Wine - ReactOS
Ako procitamo Winehq stranicu, mnogi ce konacno skontati da Wine nije emulator, nego implementacija windows Api funkcija na Linux Sistemu, odnosno Open Source Windows DLL-ovi, koji su napisani iz pocetka //from scratch. Ovaj Post je i edukativnog i informativnog sadzaja, samo da ne dobijam kojekakve komentare :O)
Prilikom posmatranja ReactOS projekta zaključit ćemo da je to prjekat sa ciljem da napisu citav windows OS iz pocetka, sto je extra stvar, a opensource je…
Dobra stvar sto developeri tvrde da ce se moci koristiti originalni driveri napisani za windows. Divno. Kome Treba Linux? jos nabacimo XPDE na ReactOs i imamo grungy-b0x zezam se…naravno mislim da ce na kraju biti i hiljado projekata portiranja GNU/Linux app-ova, na ReactOS…uh kada zamislim sta nas lugovce ceka u buducnosti…
Posto su ovo dva slicna, ustvari skoro ista projekta, kada kazem ista, mislim na to da ce ReactOS trebati napisat takodjer WinAppije, sto vec sada rade i Wine developeri. Zakon Tako da do sada, ReactOS osim sto programiraju, naveliko i portaju postojeći Wine code.Medjutim kako ROS projekat postaje zreliji, Wine zajednica pocinje da vidi i vlastiti interes u ROs codu, kao sto je slucaj sa taskManagerom. Slijedi koji mial, screenshot i sl…Pisitie moji dragi lugovci…)
[code]I am going to anonunce that Task Manager is starting to work in ReactOS… Thanks to w3seek’s last patch it displays almost all controls correctly. (Also thanks to GvG and everyone else involved.)
There are still these problems:
It crashes in NtGdiDeleteDC in call to DRIVER_UnreferenceDriver.
The current state of ReactOS shell32.dll and winmm.dll is bad. It worked correctly a while before ReactOS 1.1.3 was released. AFAIK, Steven Edwards and Andrew “Silver Blade” Greenwood are working on winmm.dll. I can repair the shell32.dll from the old version, if there is enough interest.
We still don’t have a comctl32 port in our CVS. I will commit it as soon as my w32api patch will be merged to MinGW’s CVS.[/code]
screenshot taska:
Windows kao da postaje stara novost
Nedim