Win98, Mandrake ili ... ili imate ideju?

dobro jutro.

imam jedan laptop Pentium 366MHz, 128 Mb RAM, 6 ili 8 Gb HD, odnosno djevojka ga ima, a ja sam standardno zaduzen za odrzavanje :).

e tu je nekada bio Win98. onda se pojavio neki MSN Messenger cija je Webcam funkcija i sl. radila samo na WinXP, tako da je instaliran XP. sada valjda ima i taj MSN messenger i za druge Win sisteme, tako da tim nije vezana za XP.

e sada su se javili prvi ozbiljniji problemi sa XP-ijem, izmedju kojih dvije stvari posebno nerviraju:

• WinXP je spooor (slaba mashina za njega)
  • Laptop je star, tako da nema drivera za modem za XP, pa modem ne radi

sada sam odlucio da obrisem WinXP i razmisljam sta da instaliram, pa da vas pitam za misljenje.

moja prva ideja je bila, da joj vratim Win98 SE i gotovo. to je fin sistem koji tu i tamo padne, medjutim puno je brzi i manji od WinXP. medjutim posto “ocinski osjecaji” su veoma jaki, zelim da djevojku malo obrazujem sto se tice Linuxa i da instaliram ako ne FreeBSD ili Slackware onda bar Mandrake :).

osnovne cinjenice i zahtjevi:

1. djevojka zna raditi nadprosjecno s kompjuterima
  2. ima strah od Shella i konzole :slight_smile:
  3. zeli da joj radi webcam na laptopu
  4. zeli da joj radi MSN messenger sa Webcam funkcijom

ima dodatnih stvari koje mora imati kao npr. Office paket, gledanje DivX-a i sl. stvari, ali to je sve shega.

pitanja:

1. e volio bih da znam kako se ponasao Mandrake sa X-om (npr. KDE) na mashini od 366 MHz i 128 Mb rama? naravno sa iskljucenim Apache-om, NFS-om, SMB-om, MySql-om i slicnim demonima. da li je spor?

2. da li je neko od vas instalirao orginalni MSN Messenger na Linuxu i da li radi?

3. da li je neko isprobavao MSN Webcam funkciju pod linuxom?

4. ako Mandrake nije spor za ovog sistema, da li je potrebna konzola za rad??? ja ne znam raditi bez konzole, a mandrake sam zadnji put koristio 1 dan verziju 8.0 …

5. ako mandrake nije pogodan iz nekih razloga, kakve prijedloge imate? evo Lindows se skida, pa mozda i njega … libranet sam jednom koristio nedavno, i bio mi je sladak … prijedlozi, ideje?

M.

S obzirom da laptop ima 128MB rama smatram da bi svi zahtjevi kioje navodiš bili ispunjeni. Nebi trebao sporo raditi. Jedino nisam siguran za ovaj dio sa MSNom i kamericom… Za ostalo ne brini…

Što se tiče konfiguracije, sa tim nećeš imati problema. Izbor distribucije ovisi o tebi, ali ja ti u svakom slucaju preporučujem Mandrake 9.2. Sto se tice MSN Messengera ja ga uopće ne koristim.

mislim da ce ipak biti Win98 … malo sam pregledao WINE bazu, i koliko vidim nema sanse da joj napravim MSN sa webcam-om …

ma konfiguracija nije frka, samo sam htio da joj sredim sistem da ima sve, medjutim da opet nema frke pri instalaciji … ali mislim da ce to sacekati jos … organizovacu ovih dana kurs za slackware, pa ako joj se dopadne, hehe … mozda bude dual boot.

M.

1. Opisani OS na opisanoj konfiguraciji bi radio dosta dobro, trebalo bi mu nekih 2-3 minuta da se pokrene ali poslije toga bi rad bio solidno brz.

2. Nema ti MSN Messengera za Linux :slight_smile: Imaš razne programe koji podržavaju MSN protokol, kao što su gaim, Kopete itd.

3. Ne postoji nijedan program koji podržava MSN webcam funkciju za Linux. Postoji GnomeMeeting koji je kompatibilan sa Netmeetingom. To ti je koristio MSN prije verzije 6.0. Moraš prethodno provjeriti da li je ta webcamera podržana pod Linuxom. Koji je tip?

4. Ma može sve bez konzole :slight_smile: ima nekih stvari koje ne mogu, ali te stvari u principu uopšte i nisu moguće na Windowsu, tako da tvoja djevojka neće morati da uči shell odmah :wink: možda kasnije :wink:

5. Predlažem da se držiš 100% free distribucija. Ako ćeš piratovati, onda možeš koristiti i Windows.

• Još nešto: koji je tip modema? Koji je chipset? Moguće da neće raditi pod Linuxom.

ma jel :)). znam da nema, medjutim starije verzije se mogu instalirate bez frke koristeci WINE.

creative webcam for notebooks. ima drivera koliko sam vidio i radila bi. koristio sam gnome meeting i radi skroz OK, medjutim nije mi generalno od velike koristi.

mislim da cu prvo eksperimentisati po slackware-om, pa cemo dalje vidjeti. ako uspijem sve namjestiti pod slackom, onda cu instalirati kod nje mandrake.

ehhh, kamo srece da hoce da eksperimentise na shellu. njoj je omiljeni hobi, kada vidi kod mene VI ili neki drugi editor upaljen sa codom unutra, da upise par slova u program dok ja nisam ispred kompa … i onda naravno nista ne radi, a meni ostaje da trazim greske :))

kakvi ti pirati padose na pamet? ako neko ima sve legalno na svojim racunarima onda to sam ja.
ako to govoris jer Lindows spominjem, evo danas legalno skinut sa Lindows servera.

M.

Sto ne probas SUSE 9 Pro???
TO je dobar sistem za laptope i podrzava dosta hardware.

Ili ako se ona osjeca najbolje sa win 98, ostavi joj ga pa neka ima i to ili instaliraj kao dual boot sa nekim linuxom da proba cura.

Pozdravi od

Dine