Pozdrav svima. Prije dva dana sam instalirao Ubuntu linux 8.10 verziju. Fercera sve kako treba, a inace imam wireless konekciju preko TP-LINK 11 b/g Wireless Adapter za koji imam instaliran driver i program preko Windowsa XP. No medjutim na Ubunt-u 8.10 nikako da uspostavim konekciju. Kada kliknem na ona dva monitorcica u desnom gornjem uglu trake izadje mi lista lokalnih mreza i njihove jacine signala(ukljucujuci i moja koju koristim) ali kad kliknem na nju on pokusava da uspostavi konekciju i poslije nista( nesto kao “connection disconected”). Sta mi je ciniti sa obzirom da nisam bas toliko upoznat sa linux-om?:?
možda ti je wifi djelomično prepoznata :), kod mene je bio sličan slučaj, možda ti treba firmware, šta ti kaže “restricted-driver-manager”?
da bi kako treba identifikovao karticu uradi sudo lspci pa nam pokaži šta ti izbaci
[quote]BLOGER4 citat:
Pozdrav svima. Prije dva dana sam instalirao Ubuntu linux 8.10 verziju. Fercera sve kako treba, a inace imam wireless konekciju preko TP-LINK 11 b/g Wireless Adapter za koji imam instaliran driver i program preko Windowsa XP. No medjutim na Ubunt-u 8.10 nikako da uspostavim konekciju. Kada kliknem na ona dva monitorcica u desnom gornjem uglu trake izadje mi lista lokalnih mreza i njihove jacine signala(ukljucujuci i moja koju koristim) ali kad kliknem na nju on pokusava da uspostavi konekciju i poslije nista( nesto kao “connection disconected”). Sta mi je ciniti sa obzirom da nisam bas toliko upoznat sa linux-om?:?
možda ti je wifi djelomično prepoznata :), kod mene je bio sličan slučaj, možda ti treba firmware, šta ti kaže “restricted-driver-manager”?
da bi kako treba identifikovao karticu uradi sudo lspci pa nam pokaži šta ti izbaci[/quote]
E, ovako po defaultu mi ne kaze nista osim nakon nekog vremena(15 sekundi) “The network connection has been disconected” .
Sto se tice komande evo ispisa:
daniel@PROTEMEUS:~$ sudo lspci
[sudo] password for daniel:
00:00.0 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT880 Ultra/PT894 Host Bridge
00:00.1 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.2 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.3 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT890 Host Bridge
00:00.4 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:00.5 PIC: VIA Technologies, Inc. PT894 I/O APIC Interrupt Controller
00:00.7 Host bridge: VIA Technologies, Inc. PT894 Host Bridge
00:01.0 PCI bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237/VX700 PCI Bridge
00:09.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. Atheros AR5001X+ Wireless Network Adapter (rev 01)
00:0a.0 Modem: Motorola SM56 Data Fax Modem (rev 04)
00:0b.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82557/8/9/0/1 Ethernet Pro 100 (rev 08)
00:0d.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82540EM Gigabit Ethernet Controller (rev 02)
00:0f.0 RAID bus controller: VIA Technologies, Inc. VIA VT6420 SATA RAID Controller (rev 80)
00:0f.1 IDE interface: VIA Technologies, Inc. VT82C586A/B/VT82C686/A/B/VT823x/A/C PIPC Bus Master IDE (rev 06)
00:10.0 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.1 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.2 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.3 USB Controller: VIA Technologies, Inc. VT82xxxxx UHCI USB 1.1 Controller (rev 81)
00:10.4 USB Controller: VIA Technologies, Inc. USB 2.0 (rev 86)
00:11.0 ISA bridge: VIA Technologies, Inc. VT8237 ISA bridge [KT600/K8T800/K8T890 South]
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233/A/8235/8237 AC97 Audio Controller (rev 60)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11 [GeForce2 MX/MX 400] (rev b2)
Izgleda da nesto ipak prepoznaje ali ipak i dalje isto …
tebi je bitna ova linija
pošto nemam iskustva sa tom karticom, probaj zagooglati ubuntu + Atheros AR5001X+ Wireless
moguće da će ti trebati ndiswrapper + windows driver od te kartice
Procackao sam po netu pa sam skinuo npr. : ndiswrapper-common_1.52-1ubuntu1_all.deb, ndisgtk_0.8.4-1_i386.deb. Jedino ne znam dali treba instalirati klasicno kao na win ili putem konzole(što nemam pojma). Tacno gdje mogu vidjeti koji mi pase windows driver ?
možeš li se gdje nakačiti na net bez te wireless kartice?
sudo apt-get install ndiswrapper (ili tako nešta se zove paket)
koliko me sjećanje služži imaju .inf i .sys fajlovi sa ndiswrapperom se loaduju… pretraži forum malo
ne znam jel to to, ali može bit da jest, nemam kad da istražujem, ako hoćeš pogledaj
http://www.ubuntu.com/getubuntu/releasenotes/810
[quote]Atheros ath5k wireless driver not enabled by default
The version of the ath5k driver for Atheros wireless devices included in Linux 2.6.27 interferes with the use of the madwifi driver for some wireless devices and as a result has been disabled by default. Many Atheros chipsets will work correctly with the madwifi driver, but some newer chipsets may not, and the madwifi driver may not work with WPA authentication. If you have an Atheros device that does not work with madwifi, you will want to install the linux-backports-modules-intrepid-generic package, which includes an updated version of the ath5k driver. While not installed by default, this linux-backports-modules-intrepid-generic package is included on the Ubuntu 8.10 CD and DVD images for ease of installation.[/quote]
Moze ali ces imati problema evo ovako ide prvo u software sources enabliras da sa cda mozes pakete instalirat,onda Synaptic packet manager pronadji ntdistgk tako se zove ja mislim enabliraj i imas Windows Wireless drivers nakon toga treba ti .inf fajl od kartice najbolje od xpa
http://www.zshare.net/download/583560611f1a514f/
probaj ove inf fajlove