dobro jutro.
imam jedan laptop Pentium 366MHz, 128 Mb RAM, 6 ili 8 Gb HD, odnosno djevojka ga ima, a ja sam standardno zaduzen za odrzavanje :).
e tu je nekada bio Win98. onda se pojavio neki MSN Messenger cija je Webcam funkcija i sl. radila samo na WinXP, tako da je instaliran XP. sada valjda ima i taj MSN messenger i za druge Win sisteme, tako da tim nije vezana za XP.
e sada su se javili prvi ozbiljniji problemi sa XP-ijem, izmedju kojih dvije stvari posebno nerviraju:
- WinXP je spooor (slaba mashina za njega)
- Laptop je star, tako da nema drivera za modem za XP, pa modem ne radi
sada sam odlucio da obrisem WinXP i razmisljam sta da instaliram, pa da vas pitam za misljenje.
moja prva ideja je bila, da joj vratim Win98 SE i gotovo. to je fin sistem koji tu i tamo padne, medjutim puno je brzi i manji od WinXP. medjutim posto “ocinski osjecaji” su veoma jaki, zelim da djevojku malo obrazujem sto se tice Linuxa i da instaliram ako ne FreeBSD ili Slackware onda bar Mandrake :).
osnovne cinjenice i zahtjevi:
- djevojka zna raditi nadprosjecno s kompjuterima
- ima strah od Shella i konzole
- zeli da joj radi webcam na laptopu
- zeli da joj radi MSN messenger sa Webcam funkcijom
ima dodatnih stvari koje mora imati kao npr. Office paket, gledanje DivX-a i sl. stvari, ali to je sve shega.
pitanja:
-
e volio bih da znam kako se ponasao Mandrake sa X-om (npr. KDE) na mashini od 366 MHz i 128 Mb rama? naravno sa iskljucenim Apache-om, NFS-om, SMB-om, MySql-om i slicnim demonima. da li je spor?
-
da li je neko od vas instalirao orginalni MSN Messenger na Linuxu i da li radi?
-
da li je neko isprobavao MSN Webcam funkciju pod linuxom?
-
ako Mandrake nije spor za ovog sistema, da li je potrebna konzola za rad??? ja ne znam raditi bez konzole, a mandrake sam zadnji put koristio 1 dan verziju 8.0 …
-
ako mandrake nije pogodan iz nekih razloga, kakve prijedloge imate? evo Lindows se skida, pa mozda i njega … libranet sam jednom koristio nedavno, i bio mi je sladak … prijedlozi, ideje?
M.