da je Srpska na pravom putu što se tiče zaštite podataka, te da je dosta napredovala u informacijskim tehnologijama i zakonski i na druge načine.

  • Već imamo Agenciju za informacijsko društvo, a upravo se radi i jedan novi zakon koji će regulirati način zaštite informacija. Na pravom smo putu, davno smo potpisali strateški sporazum s Microsoftom, jer ako si s Microsoftom imaš mogućnost da zaštitiš svoje podatke, rekao je Ajanović, komentirajući aferu u vezi WikiLeaksom.

Dodao da je “provala” ovog sitea u tajnu prepisku američke diplomacije dobra prilika da se shvati koliko se mora još više ulagati u znanost kako bi se zaštitili podaci i privatnost.

  • Nije tu riječ samo o nekim državnim interesima, nego što netko može provaliti u tvoj osobni život, ukrasti novac iz banke, rekao je Ajanović, navodeći da se RS neće vraćati na papirologiju i da ima načina da se zaštite podaci, ali sa “samo malo više ulaganja”.

  • Amerika je napravila jednu običnu grešku, bezveznu, ali skupo ih je koštala, dodao je Ajanović.

bitno.ba

Preuzeto sa http://www.bitno.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/wikileaks-ne-moze-nista-republici-srpskoj

zuta provala

da, jer je inace cilj wikileaksa krasti novac

Joj, bas me pocinju zivcirati ovakve stvari. “Treba jos ulaganja” = nekom napuniti dzepove.

[quote=alens]…
Na pravom smo putu, davno smo potpisali strateški sporazum s Microsoftom, jer ako si s Microsoftom imaš mogućnost da zaštitiš svoje podatke, rekao je Ajanović, komentirajući aferu u vezi WikiLeaksom…[/quote]
Ah, čini se još jedan kovač sa… khm… diplomom… khm… iz IT…

Apropo stuxnet ? :smiley:

Apropo stuxnet ? :D[/quote]
No, no, no, you got it wrong, Bo. Sad ću ti ja pojasniti, vidiš, to se desi kad nisi sa Microsoft-om. Ali, kako čovjek fino kaže, kada si sa Microsoft-om, onda ci car, onda si ti glavni, ništa ti se ne može desiti, siguran si 100%, i ti, i kompjuter, i podaci, možeš mirno spavati. Eto.

Tipično novinarsko zaglupljivanje stvari.

Samo su citirali ministra.

Ne spominje on djaba Microsoft i sigurnost, neko ga je dobro uvjerio u te stvari ili je mozda lobista :stuck_out_tongue:

M$

Ma pare su u pitanju, i ne mislim samo za MS

Samo su citirali ministra.[/quote]
Ne vuci me za jezik po pitanju “citata”. Ko zna šta je on ustvari rekao :slight_smile:

Općina Novo Goražde u RS-u će zbog poplava biti mjesec dana bez struje. Možda bi ipak tamo trebalo malo novca?

http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Unistena-naselja-putevi-mostovi-nema-struje-i-evakuisano-stanovnistvo-73161.html

Koji jelen, vec se osjecam se sigurno :slight_smile:
Prijavom koju sam dostavio “organima” prije vise od godinu dana je rezultirala samo krpljenjem jednog servera, a desetine ostalih jos uvijek cekaju da ih neko pokupi (ako vec nisu owned). Ide mi na zivce sto bilo ko iz bijelog svijeta moze do mojih podataka zahvaljujuci njihovoj pohlepi i nesposobnosti.

Treba li nekome pasos preko reda ? :slight_smile: