Wireless Konekcija problem Ubuntu 10.10 desktop

Eh pozz raja nisam linux koristio dugo :smiley: pa sam dosta zaboravio nekad davno kad sam koristio linux imao sam ADSL konekciju sad trenutno mi je Wireless konekcija i nemogu nikako da podesim na ubuntu…prije na Win7 OS sam morao se konektovati na wireless mrezu tj. Wispi i napraviti broadband konekciju da se mogu konektovat . Nikad prije nisam naisao na ovakav problem pa ako neko zna kako rijesiti unaprijed hvala.

=================================

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:24:8c:37:d7:2f
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)
Interrupt:45

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:204 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:204 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:16016 (16.0 KB) TX bytes:16016 (16.0 KB)

wlan0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:1d:0f:b6:4b:a8
inet6 addr: fe80::21d:fff:feb6:4ba8/64 Scope:Link
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:301 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:367 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:240031 (240.0 KB) TX bytes:66351 (66.3 KB)

root@ubuntu:/home/ubuntu# iwconfig
lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"WISPI.AP32b"
Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: Not-Associated
Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off

Osnovni princip za tu vrstu WISP je sličan kao Win7, dakle nakon što se konektuješ na wifi moraš podesiti PPPoE što se na Ubuntu zove DSL konekcija (desni klik na ikonicu mreže, podešavanje, izaberi DSL i dalje prati uputstva).

Ovdje vidim:
Access Point: Not-Associated
Ne vidim na stranici wispi.ba koriste li oni neku vrstu enkripcije na wirelessu i kakvu (WEP, WPA). Ako je to ok, moguće da nikad nisi instalirao driver (ustvari firmware) za svoju wireless karticu. Pošalji model svoje wireless kartice. Najbolje je da otkucaš komandu lspci i potražiš pod Network controller (jednom je za običnu mrežnu a drugi put je za wireless). Imaš onaj applet koji se zove Restricted hardware (ustvari sad se zove drugačije, zaboravio sam kako) i to bi trebalo da ti sredi sve vezano za wireless karticu.

eh da vidis zaboravio sam navest…kad ocu da se konektujem na svoju mrezu WISPI.AP32b…nece da se konektuje na nju znaci samo ono kao radi connecting i onda prestane ne izbaci mi onaj prozorcic da pise kao Connected. i to isto ne kuzim…

evo sve sa komande lspci :smiley:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset DRAM Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset PCI Express Root Port (rev 03)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #4
00:1a.1 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #5
00:1a.2 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #6
00:1a.7 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #2
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 1
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 5
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) PCI Express Root Port 6
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #1
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #2
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB UHCI Controller #3
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) USB2 EHCI Controller #1
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 90)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801JIB (ICH10) LPC Interface Controller
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 4 port SATA IDE Controller #1
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) SMBus Controller
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) 2 port SATA IDE Controller #2
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV770 [Radeon HD 4870]
01:00.1 Audio device: ATI Technologies Inc HD48x0 audio
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8121/AR8113/AR8114 Gigabit or Fast Ethernet (rev b0)
03:00.0 IDE interface: Marvell Technology Group Ltd. 88SE6101 single-port PATA133 interface (rev b2)
05:01.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20)

a kad se konektujem na neku drugu mrezu tipa hotspot. tu se fino konektuje i ono otvorim web browser i otvori mi hotspot…a samo kad ocu na svoju wispi mrezu onda nece uopce da se konektuje…

Ne znam napamet kako tačno ide, al probaj u konfiguraciji bežične mreže za IP adresu staviti Shared umjesto DHCP. (kod mene se jedino na taj način konektuje)

Additional Drivers :smiley: Ipak nisam odustao od kubuntu-a.

Mozda ovdje nije mjesto ali ajde kad smo poceli da ne otvaram drugu temu. Koristio sam do sada Ubuntu (zadnja koristena verzija 10.10) i sa wirelessom nije bilo problema. Kod 10.10 cim ubacim cd za instalaciju odma’ nadje wireless konekciju i sve odlicno fercera. Sad sam instalirao Debian Squeeze i ne moze nikako da nadje wireless konekciju. Pomozite jadnom pocetniku:D

hmm pokusam to pa vidim ocel radit :wink:

hmm pokusam to pa vidim ocel radit ;)[/quote]
probao ne radi jbg…malprije sam uspio da se konektujem na wispi mrezu ali nisam mogao da se konektujem ono nisam mogao preko DSL konfiguracije da se logujem. dajte molim vas ako neko zna neko rjesenje :frowning: a Add. Hardware mi ne radi bash iz tog razloga jer nemam pristup internetu da bi mogao da skine nove drivere.

Nemas konekcije ili ti nije instaliran driver za wireless? Ako je driver (sto predpostavljam) onda ces morati da skines drivere rucno sa interneta i da ih instaliras na debianu. Jer na debianu nemas additional drivers kao na ubuntu pa da ti on sam detektuje i instalira drivere. Koja je wireless kartica?

hmm pokusam to pa vidim ocel radit ;)[/quote]
probao ne radi jbg…malprije sam uspio da se konektujem na wispi mrezu ali nisam mogao da se konektujem ono nisam mogao preko DSL konfiguracije da se logujem. dajte molim vas ako neko zna neko rjesenje :frowning: a Add. Hardware mi ne radi bash iz tog razloga jer nemam pristup internetu da bi mogao da skine nove drivere.[/quote]
ako ti ne uspije s ovim probaj mandriva one

http://www2.mandriva.com/downloads/one/

Neki driveri imaju slabiju/nestabilnu konekciju nego na Windowsu, ali radi ok ako koristiš ndiswrapper - i obrnuto ako ne valja sa ndiswrapperom probaj native driver. Osim toga sad vidjeh da driver zna praviti problema na 64bitnom OSu.

Ubuntu 10.10 bi trebalo da dolazi sa rtl-wifi driverom. Kucaj sudo lsmod da se uvjeriš da se koristi modul “rtl8180”. Ako je tako, dodaj ga na blacklist a zatim instaliraj i konfiguriši ndiswrapper (google ndiswrapper će pomoći, a ima i ovdje na forumu uputstava). Onda kroz ndiswrapper instaliraj windows driver.

Nemas konekcije ili ti nije instaliran driver za wireless? Ako je driver (sto predpostavljam) onda ces morati da skines drivere rucno sa interneta i da ih instaliras na debianu. Jer na debianu nemas additional drivers kao na ubuntu pa da ti on sam detektuje i instalira drivere. Koja je wireless kartica?[/quote]
http://img816.imageshack.us/img816/7240/screenshotha.png

Evo kako to izgleda na hardinfo.

Neki driveri imaju slabiju/nestabilnu konekciju nego na Windowsu, ali radi ok ako koristiš ndiswrapper - i obrnuto ako ne valja sa ndiswrapperom probaj native driver. Osim toga sad vidjeh da driver zna praviti problema na 64bitnom OSu.

Ubuntu 10.10 bi trebalo da dolazi sa rtl-wifi driverom. Kucaj sudo lsmod da se uvjeriš da se koristi modul “rtl8180”. Ako je tako, dodaj ga na blacklist a zatim instaliraj i konfiguriši ndiswrapper (google ndiswrapper će pomoći, a ima i ovdje na forumu uputstava). Onda kroz ndiswrapper instaliraj windows driver.[/quote]
probam to sto si rekao a vidis kod mene je 32bit Linux a i prije sam imao problema sa wirelessom na 32bit Win7 ak se dobro sjecam isto se nisam mogao konektovati tako da cu sad pokusat sa 64bitnim ubuntuom pa cemo vidjet sta ce se desit :wink:

Ubuntu 10.10 bi trebalo da dolazi sa rtl-wifi driverom. Kucaj sudo lsmod da se uvjeriš da se koristi modul “rtl8180”. Ako je tako, dodaj ga na blacklist a zatim instaliraj i konfiguriši ndiswrapper (google ndiswrapper će pomoći, a ima i ovdje na forumu uputstava). Onda kroz ndiswrapper instaliraj windows driver.[/quote]
probam to sto si rekao a vidis kod mene je 32bit Linux a i prije sam imao problema sa wirelessom na 32bit Win7 ak se dobro sjecam isto se nisam mogao konektovati tako da cu sad pokusat sa 64bitnim ubuntuom pa cemo vidjet sta ce se desit ;)[/quote]
Instalirao sam 64bit ubuntu idalje isti problem nego nisam bash siguran kako se konfigurise mozes li me malo bolje uputiti neki link ili nesto? hvala unaprijed

[quote=b0odala][quote=b0odala][quote=vedran]

probam to sto si rekao a vidis kod mene je 32bit Linux a i prije sam imao problema sa wirelessom na 32bit Win7 ak se dobro sjecam isto se nisam mogao konektovati tako da cu sad pokusat sa 64bitnim ubuntuom pa cemo vidjet sta ce se desit ;)[/quote]
Instalirao sam 64bit ubuntu idalje isti problem nego nisam bash siguran kako se konfigurise mozes li me malo bolje uputiti neki link ili nesto? hvala unaprijed[/quote]
Ehhh raja uspio sam se konektovat na svoju mrezu i dodjelio mi je access point evo kako sad pise sa komande iwconfig

wlan0 IEEE 802.11bg ESSID:"WISPI.AP32"
Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: 00:0C:42:63:85:3E
Bit Rate=1 Mb/s Tx-Power=20 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality=16/100 Signal level=16/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

eh sad je problem neznam kako da se konektujem dalje gdje da username i password upisem kad napravim DSL konekciju nezznam kako da se konektujem jer nema nigdje kao dugme connect ili nesto tako

Hvala svima na pomoci ali problem je rijesen,samo sam uradio pppoeconf i uspijesno sam se konektovao na net xD hvala vam josh jednom na pomocii

al sam sad naletio na drugi problem poslije update…ona ikonica za wireless mreze sa panela mi je nestala i nemogu nikako da se konektujem na bilo sta :S

e to je problem sad poseban, pogledaj ovo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=47650#p47650