Posto nemam trenutno vremena (jer sad uskoro zavrsavam posao), stavljam ovdje do daljneg jedan e-mail, pa ako ko ima vremena neka odgovori u medjuvremenu.
--------
Zdravo
Čitala sam Vaš članak o SAMBI, Network server za Linux i Windows. Čitala sam još neke knjige o Linux’u i Sambi. Pokušala uraditi instalaciju ( prijavu ) Win printera na Linux server ( printer je direktno priključen na radnu stanicu sa Win NT 4.0) i nisam uspjela . Sada se vrtim u krug ali ništa ne uspjevam.
Radno okruženje je sljedeće:
Imam LAN mrežu u kojoj se nalaze radne stanice sa OS WIN NT 4.0 , NT serveri sa OS WIN NT 4.0 ( PDC I BDC kontroleri za tu mrežu) i Linux server sa RedHat 7.0 . U ovoj mreži definisana je NT domena (PDC i BDC kontroleri na WIN NT serverima), DNS domena ( primarni na Linux serveru i secundarni na WIN NT serveru) i WINS server na WIN NT serveru.
Uradila sam instalaciju SAMBE na ovom Linux serveru (ver 2.0.7). Pokušala sam da konfigurišem fajl smb.conf preko terminala.
Na Linux sam prijavila usera u grupu usera , i dodjelila pasword za Linux i za Sambu. Komandama
adduser username
passwd username
smbpasswd -a username
Nakon izvršene instalacije Sambe nije omogučena telnet konekcija sa WIN NT racunara na LINUX server. Radilo je prije instalacije. Kako da ponovo omogučim tu konekciju.
Linux server se vidi u NT mreži ali kada se klikne na njega pojavljuje se poruka
Pitanje je:
šta i kako pravilno podesiti tako da mogu printati fajlove sa linux-a na win printer?
Pozdrav
…uh cega sve ovdje nema…
Kakva ti poruka dodje:
"Linux server se vidi u NT mre3/4i ali kada se klikne na njega pojavljuje se poruka " ?
U svakom slucaju ovdje treba korak po korak da se radi i objasnjava da bi se sve sredilo…
Neko ko zna kako otpoceti…?
Ja imam slican problem, s tim sto je moj printer prikljucen na Linux masinu. U Windows Explorer-u mogu dodati printer i mogu ga vidjeti, ali mi kaze da je pristup odbijen i da nije u stanju da se prikljuci. Ovo mi je [printers] blok u smb.conf
:
# NOTE: If you have a BSD-style print system there is no need to
# specifically define each individual printer
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = no
# Set public = yes to allow user ‘guest account’ to print
guest ok = yes
writable = no
printable = yes
create mode = 0700
# standard setting
lpq command = lpq -P%p
# CUPS setting
# lpq command = lpstat -o %p
# standard setting
lprm command = lprm -P%p %j
# CUPS setting
# lprm command = cancel %p-%j
# using the client side printer drivers
print command = lpr -P %p -o raw %s -r
Dodao sam korisnika kako treba (nalazi se u /etc/samba/smbpasswd) i mogu pregledati direktorije koji su “shared” u smb.conf-u.
Dali je neko uspio rijesiti ovako nesto?
pozdrav
Benjamin
proradilo mi je stampanje preko sambe.
ako ikoga interesuje, promjenio sam sljedece:
- ubacio sam svoje korisnicko ime u /etc/group pod ‘lp’ grupom jer printer port ima sljedece dozvole:
- promjenio sam ‘smb.conf’:
# NOTE: If you have a BSD-style print system there is no need to
# specifically define each individual printer
[printers]
comment = All Printers
path = /var/spool/samba
browseable = no
# Set public = yes to allow user 'guest account' to print
guest ok = no
writable = yes
printable = yes
use client driver = yes
create mode = 0700
ova linija je najvaznija:
use client driver = yes
- u ‘lpd.conf’ dodao sam liniju:
mada sumnjam da je napravilo ikakvu razliku (ovo je samo historijska informacija)
- restartao sam smb i lpd:
service smb restart
service lpd restart
i fercera…
benjamin