Za kucnu upotrebu, osobine koje moj OS mora da ima su:
- brz odziv
- brz odziv
- brz odziv
- nekoliko praznih mjesta
- stabilnost
- sigurnost
WinXP i Win2000 su izuzetno stabilni OSovi, ali imaju neke greske, da ne kazem bugove, koji stalno izazivaju nekakva usporenja. Tipa ovoga sa saltanjem izmedju aplikacija. To me izludjuje. Win 98 krahira recimo 2 puta sedmicno, ali sta ima veze, samo krhnes reset, nakon 35 sekundi mozes nastaviti rad. U prosjeku, puno bolje nego da svakih 15 minuta cekas po 10 sekundi. WinNT je nesto brzi, ali ne podrzava dosta hardvera, a ni mnoge aplikacije ne rade. Kod Linux+KDE na svaku aplikaciju se ceka po 3-4 sekunde da se pokrene. Sa svim drugim WMovima, ukljucujuci GNOME, imam osjecaj kao da je cijela stvar sklepana iz milion nezavisnih dijelova koji samo sto se nisu raspali. Kao da udjes u avion i vidis dijelove, motore, elektroniku, zice vise posvuda… to je super, ali ja se ne vozio u takvom avionu
Sto se tice sigurnosti, vjerujem da je Win2000 sigurniji od Win9x ili Linuxa, ali pod Linuxom makar znam kako stvar funkcionise, a ovdje pojma nemam sta se desava. Pod Win9x sigurno znam da nema nikakve sigurnosti makar znam na cemu sam.
Stoga je moj red preferenci:
- Win9x
- Linux, u nadi da ce jednog dana biti puno brzi
- WinNT generacija (NT, 2k, XP…)
Govorim o kucnom sistemu. Za servere nema dileme
Vedran
ja jel udjem u windozera imam flasheve nekakve da mi neko kopa po mashini a ja mu ne mogu nista osim presjeci kabl. Halalosun linuxu te 3-4 sekunde za pokretanje ja ga ne mijenjam sa winshitom ni za sta. Evo na poslu imam mashinu koja vrti win98, i ne pada sedmicno nego dnevno po 5-6 puta, a konfiguracija je strava PIII na 1100MHz 256RAM-a, sreca pa je kolega koji radi na toj mashini smiren pa to trpi.
“ma linux…ma linux…ma, ma nemerem ti rijet”
trip0d
Posto sam imao tu “srecu” da uz kupovinu kompa dobijem usb modem koji nije (niti ce biti) podrzan za Linux i Mac (bar sto se proizvodzaca tice) - prinudjen sam da imam neki win radi surfanja…
U zadnje vrijeme koristim Mac OS X (10.1.5) i Mac OS 9.2.2 i mogu reci da u poredjenju sa Win-om je fantastican (narocito onaj prvi)…
Od Wina imam samo win 2000 pro i ne bih mijenjao za drugu verziju wina…
Imam takodje i hrpu ´nix sistema instalirano na istom kompu (posto imam skupa 120 GB HD-a) …
Savjet za one koji imaju sansu nabaviti Mac kompjuter je da ga probaju sa novim Mac OS X i birate njega umjesto Win-a …
Naravno kao dodatak vec postojecim ´nix sistemima…
Ja kao korisnik koji radim više sati na računaru (sa max.3 programa) nemam problema sa činjenicom da su za startanje programa potrebne 3-4 sekunde. Osim toga koristim Autostart koji mi odma puni sve programe koji su mi potrebni. Mislim naravno na LINUX
hm… ne znam, mozda je do onoga sto radim ili do navike, ali evo sada je 13:17 (po mom sistemskom satu), racunar sam upalio u 12:30 (linuz naravno ) i u medjuvremenu sam otvorio i zatvorio nekih 30 instanci Konquerora, a uz to jos kppp, tri Konzole, Kmail, Licq, a svako malo otvorim KEdit da nesto pribiljezim ili da pogledam source neke zanimljive stranice… sada planiram popravljati prijevode, sto znaci u prosjeku svake minute po jedno otvaranje KBabela i Kate…
Nebitno, cuo sam dosta zanimljivih i pozitivnih stvari o BeOS-u, koji je besplatan (personal edition) ali nije slobodan… desktop OS, brz k’o munja, micro-kernel, multithreaded, vlastiti windowing sistem koji jede XFree za dorucak, solidna softverska podrska…
uglavnom pogledati BeOS download OpenBeOS
AtheOS
Planiram narednih dana da isprobam ove dzidze, pa mozda nesto napisem i za stranicu?
Vedran
P.S. aaaaaaaargghhh treba popraviti ovu registraciju
Windows 2000 pro koristim na poslu i nisam primijetio nikakve probleme i bugove. Masine rade mjesecima bez reboota. Mozda nisi instalirao service pack i patcheve sa MS updates. )
Moj kucni NT ponekad odbija bootati kad instaliram “odredjeni” program. Jednom je to bio MusicMatch, a drugi puta WinDVD koji je instalirao i nekakav driver za bolji performans. Morao sam reinstalirati NT sto je nekih pola dana posla. Win98 je po mom sudu najgori od navedenih. Jedino dobro mu je to sto ima MS-DOS mode. Ali dosjetio sam se napraviti Win98 start disketu i jednu particiju koju moze citati, pa mi ne treba Win98 da bih ga koristio.
Na poslu imam jednu masinu sa Mandrake Linux 8.2 i ne mogu potvrditi da se u KDE programi otvaraju sporo. Dapace, bio sam iznenadjen kako se Evolution brzo otvara. Kod kuce koristim Gnome desktop na FreeBSD i do sada nije se nijednom raspao. Kao sto sigurno znas, Linux distribucije sastoje se od stinih dijelova i … rade. )
Da zavrsim:
1. FreeBSD
2. Windows 2000 & Linux
3. Win98 DOS-Mode
Pauli