Wireless usb kako na ubuntu?

Postovani,

Probao sam mnogu varijaciju,
ali nikako ne ide mene…

Mozete mi da pomazete?
b

To je isto da kažeš mehaničaru preko telefona da ti ne radi auto i ništa više. Daj više informacija, koji ubuntu, koji usb…?

U pravu ste …

Imam Ubuntu Studio, i imam Ubuntu 8.10.

Oba dva vide signal i provajder, ali probao sam konektovati , da se kliknem za moju mrezu(i da upisem ip, passw, itd), i ne ide.
Mislim da bi treba drajver (imam airlive wl usb) , ali neznam kako da instaliram.

Pozdrav

eo moguceg rijesenja, vjerojatno ista kartica kao i ovdje http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5509 .
u terminalu:

treba ovako izgledati(sve sto pise pored ovoga pobrisi):

auto lo iface lo inet loopback
zatvori file i zatim otvori ovo

tu provjeri da li imaju sljedece dvije linije al nemoj nista brisat samo ih trebas dodati ako nemas ovih linija na kraju:

[ifupdown] managed=false
restartaj kompjuter i zatim podesi svoju mrezu

Ovako sam radio sve komande,
al kod Network Tools-a ima Loopback I, i vidim da pise dole da Link Quality-Not Available.

A kod network Settings-a trebao bi da ukucam i username/passw, ali ima samo rubrika za Network Password.

Probao sam par varijanta ali ne konektuje ni sad.

Sad kad ukucam sudo iwconfig vidi se i neki IEE uredjaj i signal al uopstse ne mogu da konektujem…

ja obicno preporucim koristenje novije verzije ubuntu-a ili barem novijeg kernela. najnoviji ubuntu je 9.10. mozes li copy paste iwconfig i ifconfig? koja je tocno kartica?

[quote=nidla]haj ti ovo opet uradi, pa fino kopiraj u text editor (Accessories -> Gedit), pa snimi na stick, pa onda pošalji ovdje na forum sa OS-a na kojem imaš internet

sudo lspci -v
sudo iwconfig
sudo dmesg|egrep -i ‘fw|wlan’[/quote]
Podržavam ovaj savjet sa drugog topica. A dodaću da ovo radiš sa Ubuntu Studio 9.10 pošto je ovaj noviji od Ubuntu 8.10.

Predlažem da onaj drugi topic zatvorimo i da svu diskusiju nastavimo ovdje.

linux kernel je u posljednje vrijeme dobio puno vecu podrsku za wireless, a novije verzije distribucija su ubacile takav kernel. znaci da rezimiramo, bilo bi pozeljno da se koriste novije distribucije, postedjet ce vas sviju glavobolje. i jos nesto, ako ne radi ubuntu, a vjerojatno nece, zalazem se za debian ili slackware.