Zanima me kada pokrenem program u Wine-u, može li se on zapamtiti kao .deb ili .rpm paket (mislim da ga kompajliram)?
Pa mislim da bi bio red da mu neko odgovori!
+racunar+
Ti bi htio Windows program kojeg pokreces preko emulatora snimiti kao linux paket???!!!
Ne mozes. Da mozes, ne bi ga pokretao preko emulatora. Jedino rjesenje je da nadjes Linux verziju tog programa.
A zamislite da je ovo nacin portovanja programa s Win-a na Lin-a
- Pokreni program u emulatoru
- Idi na File, Save as…, ime_paketa.deb ili .rpm
- OK
:lol: :lol: :lol:
[quote]A zamislite da je ovo nacin portovanja programa s Win-a na Lin-a
- Pokreni program u emulatoru
- Idi na File, Save as…, ime_paketa.deb ili .rpm
- OK[/quote]
Hahahahahaha. Ozbiljno sam mislio ali ne na taj način nago da ga pokrenem uz pomoć Wine-a, upišem nešto u shell-u i onda se kompajlira. Mislim da sam to pročitao negdje…
OK nema veze kontao sam da tako nesto napravim ali nista. Ima li kakav drugi program za Lin a da moze nesto slicno da uradi?
cuj, vjerujem da nisi svjestan kakvu glupost pitas. ali nemoj se uvrijediti ovom izjavom.
pronadji na netu kako se vrsi portiranje sa windowsa na linux (npr. “porting windows application*”) i vidjet ces o kakvom se procesu radi. da je sve tako jednostavno, ne bi bilo MS programa a da nije portiran na Linux.
Poenta wine-a je da on služi da bi se pokretali programi već kompajlirani za Windows. Znači da bi distribuirao takve programe, možeš slati EXE ili ZIPovati folder ali niko ne garantuje da će to raditi, jer podrška za razne Windows programe jako varira između verzija Winea i ovisno od nekih parametara.
OK, sorry.
Znam da Wine sluzi samo za emuliranje Windows API-ja, a ne procesora i da se u svakoj prilici oslanja na Linux aplikacije. Nista onda, svoju ideju za portovanje programa na Linux odbacujem, a u svakom slucaju odustajem od softvera koji nije GPL i koji nije za Linux/Unix. Hvala na pomoci.