Wireless + Mandriva 2009.0 =?

Jucer sam instalirao Mandrivu 2009.0 kod jednog prijatelja, ali nikako ustimati konekciju. Infos:

1. Konekcija je wireless (ISP je MrezaUSK – kao referenca moze biti i Zona.ba, princip je totalno isti)
  2. AirLive WT-2000PCI Turbo-G kartica koja je direktno kablom spojena do antene.
  3. Prema nasem ISP-u konekcija treba biti pppoe (sto na Win radi sasvim dobro), stoga: DSL > pppoe …

Kada napravim konekciju na ovaj nacin, prilikom zadnjeg koraka, “Testing your connection” nakon cega treba da uslijedi “Connected”, jednostavno “zamrzne”, u smislu da ni da mrdne dalje (mogu pomjerati misa i prekinuti proces nakon cega konekcija ostaje “kreirana” ali ne reaguje na “Connect to ppp0”). Pokusam sa “Wireless” u pravljenju konekcije umjesto “DSL > pppoe” sto naravno ne radi jer npr. nema nigdje unosenja username/password, ali ipak dodje do kraja i konektuje (nema protoka).

Kod mene radi konekcija sasvim normalno, s tim sto je kod mene: mrezna kartica (integrisana na maticnoj) + kabel + Access Point + kabel + antena. Ima li neko ideju u cemu bi mogla biti kvaka?

Usput, ovo je novi Linux korisnik (dvojica su na “cekanju”, uskoro bih trebao i kod njih instalirati, a imaju istu konekciju). Odabrao sam Mandrivu jer mi je djelovala najprikladnijom za pocetnike. (Bez komentara, Bo :slight_smile: )

To je poznat bug u Mandriva kontrol centru, nakon što kreiraš konekciju nemoj ići na “Test connection” nego se direktno konektuj koristeći onaj applet u system tray - idi na Active Interfaces > ppp0.
Ako ne bude radilo, može biti da se na taj način ne može napraviti ppp konekcija preko wirelesa, onda koristi komandnu liniju.

Instaliraj drajvere za tu kartu…

Pokusat cu i bez konektovanja prilikom pravljenja konekcije nego ovako kako si rekao, Vedrane. Mozda je to bug, ali, kako rekoh, kod mene radi besprijekorno. Problem je izgleda ova kartica. Vidio sam na Ubuntu forumu da isti problem imaju i Ubuntu korisnici, isti simptomi, jednostavno stane kod konektovanja i ni da mrdne. Jedan je poslao mail direktno proizvodjacu, odgovorili mu: “Hvala sto ste se odlucili za nas proizvod, ali ne podrzavamo linux, samo win…”

Almire, ako imas savjet za instalaciju, kazuj. Nasao sam neki driver, ma nikako ga usteliti. Dodaj ovo ondje, dopisi ovo, promijeni ono… i na kraju “make” ne radi. Ahhh…

Ima jos i varijanta preko ndiswrapper-a, probat cu i to (mada mi je trenutno to “spansko selo”). Hajd’ vidjet cemo.

Definitivno probaj preko ndiswrappera.

Nece ni preko ndiswrappera. Interesantno da je Mandriva fino prepoznala karticu i bez ndiswrappera, ali konekcija nista. Ma nista, vidjet cu sa ISP-om da umjesto kartice stavi Access Point i tako rijesimo problem. Mozda bih se jos pozabavio ovim, ali ne mogu svaki dan “visiti” kod covjeka :slight_smile: