Windows i linux server

Ko bi mi mogao pomoci, zapravo reci kako da umrezim 2 racunara tako da napravim lokalni linux server.

na jednom sam vec instalirao linux server, a na drugom je windows.

obadva racunara imaju mrezne kartice sto se toga tice.

kratko receno zelim da pitam kako sa windowsa da pristupim linux serveru.

odgovor je SAMBA a kako da to uradis mozes pogledati ovdje

SAMBA

Tek sad vidim. Ako te interesuje kako da ih UMREZIS, to je drugo pitanje.

Moras ih povezati nekako. Jedna varijanta je da kupis hub. Druga je da napravis crossover mrezni kabl kojim direktno vezujes racunare, ali pazi da taj ko ti napravi taj kabl zna sta radi. Onda moras konfigurisati mrezu na oba racunara. Dati im IP adrese iz rezervisanog domena, npr. 192.168.x.x

Vedran

cross over kabl mozes kupiti u elektronik centru ili u nekom servisu. sto se tice konfigurisanja mreze, vedran ti je vec objasnio, koristis rezervisani blok adresa, recimo za prvi ip:192.168.0.1 netmask:255.255.255.0 za drugi ip:192.168.0.2 netmask:255.255.255.0 ;

gateway ti u ovom slucaju nije potreban.

Sta podrazumjevas pod pristupom sa jedne masine na drugu i sta tacno zelis?

Ma znam ja bolan za umrezavanje umrezio sam ja njih to je u redu ste se tice da kazemo hardverskog dijela i kablova.

mene interesuje ovo kako pristupiti linuxu sa windowsa …

moze sa telnetom ako hoces samo textualni interface, ima dobar programputty koji izgleda kao terminal na linuxu.

Ako hoces graficki interface mozda VNC moze posluziti

Kako mislis pristupiti ? Imati access djeljenim filovima ili …???

Cijenjeni g. anonimuse,

ocito da ovdje niko ne konta sta tebi znaci “pristupiti”. Hajde objasni sta hoces (ako ne ide rijecima, onda nacrtaj), pa ce mozda neko i pomoci.

Vedran

Hm… kao sto sam vec mnogo puta rekao NE KONTAM kad raja prica na “bosanskom” o PC. Mnogo bi lakse bilo da se sporazumijemo ako koristimo izraze koju su u upotrebi od nastanka PC ( na engleskom ) nego da moram da tumacim novo pecene izraze. A ti Vedrane ako ga kontas sto mu bolan ne objasnis ?

Evo jedna mala slika Putty terminala !

I naravno sve je to preko SSH …

[ This message was edited by: sahbaz on 2002-11-21 20:56 ]