Wireless na Ubuntu 8.10

Jos jedan komp. sa gremlinima izgleda. Situacija je ovakva. Nakon neuspjesnog konektovanja na Mandrivi, probao sam Ubuntu 8.10. Konekcija je wireless, AirLive kartica.

Situacija 1.
Ubuntu prepozna karticu sa LiveCD-a normalno. Prikaze sve bazne stanice, izaberem jednu… E sad, treba napraviti pppoe konekciju, uradim to (DSL tab u Network Manager-u). Fazon je sto nakon kreiranja pppoe konekcije nemam mogucnost izabrati je kad uradim klik na Network Manager (ona bude prikazana, ali greyed out).

Situacija 2.
Nakon sto nije proslo na prvi nacin, probam komandu pppoeconf, unesem username, password… nakon cega konekcija proradi. Znaci, sve izgleda OK. Nakon toga se pojavi stavka ifdown u “Wired” tabu u Network Manager-u (koju, BTW, vise ne mogu obrisati – javlja da je “Read Only”).

Problem:
Nakon instalacije ponovim gore navedeno i sve izgleda OK. Medjutim, nakon prvog restarta uopce ne podize NetworkManager (nestane sa panela) i nema sanse da konektujem. Nista ne pomaze ni “pon dsl-provider” komanda (vjerovatno zato sto prvo treba biti konektovan na jednu od baznih stanica, ali to vise ne mogu uraditi).

Ako neko ima iskustvo sa Zona.ba wireless konekcijom + kartica (ne Access Point, sa kojim inace nema problema), i uspio je ustimati konekciju na Ubuntu 8.10, nek’ pomaze :slight_smile:

Jesi li prilikom konfiguracije pppoe konekcije kao mrežni uređaj odabrao wlan0 ili eth0?

Blah
Napravi sebi skriptu sljedećeg sadržaja:

#!/bin/sh iwconfig wlan0 essid ZONA4 dhclient wlan0 pon dsl-provider
Metni je na desktop i pokreći kroz sudo. (ono gore ZONA4 je essid access pointa na koji se konektuješ). Prethodno provjeri ovo što te je antro… pitao.

Ustvari, nisam ja ni birao, sam je izabrao i to wlan0 (tj. prilikom pppoeconf procedure; u Network Manager-u i nemam izbora, zar ne?)

Hvala za odgovore, skriptu cu isprobati svakako, pa javim sta je rezultat. Jos jedno pitanjce (skripte i mreze nisu moj fah… jos :slight_smile: – Moze li se kako usteliti da se pokrece bez unosenja komandi, tj. da ide automatski sa “sudo”, samo unesem password? Ovo pokusavam ustimati prijatelju koji je totalni pocetnik kad je Linux u pitanju pa ne bih jos da ga gnjavim sa sudom.