Windowsi i Linuxi i particije etc etc

Imam SuSE 9.3, i imam par NTFS i FAT32 particija. No, kad sam instalirao SuSE nisu bile prepoznate, te sam morao instalirati dodatne pakete. Ali, sada tim particijama mogu pristupiti samo kao root, nikako kao bilo koji drugi user. Gledao sam u Yastu i postavkama usera, nista nisam nasao :slight_smile: Kako da omogucim drugim userima pristup FAT/NTFS particijama?

Takodjer, ima li Linux r/w pristup FAT32 particijama? Meni rw ne radi ni na rootu…

trebas promjeniti postavke u fstabu (/etc/fstab) ako ti vidi particije to je sasvim ok, a ako nemoze pisati po njima probaj sljedece dodati u fstab

/dev/hdaX /fat/ vfat defaults,uid=1000,umask=0277 0 0

ovo znaci da root moze citati i pisati, ali user sa id-om 1000 moze samo citati, ostali useri nemogu citati niti pisati. Isprobavaj samo permission, testiraj ovaj umask.

detaljnije o umask pogledaj na:

http://www.linuxforum.com/shell/umask/66-24.php

btw. Linux moze citati/pisati po fat32 particijama, dok ntfs moze samo citati, a nemoze pisati.

Pogledaj i ovo:
http://start.linux.org.ba/Fstab

Ne pomaze. Pokusao sam mjenjati fstab, i promjenio sam postavke u Yastu, ali uvijek iz bilo kojeg usera dobijam ‘Access denied’ kad hocu da pristupim NTFS particijama, bilo iz Konquerora ili konzole. ?

haj pastiraj ovdje fstab da vidimo sta nestima.
btw. nisam te najbolje bas razumio, sada mozes pristupiti kao user fat particiji ali nemozes ntfs, ili nemozes ni jednoj?

Pozdrav !
Imam i ja isti problem…Sve sam lijepo procito, napamet naucio sto je napisano al ne znam odakle krenut da to uradim, :slight_smile: Znaci nek neko ko ima strpljenja, napise, od samog pocetka kad se upali comp, sve korak po korak…
I to mi nije jedini problem, ni jedan program ne znam instalirat :?: (konkretno amsn) nigdje nema da kliknem pa da ide samo, :smiley: i uvjek mi kaze da nesto faili.
Jos da napisem da je UBUNTU sto je djeljen na seminaru.
Znaci da rezimiram : pocetnik, masinac, i ako treba ja cu laptop pod ruku i doc do nekog da mi to lijepo objasni…
Molim sve znalce za strpljenje i razumljevanje…

Sto se tice instalacije programa u UBUNTUu imas nesto sto se zove apt-get. On ti downloada sve potrebne stvari sa neta. Ima i GUI frontend koji se zove Synaptic. Ako imas downloadovan .deb datoteku, recimo aMSNa trebas raditi ovo:

dpkg -i ime_datoteke.deb

Mozes aMSN instalirati iz sourcea. To ti je onaj tar.gz (ili neki drugi). U tom slucaju otpakuj ga i procitaj readme datoteku ili install za dalje upute. Uglavnom se instalacija iz sourcea svodi na ovo:

./configure

make

make install

Sto se tice fstaba, editujes file /etc/fstab
i upisujes ovako nesto na kraj:

"/dev/hdXX /media/windows vfat iocharset=utf8,umask=000 0 0"
Ako vam ne radi fstab, probaj rucno mountati te partcije…
Preporucujem ti jos i www.google.com i naravno one tutorijale na www.linux.org.ba

haj probaj ovo:

1. otvori konzolu
  2. kucaj: cat /etc/fstab
  3. kopiraj nam ovdje ono što ti bude ispisano

1. kucaj: sudo su
  2. kucaj: fdisk -l
  3. kopiraj nam to ovdje (ono što ti bude ispisano poslije ove komande)

ovo preporučujem i kavanuz_r -u, nakon ovoga će se moći ustanoviti dijagnoza (ABD)…

[quote=kavanuz_r]Pozdrav !
Imam i ja isti problem…Sve sam lijepo procito, napamet naucio sto je napisano al ne znam odakle krenut da to uradim, icon_smile Znaci nek neko ko ima strpljenja, napise, od samog pocetka kad se upali comp, sve korak po korak…
I to mi nije jedini problem, ni jedan program ne znam instalirat icon_confused: (konkretno amsn) nigdje nema da kliknem pa da ide samo, icon_biggrin i uvjek mi kaze da nesto faili.
Znaci da rezimiram : pocetnik, masinac, i ako treba ja cu laptop pod ruku i doc do nekog da mi to lijepo objasni…
Molim sve znalce za strpljenje i razumljevanje…[/quote]
dođi u Sa i ja ću ti rado pokazati… dok se malo ušteliš biće ti samo klik, klik, klik… (npr. synaptic)

[quote=kavunuz_r]Pozdrav !
Imam i ja isti problem…Sve sam lijepo procito, napamet naucio sto je napisano al ne znam odakle krenut da to uradim, :slight_smile: Znaci nek neko ko ima strpljenja, napise, od samog pocetka kad se upali comp, sve korak po korak…
I to mi nije jedini problem, ni jedan program ne znam instalirat :?: (konkretno amsn) nigdje nema da kliknem pa da ide samo, :smiley: i uvjek mi kaze da nesto faili.
Molim sve znalce za strpljenje i razumljevanje…[/quote]
za početak pogledaj post #17 na ovom linku:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=1826

nemoj pobjeći sa foruma kad vidiš koliki je odgovor lol…

Evo fstab-a…
/windows, /doc i /install su NTFS…

/dev/hda2 / reiserfs acl,user_xattr 1 1
/dev/hda1 /windows ntfs defaults,uid=1000,umask=0277 0 0
/dev/hda3 swap swap pri=42 0 0
devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs noauto 0 0
sysfs /sys sysfs noauto 0 0
/dev/cdrecorder /media/cdrecorder subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/dvd /media/dvd subfs noauto,fs=cdfss,ro,procuid,nosuid,nodev,exec,iocharset=utf8 0 0
/dev/fd0 /media/floppy subfs noauto,fs=floppyfss,procuid,nodev,nosuid,sync 0 0
/dev/hda5 /doc ntfs defaults,uid=1000,umask=0277 0 0
/dev/hda6 /install ntfs defaults,uid=1000,umask=0277 0 0

Parametar umask=0277 ti direktno isključuje mogućnost pristupa za korisnike, a i ne znam šta će ti ovo uid=1000. Jesi li probao http://start.linux.org.ba/Fstab ?

Ako je tacno sto kazes, kako to onda da moj user sa id-om 1000 moze pristupiti bilo kojoj particiji na koju sam stavio umask=0277 ?!?!
Ja sam tako napravio da jedan user moze pristupiti fat particiji (citanje) kao i root(citanje/pisanje), dok ostali nemogu niti citati niti pisati.

Pasa, probaj ovako:
/dev/hda1 /windows ntfs ro,users,exec,uid=1000,iocharset=iso8859-1 0 0

• samo zamjeni uid broj sa user brojem koji zelis da pristupi ntfs particiji.

nemam instaliran support za ntfs, tako da nemogu probati i nemogu ti garantovati da ce raditi, ali probaj.

dakle kad izmjenis ovu liniju u fstabu uradi “umount /windows” i onda poslije “mount /windows”

I kod mene (suse 10) ntfs particije nisu stavljene u fstab, pa sam rucno dodavao. Imao sam problema sa kodnom stranicom, ali je proradilo kad sam stavio utf8:

/dev/sdb1 /mnt/D ntfs noauto,ro,utf8

Mozda te ovo zeza…

BTW
Ako nema potrebe da se zeza sa dozvolama ko sta ima pravo, mozel izbaciti uid, umode, exec, gid… ? Nesto kao:

/dev/hda1 /windows ntfs user,ro,utf8

… i umalo da zaboravim: nisam vidio da imas fat32 (vfat, msdos, umsdos) particija, vec samo ntfs?

[quote=Pasa Yildirim]Evo fstab-a…
/windows, /doc i /install su NTFS…[/quote]
trebao si poslati i fdisk -l, jer tako bi ustanovili kojeg tipa ti je koja particija, fstab može biti, uslovno rečeno “prazan”…

ps:
koliko je meni poznato, na ntfs se može pisati na “svoju odgovornost” dok je čitanje “normala”, samo je fat podržan za čitanje & pisanje…

Ja koliko znam kod SuSea sve fino radi. Sam ti prepozna particije i upisuje u fstab. Ne znam sto bi mogao biti problem. Jes probao uraditi repair sistema (bez puno zajebancija, samo puknes da di sve automatski uradi - koliko znam SuSe ima to)? Taj gore fstab sto je Pasa stavio je onako kako ti SuSe po defaultu zapise. Meni je takvo sto na 9.0 radilo.

Pa to si tako ti stavio, što ne znači da je to ono što Pasa hoće :slight_smile:

Tačno. umask je invertovan u odnosu na privilegije samih datoteka, tako da ako staviš umask=0277 stvarne privilegije budu 0500 odnosno vlasnik može čitati i izvršavati datoteke, a ostali ne mogu ništa. Ako hoćeš da svi mogu sve, stavićeš umask=0000 i izbaciti ono uid=nesto.

Ja padam ovdje na glupostima zato sam i napiso da se odgovara sve korak po korak.
Metalac kaze:edituj… kako kad mi neda i tecku upisat kad otvorim fstab
ili upisi u konzolu halooo pa gdje je konzola…
Hvala na pozivu al mi to nije usput nikako :slight_smile:
a ovo sam uspio iscackat nekako pa vidite jel to to sto je trazio Aldin

proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda3 /boot ext3 defaults 0 2
/dev/hda7 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0

Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20003880960 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2432 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 556 4466038+ 7 HPFS/NTFS
/dev/hda2 571 2432 14956515 f W95 Ext’d (LBA)
/dev/hda3 557 570 112423+ 83 Linux
/dev/hda5 571 1942 11020558+ b W95 FAT32
/dev/hda6 1943 2394 3630658+ 83 Linux
/dev/hda7 2395 2432 305203+ 82 Linux swap / Solaris

Sredio sam stvar! Hvala vam!

Stavio sam ovako:
/dev/hda1 /windows ntfs ro,users,gid=users,umask=0002 0 0
te sada imam access NTFS particijama.

Sto se tice FAT particija, sto pita Al, konvertovao sam ih u NTFS (jer mi je FAT malo poludio :slight_smile: )

Ova linija mi nije radila:
/dev/hda1 /windows ntfs noauto,ro,utf8 0 0

Isto tako, veze Dinkovog odgovora za SuSE. SuSE mi je sredio sve kada sam ga bio instalirao sa svim mogucim paketima. Kako sam trenutnu instalaciju instalirao samo sa osnovnim (u nuzdi), pa kasnije dodavao nove (NTFS support etc), SuSE nije mogao prepoznati NTFS. Pokusavao sam ga kasnije natjerati preko YASTa da prepozna i sa novoinstaliranim NTFS paketima, ali Boze moj…

[quote=kavunuz_r]Ja padam ovdje na glupostima zato sam i napiso da se odgovara sve korak po korak.
Metalac kaze:edituj… kako kad mi neda i tecku upisat kad otvorim fstab
ili upisi u konzolu halooo pa gdje je konzola…
Hvala na pozivu al mi to nije usput nikako :slight_smile:
a ovo sam uspio iscackat nekako pa vidite jel to to sto je trazio Aldin[/quote]
pošto si na ubuntu-u imaš GNOME okruženje (www.gnome.org www.gnome-look.org) , nađi negdje u Aplications -> Root Terminal (crni monitor), ukucaj šifru, konzola/terminal to ti je u biti jedno te isto… preporučujem ti da probaš i KDE (www.kde.org www.kde-look.org). nabaviš SuSE, kubuntu itd.

kucaj ove komande:
cd /
mkdir disk1
mkdir disk2
gedit /etc/fstab

otvoriće se onaj tvoj fstab fajl…

kopiraj ove dvije linije u fstab (dodaj - nemoj ništa brisati):

/dev/hda1 /disk1 ntfs noauto,users,exec,ro,umask=000,uid=1000 0 0
/dev/hda5 /disk2 vfat noauto,users,exec,rw,umask=000,uid=1000 0 0

snimi (Save) izmjene, “ugasiš” gedit, odeš na Places -> Computer, vidiš ima li “windows” particija, (javiš se na forum - recommended lol)

*note:

• na ntfs particiju nećeš moći pisati (samo čitanje),
  • možeš umjesto noauto staviti auto (iza ntfs & vfat), tada će ti se particije automatski mountati, ako bude problema umjesto uid=1000 stavi uid=tvojusername