Wireless AirLive WL-1600 USB na ubuntu 8.04

Molim vas za pomoć jer sam početnik u linuxu.
Istalirao sam Ubuntu 8.04 i sad nemam internet.
Internet koristim na windowsu preko wireless-a i sa wireless karticom “AirLive WL-1600 USB”.
Zači internet koristim preko USB wirelessa.
Danas sam instalirao Ubuntu 8.04 zato što sam vidio na instalacionom CD-u od wireless kartice da ima driver od linuxa i spisak koje linuxe podržava.
E sad pošto linux prepozna neke drivere neke neprepozna, “ja nemam pojma da li mi je preponao driver od wireless USB-ea”, ili ako je prepozao kako da to vidim da je prepozao ili ako nije kako da instaliram onaj driver što sam dobio na Instalacionom CD-u.
Onaj driver sa CD-ea sam kopy na desktop i raspakovao na desktop ali ne postoji file.exe a ja početnik na linuxu i zato vas molim za pomoć.

#lsusb i #dmesg naredbe bi ti trebale reci da li je ta kartica prepoznata. Ostalo se konfigurise iz network managera. Mislim da ubuntu prepoznaje AirLive out-of-box.

EDIT: Ipak nije bas kako sam mislio. Morat ces skinuti driver i sam kompajlirati.

http://www.airlive.com/support/support_3a.jsp?pdid=PD1223473034861

Evo link. Pogledaj ReadMe da vidis kako se instalira i konfigurise :slight_smile:

Hvala što si se potrudio da mi pomogneš.
Problem je riješen, Wireless USB AirLive WL-1600 radi bez ikakvih problema na Ubuntu 9.04. Potrebno je samo u networkmenageru da izaberete svoju Wireless mrežu i upišete password.
Na Ubuntu 9.04 radi i Broadcom BCM4311 Wireless kartica bez ikakvih problema.

Pokušao sam da instaliram driver koji si mi preporučio ali nije uspjelo, izbacuje neke greške koje ja kao početnik u linuxsu neznam da popravim.

Možeš mi molim te malo detaljnije objasnit kako si to uspio namjestit ja nikako ne uspijevam ??? Unaprijed hvala

Pa objasnio je, umjesto Ubuntu 8.04 stavio je Ubuntu 9.04 i radilo je automatski.

Pozdrav

Skoro sam nov na linux, imam isto airlive usb, probao sam sve gore navedenih varijacije al nisam uspeo nista…
Imam Ubuntu Studio, kad povezujem airlive, ubuntu vidi signal, al ne mogu da se podesavam…

Molim vas ako mozete onda pomognete…

B

[quote=beatt]Pozdrav

Skoro sam nov na linux, imam isto airlive usb, probao sam sve gore navedenih varijacije al nisam uspeo nista…
Imam Ubuntu Studio, kad povezujem airlive, ubuntu vidi signal, al ne mogu da se podesavam…

B[/quote]
u terminalu kucaj:
sudo lspci -v
sudo dmesg|grep -i fw

pa nam pošalji ovdje…

Ukucao sam, dobio sam gomilu informacije.

Network controller ima, od Broadcom Corporation …

Rec je o Dell Vostro 1015 .

Koja verzija Ubuntu Studio?
Skini najnoviju verziju 9.10: http://ubuntustudio.org/downloads

Da, imam 9.10 Studio.Karmic.
A vidi se signal, al mislim da bi trebao drajver .

A isto ne znam podesavati wireless na Ubuntu 8.10 .

Da nemaš drajvera, ne bi mogao vidjeti ni signal. Podešavanje se vrši kroz Network Manager.

Da, u netw manageru sam izabrao svoj mrezu, passw, itd.

I posle toga connect, i proba da se konektuje, i dobijem poruku da disconnected.

A na xp -u radi bez brige…

Sta mislite?

u terminalu:

treba ovako izgledati(sve sto pise pored ovoga pobrisi):

auto lo iface lo inet loopback
zatvori file i zatim otvori ovo

tu provjeri da li imaju sljedece dvije linije al nemoj nista brisat samo ih trebas dodati ako nemas ovih linija na kraju:

[ifupdown] managed=false
restartaj kompjuter i zatim podesi svoju mrezu

ja imam laptop sa broadcom karticom, i vidim mreže itd ali se ne mogu nakačiti dok ne snimim firmware…

ja imam laptop sa broadcom karticom, i vidim mreže itd ali se ne mogu nakačiti dok ne snimim firmware…[/quote]
u mene to nije slucaj. u mene prepozna karticu al nista ne da dok firmware ne ubacim. nece da skenira mreze i ne da se podici i konfigurirat interface

Ovako sam radio sve komande,
al kod Network Tools-a ima Loopback I, i vidim da pise dole da Link Quality-Not Available.

A kod network Settings-a trebao bi da ukucam i username/passw, ali ima samo rubrika za Network Password.

Probao sam par varijanta ali ne konektuje ni sad.

[quote=nidla][quote=beatt]Pozdrav

B[/quote]
u terminalu kucaj:
sudo lspci -v
sudo dmesg|grep -i fw

pa nam pošalji ovdje…[/quote]
haj ti ovo opet uradi, pa fino kopiraj u text editor (Accessories -> Gedit), pa snimi na stick, pa onda pošalji ovdje na forum sa OS-a na kojem imaš internet

sudo lspci -v
sudo iwconfig
sudo dmesg|egrep -i ‘fw|wlan’

Hi!

Sad nije kod mene uredjaj do srede,
al kod iw config- a dobio sam podatke o wireless-u sa signalom, i sa mbps, itd.
Vidi se i link quality i 56mbps.

Kod if config-a dobio sam podatke od loopback interface-u.

Za par dana mogu da se kopiram tacne podatke tu …

Pozdrav

Kako mogu da copy/paste text od terminala iz ubuntu ?
Posto ako stavim u g edit, posle kad stavim na xp ne vidi se…

[quote=beatt]Kako mogu da copy/paste text od terminala iz ubuntu ?
Posto ako stavim u g edit, posle kad stavim na xp ne vidi se…[/quote]
pa snimiš na stick, pročitaj šta sam pisao :slight_smile: