super ubuntu 2008.11
na laptopu asus x50r
wireless karta je broadcom bcm4311, instalirao sam b43 drivere, ali kad podizem sistem lampica se ugasi i wireless nije aktivan
sa airmon-ng sam napravio drugi interface za monitor mode i on super radi, ali interface wlan0 ne radi
ima li neko kakvu ideju
mislim da moras firmware instalirati. povuci iz synaptica b43-fwcutter ili
ovako, imam sve to instalirano, ali sam morao sa drugog sourcea da to povucem
prepoznata je i kartica i pokazuje mi da je interface wlan0 up, ali je hardware ugasen
lampica gori samo da podizanja gui-a, i tada se gasi
radilo je samo kod prve instalacije nakon restarta, vec slijedece paljene nije radilo
ovako, provjerio sam na tom linku i adapter je podrzan od b43 drivera
kada ukucam dmesg|grep b43 izbaci mi izmedju ostalog slijedece
b43-phy0: Broadcom 4311 WLAN found
ali i ovo:
b43-phy0: Radio hardware status changed to DISABLED
b43-phy0: Radio turned on by software
b43-phy0: The hardware RF-kill button still turns the radio physically off. Press the button to turn it on.
dakle problem je sto je dugme upaljeno, ali nista ne radi
ideje? hvala
problem rijesio, jesam li sam ili uz pomoc google-a veze nemam, ali bitno je da radi
mozemo li znati sta si pokusao?
pa ne znam kako da ti kazem, komande koje sam kucao nisu davale nikakve reakcije
i onda kada sam kontao da odustanem, restartovao sam comp i prije paljenja GUI-a na dugme upalio karticu i nije se gasila
imam screenshotove svega sto sam radio, ali ne znam kako da ih postavim na forum…pomoc…ima nekih desetak slika
e ovako
rusio sam sistem, postavio 9.04 i problem se naravno ponovio
rjesenje po belaju nemam snimljeno, ali problem rjesavam na slijedeci nacin
root@comp:/sys/devices/platform/asus-laptop#echo 1 > wlan
belaj je sto ovo moram da radim svaki put kad palim comp, pa dok ne skontam sta pametnije i trajnije
edijut /etc/rc.local i prije linije “exit 0” ubaci (ako je ovo ispravo za ubuntu , neka me neko sa ubuntu-om prepravi ako nije tacno)
echo 1 > /sys/devices/platform/asus-laptop/wlan
i ne moras kucati svaki put , samo ce se startat pri startanju sistem-a
hvala drug, radi
u ubuntu-u je editor teksta gedit, ali bitno je da smo se razumjeli