Ima li iko rješenje kako se povezati na internet na fedori 10.
Koristim wireless kartu imam signal i kad kliknem na određenu mrezu, poveže se. Međutim, sad treba ukucati pasword i username da mogu ici na internet ali nikako da skontam, kako.
[quote=amir123]Ima li iko rješenje kako se povezati na internet na fedori 10.
Koristim wireless kartu imam signal i kad kliknem na određenu mrezu, poveže se. Međutim, sad treba ukucati pasword i username da mogu ici na internet ali nikako da skontam, kako.[/quote]
jel šifra za ADSL/Kablovska/Logosoft? kako se kačiš na drugim operativnim sistemima?
Nista od toga. Na windows-u to je standardno povezivanje na wireless mrežu gdje ukucavam username i pasword i ne traži ništa posebno.
kakava je to wireles gdje se ukucava username i password, haj da si reko samo password… ne kontam
Ima ima i takvih wireless-a kod nas sirotinje. Treba napraviti pppoe konekciju. Na ubuntu je bilo pppoeconf u terminalu i to je to. Probaj googlati pppoe fedora, posto sam i ja stari pocetnik
Na google:
In fedora it is “pppoe-setup” for “pppoeconf”. open terminal go to superuser becoz fedora doesn’t allow normal users to configure pppoe. if it says command not found probably you may not have included /sbin in your path, in that case run /sbin/pppoe-setup and answer to all questions as you have done in ubuntu and start pppoe with “pppoe-start” command and you can stop it with “pppoe-stop” command don’t try pppd or any thing as this is easy and convenient way.
[quote=boby]Ima ima i takvih wireless-a kod nas sirotinje. Treba napraviti pppoe konekciju. Na ubuntu je bilo pppoeconf u terminalu i to je to. Probaj googlati pppoe fedora, posto sam i ja stari pocetnik
Na google:
In fedora it is “pppoe-setup” for “pppoeconf”. open terminal go to superuser becoz fedora doesn’t allow normal users to configure pppoe. if it says command not found probably you may not have included /sbin in your path, in that case run /sbin/pppoe-setup and answer to all questions as you have done in ubuntu and start pppoe with “pppoe-start” command and you can stop it with “pppoe-stop” command don’t try pppd or any thing as this is easy and convenient way.[/quote]
eh to je već drugo, wireles + pppoe, za to znam (tipa Logosoft), ali ne kontam ovo što je on napisao
ps:
ma na fedori ima GUI za xDSL
moguce je da je u fazonu hotspot-a , nakaci se normalno na wireless bez wep/wpa i onda otvori web browser i pokusa neki site ucitat , tad mu se pojavi website od hotspot-a i tu ukuca username/pass … to je jedna od mogucnosti
Sumnjam. Ako je fazon kao kod, npr. Zona.ba, onda se jednostavno kreira pppoe konekcija (tj. DSL tab, ako se kreira u NetworkManager-u).
EDIT: Doduše, zaboravih spomenuti da ovako ide ako se koristi Access Point. E sad da li može ovako i za karticu, to nisam siguran.
Da, tako ja koristim internet. Ali sam koristio i takav da se normalno nakacis na mrezu (Zona.ba) i onda tek trebas napraviti konekciju sa user name i password koji vjerovatno koristi i amir123.
Pa prema tome amire probaj da otvoris terminal i kucaj sudo -i pa password koji si unjeo kad si instalirao fedoru (ili su -i pa password, nisam siguran) i zatim kucaj pppoe-setup i prati uputstva.
Da, tako ja koristim internet. Ali sam koristio i takav da se normalno nakacis na mrezu (Zona.ba) i onda tek trebas napraviti konekciju sa user name i password koji vjerovatno koristi i amir123.
Pa prema tome amire probaj da otvoris terminal i kucaj sudo -i pa password koji si unjeo kad si instalirao fedoru (ili su -i pa password, nisam siguran) i zatim kucaj pppoe-setup i prati uputstva.[/quote]
Pokusao sam ovako ali ne ide.
A kako bi islo preko ovoga hotspot-a (na koji nacin da se on otvori, posto se kod mene ne pojavljuje)
Pa prema tome amire probaj da otvoris terminal i kucaj sudo -i pa password koji si unjeo kad si instalirao fedoru (ili su -i pa password, nisam siguran) i zatim kucaj pppoe-setup i prati uputstva.[/quote]
A kako bi islo preko ovoga hotspot-a (na koji nacin da se on otvori, posto se kod mene ne pojavljuje)[/quote]
jarane koji je provider, i kako se kačiš na nekom drugom operativnom sistemu, da ne kažem windowsu
[quote=meho_r]Sumnjam. Ako je fazon kao kod, npr. Zona.ba, onda se jednostavno kreira pppoe konekcija (tj. DSL tab, ako se kreira u NetworkManager-u).
EDIT: Doduše, zaboravih spomenuti da ovako ide ako se koristi Access Point. E sad da li može ovako i za karticu, to nisam siguran.[/quote]
Ako je kao kod globalneta onda se koristi VPN.
U svakom slučaju, onaj post gore je neupotrebljiv, čovjek mora napisati kako se konektuje.
amir123: pošalji naziv ISPa na koji se konektuješ.
[quote=vedran][quote=meho_r]Sumnjam. Ako je fazon kao kod, npr. Zona.ba, onda se jednostavno kreira pppoe konekcija (tj. DSL tab, ako se kreira u NetworkManager-u).
EDIT: Doduše, zaboravih spomenuti da ovako ide ako se koristi Access Point. E sad da li može ovako i za karticu, to nisam siguran.[/quote]
U svakom slučaju, onaj post gore je neupotrebljiv, čovjek mora napisati kako se konektuje.
amir123: pošalji naziv ISPa na koji se konektuješ.[/quote]
mrezaUSK.H5.2
je li na to misliš (ne poznajem baš najbolje ove izraze).
Ako je mrezaUSK, onda je isto kao i Zona.ba: pppoe konekcija. E sad šta je problematično, ne bih znao. Ja sam pokušao kod jednog jarana uštimati, nije išlo, ali je kod njega bio problem sa prepoznavanjem kartice.
Kome placas racune bolan? Cuj ne zna koji mu je ISp
A kako bi islo preko ovoga hotspot-a (na koji nacin da se on otvori, posto se kod mene ne pojavljuje)[/quote]
Kako ne ide? De paste-iraj ovdje sta ti ispise kad pokusas tu komandu sto sam ti napisao…
[quote=amir123][quote=vedran][quote=meho_r]Sumnjam. Ako je fazon kao kod, npr. Zona.ba, onda se jednostavno kreira pppoe konekcija (tj. DSL tab, ako se kreira u NetworkManager-u).
mrezaUSK.H5.2
je li na to misliš (ne poznajem baš najbolje ove izraze).[/quote]
pa eto samo opiši način na koji se konektuješ na windowsu
[quote=boby][quote=amir123][quote=boby]Da, tako ja koristim internet. Ali sam koristio i takav da se normalno nakacis na mrezu (Zona.ba) i onda tek trebas napraviti konekciju sa user name i password koji vjerovatno koristi i amir123.
Kako ne ide? De paste-iraj ovdje sta ti ispise kad pokusas tu komandu sto sam ti napisao…[/quote]
[root@moje amko]# pppoe-setup
Welcome to the PPPoE client setup. First, I will run some checks on
your system to make sure the PPPoE client is installed properly…
LOGIN NAME
Enter your Login Name (default amko): amir
INTERFACE
Enter the Ethernet interface connected to the PPPoE modem
For Solaris, this is likely to be something like /dev/hme0.
For Linux, it will be ethX, where ‘X’ is a number.
(default eth0):
Do you want the link to come up on demand, or stay up continuously?
If you want it to come up on demand, enter the idle time in seconds
after which the link should be dropped. If you want the link to
stay up permanently, enter ‘no’ (two letters, lower-case.)
NOTE: Demand-activated links do not interact well with dynamic IP
addresses. You may have some problems with demand-activated links.
Enter the demand value (default no): no
DNS
Please enter the IP address of your ISP’s primary DNS server.
If your ISP claims that ‘the server will provide dynamic DNS addresses’,
enter ‘server’ (all lower-case) here.
If you just press enter, I will assume you know what you are
doing and not modify your DNS setup.
Enter the DNS information here: 192.168.0.1
Please enter the IP address of your ISP’s secondary DNS server.
If you just press enter, I will assume there is only one DNS server.
Enter the secondary DNS server address here:
PASSWORD
Please enter your Password:
Please re-enter your Password:
USERCTRL
Please enter ‘yes’ (three letters, lower-case.) if you want to allow
normal user to start or stop DSL connection (default yes):
FIREWALLING
Please choose the firewall rules to use. Note that these rules are
very basic. You are strongly encouraged to use a more sophisticated
firewall setup; however, these will provide basic security. If you
are running any servers on your machine, you must choose ‘NONE’ and
set up firewalling yourself. Otherwise, the firewall rules will deny
access to all standard servers like Web, e-mail, ftp, etc. If you
are using SSH, the rules will block outgoing SSH connections which
allocate a privileged source port.
The firewall choices are:
0 - NONE: This script will not set any firewall rules. You are responsible
for ensuring the security of your machine. You are STRONGLY
recommended to use some kind of firewall rules.
1 - STANDALONE: Appropriate for a basic stand-alone web-surfing workstation
2 - MASQUERADE: Appropriate for a machine acting as an Internet gateway
for a LAN
Choose a type of firewall (0-2): 1
Start this connection at boot time
Do you want to start this connection at boot time?
Please enter no or yes (default no):
** Summary of what you entered **
Ethernet Interface: eth0
User name: amir
Activate-on-demand: No
Primary DNS: 192.168.0.1
Firewalling: STANDALONE
User Control: yes
Accept these settings and adjust configuration files (y/n)? y
Adjusting /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0
Adjusting /etc/resolv.conf
(But first backing it up to /etc/resolv.conf.bak)
Adjusting /etc/ppp/chap-secrets and /etc/ppp/pap-secrets
(But first backing it up to /etc/ppp/chap-secrets.bak)
(But first backing it up to /etc/ppp/pap-secrets.bak)
Congratulations, it should be all set up!
Type ‘/sbin/ifup ppp0’ to bring up your xDSL link and '/sbin/ifdown ppp0’
to bring it down.
Type '/sbin/pppoe-status /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ppp0’
to see the link status.
[root@moje amko]# /sbin/ifup ppp0
[root@moje amko]#
I nakon ovoga kad odem na“network configuration“ pojavi se konfiguracija za xDSL a meni treba wlan.
[quote=nidla][quote=amir123][quote=vedran]Ako je kao kod globalneta onda se koristi VPN.
mrezaUSK.H5.2
je li na to misliš (ne poznajem baš najbolje ove izraze).[/quote]
pa eto samo opiši način na koji se konektuješ na windowsu[/quote]
Na windowsu idem na, Network connections,zatim make new connection(otvori se čarobnjak) odabirem rucno uređivanje veze, kucam naziv (ISP-a),pa username i pasword i to je to. Sad idem na tu konekciju gdje samo kucam username i pasword, i to je to.
dobro, znači poenta je da se prvo nakačiš na wirelles mrežu (to je isto kao kad bi se negdje uštekao na LAN) e kad se konektuješ onda odeš u system -> network, nađeš xDSL odabereš wlan0 kao interface ukucaš podatke i to je to