Wine

Zanima me kada pokrenem program u Wine-u, može li se on zapamtiti kao .deb ili .rpm paket (mislim da ga kompajliram)?

Pa mislim da bi bio red da mu neko odgovori!

+racunar+

Ti bi htio Windows program kojeg pokreces preko emulatora snimiti kao linux paket???!!!

Ne mozes. Da mozes, ne bi ga pokretao preko emulatora. Jedino rjesenje je da nadjes Linux verziju tog programa.

A zamislite da je ovo nacin portovanja programa s Win-a na Lin-a

1. Pokreni program u emulatoru
  2. Idi na File, Save as…, ime_paketa.deb ili .rpm
  3. OK

:lol: :lol: :lol:

[quote]A zamislite da je ovo nacin portovanja programa s Win-a na Lin-a

1. Pokreni program u emulatoru
  2. Idi na File, Save as…, ime_paketa.deb ili .rpm
  3. OK[/quote]
    Hahahahahaha. Ozbiljno sam mislio ali ne na taj način nago da ga pokrenem uz pomoć Wine-a, upišem nešto u shell-u i onda se kompajlira. Mislim da sam to pročitao negdje…

nea sansi …

p.s. http://start.linux.org.ba/Wine - osnovno o wineu…

OK nema veze kontao sam da tako nesto napravim ali nista. Ima li kakav drugi program za Lin a da moze nesto slicno da uradi?

cuj, vjerujem da nisi svjestan kakvu glupost pitas. ali nemoj se uvrijediti ovom izjavom. :wink:

pronadji na netu kako se vrsi portiranje sa windowsa na linux (npr. “porting windows application*”) i vidjet ces o kakvom se procesu radi. da je sve tako jednostavno, ne bi bilo MS programa a da nije portiran na Linux.

Poenta wine-a je da on služi da bi se pokretali programi već kompajlirani za Windows. Znači da bi distribuirao takve programe, možeš slati EXE :slight_smile: ili ZIPovati folder :slight_smile: ali niko ne garantuje da će to raditi, jer podrška za razne Windows programe jako varira između verzija Winea i ovisno od nekih parametara.

OK, sorry.
Znam da Wine sluzi samo za emuliranje Windows API-ja, a ne procesora i da se u svakoj prilici oslanja na Linux aplikacije. Nista onda, svoju ideju za portovanje programa na Linux odbacujem, a u svakom slucaju odustajem od softvera koji nije GPL i koji nije za Linux/Unix. Hvala na pomoci.