Windows vs linux (uptime)

Ak nisam potrefio forum prebacite temu.

Čitao sam neke članke a malo smo spomenuli na temi vezano za intel, šta mislite o ovome? statistika ide u prilog widnoza :slight_smile:

ne mozes ovo dvoje poredit. naravno da linux ima veci uptime od windows-a (pa kad bi ostavio windows da radi NISTA nesto vise od 3 mjeseca , sam bi zaglavio)…

…a ne daj boze da radi nesto u ta 3 mjeseca :slight_smile:

Imam u kancelariji računar na kojem je windows. Konstantno je uključen zadnjih godinu-dvije. Problem je što ga par jednom u 10 dana moram resetovati. Uvijek pokrenute stvari:

Norton Antivirus
Norton Antihacker
NetLimiter
eMule
Bittorent
BOINC client

te standardne windows stvari.

http://www.iaps.com/2006-Server-Reliability-Survey.html

Mada “uptime” sam nije mjerilo prednosti jednog naspram drugog OSa, niti neki poseban kriterij. Često ipak vrijedi pravilo da je 90% gresaka udaljeno na 30 cm od monitora.

die7: u tom slucaju autor tog artikla je veoma pogrijesio/la sjedeci i piskarajuci na 30cm od monitora

nidje veze… govoriti u uptime.u mashine koja sjedi i ceka da se neko logira na nju i govoriti u uptime servera.

@Amar - ugasi eMule i nece imati problema… to cudo pozdera 2 GB memorije prije nego sto ja mogu pojesti keks… uzas… :smiley: zato restartujes racunar.

@die7 - jako dobra analiza itd… mislim, autora tog clanka definitivno treba objesiti ( i to za onu stvar ). Moze biti windows stabilan… nije frka… a sto ces oko te jedne win mashine morati imati 10 PIXova i slicnih zajebancija samo da bi jednu jedinu mashinu drzao online… khm… isplativost adios ! Evo da se pohvalim jednom krntijom… 600 MHz AMD K6, 384 MB RAMa, SuSE na toj mashini… nakon instalacije disk se rastima i swap nestane ( znaci mashina bez swap memorije totalno ). Na njoj se vrti onaj zloglasni indijanac 2.2.2 sa php.om. Ista ta mashina fura cacti i nadgleda 8 servera i 8 switcheva od po 26 porta ( prenos podataka, opterecenje itd itd ). Radi otkako je upalim i dok ne nestane struje… zadnji reset bio prije 18 dana :smiley:
top - 02:43:09 up 18 days, 3:32, 1 user, load average: 0.15, 0.31, 0.28 << load nikad 1 ne predje…
iako SNMPom nadgleda sve i uvijek jedan racunar u mrezi aktualizira prikaz grafova :smiley: milina :wink:

nadam se da mi sad mashina nece crknuti koliko je hvalim… ali recimo da sam uzeo winblows za ovo, trebao bi mi vjerovatno opteron ili xeon da pokrene IIS/PHP itd… ah da… na ovoj mashini je bio i mysql5 ali da joj smanjim load ( nekad se grafovi sporije ucitavali ), maknuo sam mysql na drugu mashinu :wink:

Pozdrav

Ice

http://en.uptime-project.net/page.php?page=toplist&content=windows
vs
http://en.uptime-project.net/page.php?page=toplist&content=linux

pozdrav

P.S meni je uptime irelevantna stvar,mojim klijentima manje vise,neka kasa zvoni…

P.S² ipak ovaj je kralj covjek startovao masinu i piciiii…
http://en.uptime-project.net/page.php?page=toplist&content=others

@IceBreaker - ma znam ja šta jede memoriju. Ali treba skinuti cijeli internet a nisam ni na 0,0001%. Nije problem resetovati mašinu svakih 10 dana, dok se god internet skida. :slight_smile:

Amar: hoce ti moc taj sav internet stat na 1 disketu ? mozda moradnes kupit i cijelo pakovanje od 10 komada!
:smiley:

640k should be enough!