Wvdial ... glup problem

evo… odavno zelim da se raspitam o ovome a nikako da to uradim…
dakle imam problem sa wvdail-erom. naime, ja se mogu normalno konektovati sa pppconfig ali je fazon sto mi je brzina mnogo losija nego na winu, a koristim patchovane drivere.
uz patch sam skinuo i upustvo koje kaze :

Neophodno je u vaš omiljeni dialer ubaciti init string odgovarajuće

sadržine inače će modem i dalje funcionisati na 14.400 k. Pod

pretpostavkom da koristite kpp:

Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000

Sekvenca (init) 2 : ATX3

e sad to podrazumeva konektovanje pomocu wvdial-era a kada ja to pokusam dobijem ovakvu gresku:

–> The PPP daemon has died: Authentication error.
–> We failed to authenticate ourselves to the peer.
–> Maybe bad account or password? (exit code = 19)
–> man pppd explains pppd error codes in more detail.
–> I guess that’s it for now, exiting
–> The PPP daemon has died. (exit code = 19)

takodje to se moze staviti i u kppp ali sa njim se isto nemogu konektovati.
kod njega se cuje samo ono tu tu tuuuu i nista vise, dakle ne bira broj.

e ako neko zna u cemu je catch neka javi …

:smiley: :smiley:

reci mi koja ti je distribucija?

ako se znaš koristiti konzolom wvdial.conf se nalazi (ako se ne nalazi napraviš ovu dataoteku) u direktoriju /etc

/etc/wvdial.conf

kucaj u konzoli “sudo gedit /etc/wvdial.conf”

ili sudo kate /etc/wvdial.conf

ovo “sudo” ti znači da si sada “root/administrator” i da smiješ editovati fajlove koje inače ne možeš kao obični user

*note: dobro bi bilo da se naučiš koristiti “vi” editor jer ti je on extra za editovanje ovakvih datoteka
probaj nekad i ovo kucati man wvdial.conf, iz ovoga izlaziš samo pritiskom na “q”

sudo vi /etc/wvdial.conf (mali tutorial o vi-u; kada si ukucao ovo, pritisneš slovo “i” to ti je da počneš pisati, kada si

napisao šta si htio, pritisneš ESC, zatim pritisneš “:”, pa onda kucaj “wq”… ako ne želiš da spasiš mijenjani fajl umjesto

“wq” kucaš “q!”… i još jedna stvar ako nisi nikako editovao dokument dovoljno je da kucaš ESC, “:”, “q” za izlaz iz vi-a.
inače pogledaj ako te zanima “man vi”

ovako izgleda wvdial.conf kod mene:

[Dialer Defaults] Modem = /dev/modem Baud = 57600 Init = ATZ Init2 = ATX3 Init3 = ATM0 Phone = 1499 Stupid Mode = 1 Username = "ukucaj_username" Password = "ukucaj_šifru"

vidiš ove init-e kod mene; Init2 je već na ATX3 - taj ti služi da ne bude “tu tuuu” - prevedeno da ne čeka “dial tone”, ATM0

(nije o nego nula) služi da ti izgasi modem speaker da ti ne “krešti” prilikom konektovanja…

[quote]Neophodno je u vaš omiljeni dialer ubaciti init string odgovarajuće

Sekvenca (init) 2 : ATX3 [/quote]

imaš dvije opcije (nadam se da će proraditi, jer kao što vidiš nije do programa kod mene radi može biti jedino do drivera ili

do korisnika)

1. dodaj u wvdial.conf datoteku liniju “AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000” ispred Init2 = ATX3, a ovim koji su ispod

njega promjeni/uvećaj Init(broj), snimi, kucaj “wvdial”, i vidi šta će biti, iz wvdial-a izlaziš sa “CTRL + c”.

1. provrti se malo na KPPP, nađi negdje “Query modem” kada on izvrši query-sanje (ako ne bude htio iz prve, kaže ti npr.

modem not responding probaj opet), imaćeš nekih inita negdje oko 5-6-10, i probaj na sličan način odraditi ovo tvoje uputstvo
kao što je urađeno sa wvdial.conf datotekom…

[quote]Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000

*note: ne sjećam se baš najbolje ali mislim da na KPPP-u ima opcija da se izgasi dial tone (nemam KDE trenutno pa ti govorim

po sjećanju ali znam da je kod mene radilo bez problema tj. bez čekanja dial tone-a

ps
u svakom slučaju ja sam ti pomogao koliko sam mogao sa druge strane monitora, a ti obavezno kpiraj izlaze sa konzole pa

pošalji, i još nešto kucaj na google: “ime_modema KPPP” ili “ime_modema wvdial”, možda se šta nadje korisno

[quote]reci mi koja ti je distribucija?

ako se znaš koristiti konzolom wvdial.conf se nalazi (ako se ne nalazi napraviš ovu dataoteku) u direktoriju /etc

/etc/wvdial.conf

kucaj u konzoli “sudo gedit /etc/wvdial.conf”

ili sudo kate /etc/wvdial.conf

ovo “sudo” ti znači da si sada “root/administrator” i da smiješ editovati fajlove koje inače ne možeš kao obični user

*note: dobro bi bilo da se naučiš koristiti “vi” editor jer ti je on extra za editovanje ovakvih datoteka
probaj nekad i ovo kucati man wvdial.conf, iz ovoga izlaziš samo pritiskom na “q”

sudo vi /etc/wvdial.conf (mali tutorial o vi-u; kada si ukucao ovo, pritisneš slovo “i” to ti je da počneš pisati, kada si

napisao šta si htio, pritisneš ESC, zatim pritisneš “:”, pa onda kucaj “wq”… ako ne želiš da spasiš mijenjani fajl umjesto

“wq” kucaš “q!”… i još jedna stvar ako nisi nikako editovao dokument dovoljno je da kucaš ESC, “:”, “q” za izlaz iz vi-a.
inače pogledaj ako te zanima “man vi”

ovako izgleda wvdial.conf kod mene:

[Dialer Defaults] Modem = /dev/modem Baud = 57600 Init = ATZ Init2 = ATX3 Init3 = ATM0 Phone = 1499 Stupid Mode = 1 Username = "ukucaj_username" Password = "ukucaj_šifru"

vidiš ove init-e kod mene; Init2 je već na ATX3 - taj ti služi da ne bude “tu tuuu” - prevedeno da ne čeka “dial tone”, ATM0

(nije o nego nula) služi da ti izgasi modem speaker da ti ne “krešti” prilikom konektovanja…

[quote]Neophodno je u vaš omiljeni dialer ubaciti init string odgovarajuće

imaš dvije opcije (nadam se da će proraditi, jer kao što vidiš nije do programa kod mene radi može biti jedino do drivera ili

do korisnika)

1. dodaj u wvdial.conf datoteku liniju “AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000” ispred Init2 = ATX3, a ovim koji su ispod

njega promjeni/uvećaj Init(broj), snimi, kucaj “wvdial”, i vidi šta će biti, iz wvdial-a izlaziš sa “CTRL + c”.

1. provrti se malo na KPPP, nađi negdje “Query modem” kada on izvrši query-sanje (ako ne bude htio iz prve, kaže ti npr.

modem not responding probaj opet), imaćeš nekih inita negdje oko 5-6-10, i probaj na sličan način odraditi ovo tvoje uputstvo
kao što je urađeno sa wvdial.conf datotekom…

[quote]Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000

*note: ne sjećam se baš najbolje ali mislim da na KPPP-u ima opcija da se izgasi dial tone (nemam KDE trenutno pa ti govorim

po sjećanju ali znam da je kod mene radilo bez problema tj. bez čekanja dial tone-a

ps
u svakom slučaju ja sam ti pomogao koliko sam mogao sa druge strane monitora, a ti obavezno kpiraj izlaze sa konzole pa

pošalji, i još nešto kucaj na google: “ime_modema KPPP” ili “ime_modema wvdial”, možda se šta nadje korisno[/quote]

e ovako da ti odgovorim na sve ispocetka :smiley: :smiley:

nije da sam neki strucnjak sto se tice konzole ali posjedujem osnovno znanje, mozda i malo vise . :smiley: vi editor jos uvek ne koristim, koristim komandu gedit. :smiley:
wvdial sam dobro konfigurisao , bar sto se tice user name i passa, takodje sam stavio i to sto mi je receno , dakle ovo :

Sekvenca (init) 2 : ATX3

dalje, provrtio sam se jos prije po kppp i nasao “Query modem” i tu je uredno detektovan.
takodje sam islkjucio wait for dial tone (to znam iz wina :smiley: ) i opet nece.

e jos nesto:

kada ukucam komandu wvdialconf /etc/wvdial.conf koja bi trebala da detektuje modem i upise u pomenuti fajl njegovu konfiguraciju dobijem ovo:

ttyS0<*1>: ATQ0 V1 E1 – failed with 2400 baud, next try: 9600 baud
ttyS0<*1>: ATQ0 V1 E1 – failed with 9600 baud, next try: 115200 baud
ttyS0<*1>: ATQ0 V1 E1 – and failed too at 115200, giving up.
Port Scan<*1>: S1 S2 S3 S4 S5 S6 S7 S8
Port Scan<*1>: S9 S10 S11 S12 S13 S14 S15 S16
Port Scan<*1>: S17 S18 S19 S20 S21 S22 S23 S24
Port Scan<*1>: S25 S26 S27 S28 S29 S30 S31 S32
Port Scan<*1>: S33 S34 S35 S36 S37 S38 S39 S40
Port Scan<*1>: S41 S42 S43 S44 S45 S46 S47 S48
Port Scan<*1>: S49 S50 S51 S52 S53
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 – OK
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 Z – OK
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 – OK
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 – OK
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 – OK
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 – OK
ttySHSF0<*1>: Modem Identifier: ATI – 56000
ttySHSF0<*1>: Speed 4800: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 9600: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 19200: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 38400: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 57600: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 115200: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 230400: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Speed 460800: AT – OK
ttySHSF0<*1>: Max speed is 460800; that should be safe.
ttySHSF0<*1>: ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0 – OK
Port Scan<*1>: SHSF2 SHSF3 SHSF4
Port Scan<*1>: SHSF5 SHSF6 SHSF7

Found a modem on /dev/ttySHSF0.
Modem configuration written to /etc/wvdial.conf.
ttySHSF0: Speed 460800; init "ATQ0 V1 E1 S0=0 &C1 &D2 +FCLASS=0"
root@ubuntu:~#

tako da nakon toga wvdial.conf izgleda ovako (naravno uz stavljanje onog init stringa koji je dosao uz patch) :

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttySHSF0
Baud = 460800
Init1 = AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Init2 = ATX3
Dial Command = ATDI
Auto DNS = off
Auto Reconnect = off
Stupid Mode = 1
Phone = 123456
Username = moje ime
Password = moj pass
ISDN = 0
Modem Type = Analog Modem

i to bi valjda trebalo biti to…
medjutim, cini mi se da je ovaj Baud preveliki, tako da sam probao i sa manjim ali opet ne uspeva…
i onda fino ukkucam wvdial i dobijem ovakvu gresku:

root@ubuntu:~# wvdial
–> WvDial: Internet dialer version 1.54.0
–> Initializing modem.
–> Sending: AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
OK
–> Sending: ATX3
ATX3
OK
–> Modem initialized.
–> Sending: ATDI330000
–> Waiting for carrier.
ATDI330000
CONNECT 45333 V42B
–> Carrier detected. Starting PPP immediately.
–> Starting pppd at Sun Aug 7 11:04:18 2005
–> pid of pppd: 8436
–> Using interface ppp0
–> Disconnecting at Sun Aug 7 11:04:19 2005
–> The PPP daemon has died: Authentication error.
–> We failed to authenticate ourselves to the peer.
–> Maybe bad account or password? (exit code = 19)
–> man pppd explains pppd error codes in more detail.
–> I guess that’s it for now, exiting
–> The PPP daemon has died. (exit code = 19)

stvarno mi nije jasno. dakle nemoguce je da sam pogresio sto se tice user name-a i passworda. provjerio sam XXX puta.

hvala na ovome opsirnome text-u , naucio sam koristiti vi editor :smiley:

nisam mislio ništa loše kada sam ti spomenuo konzolu samo nisam znao na čemu sam… drago mi je za "vi " jer je koristan… (SHIFT + Insert ti je “Paste”, desni klik copy, a ima i kratica shift + ctrl +c)

vidi, nešto mi se ne sviđa ova linija kod tvoga wvdial.conf-a

zato haj probaj izbrisati tvoj wvdial.conf fajl i napraviti novi wvdial.conf u kojem će biti ovo dole (neka Baud-a ovakvog):

[Dialer Defaults] Modem = /dev/ttySHSF0 Baud = 57600 Init = ATZ Init2 = ATX3 Stupid Mode = 1 Phone = "br.tel" Username = "usrnme" Password = "psswd"

kucaj wvdial

i javi mi izlaz konzole nakon ovoga, ako se budeš mogao konektovati sa ovim to znači da je “proradio” i sada mu probaj dodati još onu liniji u kojoj je “brzina”:

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttySHSF0
Baud =  57600
Init = ATZ
Init2 = AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Init3 = ATX3
#Init4 = ATM0
Stupid Mode = 1
Phone = "br.tel"
Username = "usrnme"
Password = "psswd"

*note # je komentar izbriši # i ta linija je aktivna

e ovako …
nakon ovoga:

[Dialer Defaults] Modem = /dev/ttySHSF0 Baud = 57600 Init = ATZ Init2 = ATX3 Stupid Mode = 1 Phone = "br.tel" Username = "usrnme" Password = "psswd"

mi javi ovakvu gresku :

root@ubuntu:~# wvdial --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0 --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: ATX3 ATX3 OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT330000 --> Waiting for carrier. ATDT330000 CONNECT 57600 --> Carrier detected. Waiting for prompt. ~[7f]}#@!}!A} }8}"}&} }*} } }#}$@#}%}&:Qw)}'}"}(}"c4~ --> PPP negotiation detected. --> Starting pppd at Sun Aug 7 14:30:14 2005 --> pid of pppd: 8453 --> Using interface ppp0 --> Disconnecting at Sun Aug 7 14:30:19 2005 --> The PPP daemon has died: A modem hung up the phone (exit code = 16) --> man pppd explains pppd error codes in more detail. --> Try again and look into /var/log/messages and the wvdial and pppd man pages for more information.

sa drugom solucijom , to jest ovom:

[Dialer Defaults]
Modem = /dev/ttySHSF0
Baud =  57600
Init = ATZ
Init2 = AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Init3 = ATX3
#Init4 = ATM0
Stupid Mode = 1
Phone = "br.tel"
Username = "usrnme"
Password = "psswd"

javi mi gresku ovakvog tipa:

root@ubuntu:~# wvdial --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0 --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000 AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000 OK --> Sending: ATX3 ATX3 OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT330000 --> Waiting for carrier. ATDT330000 CONNECT 44000 V42B --> Carrier detected. Waiting for prompt. ~[7f]}#@!}!C} }8}"}&} }*} } }#}$@#}%}&:Ti}=}'}"}(}"gR~ --> PPP negotiation detected. --> Starting pppd at Sun Aug 7 14:32:54 2005 --> pid of pppd: 8489 --> Using interface ppp0

znaci dodje do mjesta kada bi se trebao konektovati i samo stoji tu :smiley: :smiley:

a kada uklonim komentar, onda se ponasa kao kppp, znaci samo cujem tu tuuu i ne mice dalje, a to izgleda ovako:

root@ubuntu:~# wvdial --> WvDial: Internet dialer version 1.54.0 --> Initializing modem. --> Sending: ATZ ATZ OK --> Sending: AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000 AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000 OK --> Sending: ATX3 ATX3 OK --> Sending: ATM0 ATM0 OK --> Modem initialized. --> Sending: ATDT330000 --> Waiting for carrier. ATDT330000

onda sam se sjetio da si rekao da je to zbog komande ATM0 te sam je potrazio u kppp ali nigde nisam nasao da je postavljena…

P.S.

znam da nisi mislio nista lose , i ja sam namjerno rekao da znas na cemu si :smiley: :smiley:

e ne znam stvarno…

ti reče da se možeš konektovati sa ppconfig reci mi kako to radiš…

jel kucaš pon za dial, a poff za disconnect ili…

postoji jedna datoteka /etc/chatscripts/provider i tu ima jedan string ATZ …

javi mi da znam kao se konektuješ na 14k, pa da probamo editovati chatscripts/provider, jer ja više ne znam šta bi moglo biti…

ps
probaj se konektovati dva tri puta zaredom sa ovim wvdialerom možda mogne, meni nekad ni na windowsu neće iz prve da se konektuje pa možda je baš to (gužva)

pps
a ako ti se ne cuje modem to je zato sto si sa ATM0 ugasio ton, modema, ne dial tone nego speaker tone, pa ti sačekaj dok se ne konektuje 30-60 sec.

ppps
odakle ti KPPP? jesil tu skidao sa apt-get?
pošto vidim da ti je distro Ubuntu…

procitaj sve ovo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1696

hejjjjjjj!!! probaj ovo kako se nisam sjetio možda sad upali sa kppp

[quote]PS:KPPP nije htio da radi dok mu nisam:

pppd died - The remote system is required to authenticate itself …
As far as I can tell there are two causes for this problem:
/etc/ppp/options contains the auth option. Simply put a # comment character in front and try again.[/quote]

ps a može ti i ovo koristiti
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1832

[quote]ti reče da se možeš konektovati sa ppconfig reci mi kako to radiš…

jel kucaš pon za dial, a poff za disconnect ili…[/quote]

da, upravo tako, samo sto sam napravio vise konekcija, pa uz pon dodam i ime konekcije

evo sadrzaj te datoteke:

[code]# This is the chat script used to dial out to your default service provider.

Please customize the entries enclosed in parenthesis to match your setup.

Only the “provider” file will be handled by poff and pon (unless with

extra command line arguments).

Remember to edit /etc/ppp/peers/provider accordingly.

ATZW2 as a default init string

- On all hayes compatible modems, W2 will correctly report the connect

speed.

ABORT BUSY
ABORT “NO CARRIER”
ABORT VOICE
ABORT “NO DIALTONE”
“” ATZW2
OK ATDT
ogin
word q
[/code]

e sad, posto ja imam vise konekcija, to znaci da za svaku postoji po jedan ovakav file, jer je ova namjenjena za provider a to znaci da trebas imati samo jednu konekciju i ne mjenjati joj ime kad je pravis??

e ovako izgleda ova kojiu ja sada koristim :

[code]# This chatfile was generated by pppconfig 2.3.10.

Please do not delete any of the comments. Pppconfig needs them.

ispauth PAP

abortstring

ABORT BUSY ABORT ‘NO CARRIER’ ABORT VOICE ABORT ‘NO DIALTONE’ ABORT ‘NO DIAL TONE’ ABORT ‘NO ANSWER’ ABORT DELAYED

modeminit

‘’ ATZ

ispnumber

OK-AT-OK “ATDT330000”

ispconnect

CONNECT dc

prelogin

ispname

isppassword

postlogin

end of pppconfig stuff[/code]

[quote]
odakle ti KPPP? jesil tu skidao sa apt-get?
pošto vidim da ti je distro Ubuntu…[/quote]

da, skidao sam sa apt-get install

[quote]procitaj sve ovo:
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1696

hejjjjjjj!!! probaj ovo kako se nisam sjetio možda sad upali sa kppp

Citat:
PS:KPPP nije htio da radi dok mu nisam:

pppd died - The remote system is required to authenticate itself …
/etc/ppp/options contains the auth option. Simply put a # comment character in front and try again.

ps a može ti i ovo koristiti
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1832[/quote]

haj požuri vidi hoće li moći sa ovim da se neutrališe athentication problem

https://wiki.ubuntu.com/DialupModemHowto

ovaj link je beton za pravljenje konekcije sa pppconfig

[quote]pppd died - The remote system is required to authenticate itself …
/etc/ppp/options contains the auth option. Simply put a # comment character in front and try again.
[/quote]

kod mene su vec stavljene #

[quote]https://wiki.ubuntu.com/DialupModemHowto

ovaj link je beton za pravljenje konekcije sa pppconfig[/quote]

sa tim tutorijalom sam i napravi konekciju :smiley: :smiley: :smiley:

[quote][quote]pppd died - The remote system is required to authenticate itself …
[/quote]

kod mene su vec stavljene #

[quote]https://wiki.ubuntu.com/DialupModemHowto

ovaj link je beton za pravljenje konekcije sa pppconfig[/quote]

sa tim tutorijalom sam i napravi konekciju :smiley: :smiley: :D[/quote]

i opet neće?
e pa ne znam šta je onda… kod mene (dok mi nije crko modem) je moglo i na kppp i na wvdial i na pon/poff, stvarno mi je žao snađi se nekako , za drugi modem koji je podržan ako naletiš na kakv serijski i sl.

vidjecu jos malo… pogledati po drugim forumima … ima li jos neko mozda neku ideju??

................
ATDT330000
CONNECT 44000 V42B
--> Carrier detected.  Waiting for prompt.
~[7f]}#@!}!C} }8}"}&} }*} } }#}$@#}%}&:Ti}=}'}"}(}"gR~
--> PPP negotiation detected.
--> Starting pppd at Sun Aug  7 14:32:54 2005
--> pid of pppd: 8489
--> Using interface ppp0[/code]

evo ovdje ti se konektovo , samo jos moras provjerit dali je dodo dns servere u /etc/resolv.conf , ako nije dodaj ih ti rucno tj upisi u /etc/resolv.conf ovo:

[code]nameserver 195.222.32.10[/code]

i pokusaj pingat npr. yahoo.com 
ako ne prodje provjeri dali ti je route dobar tj ukucaj u konzolu komandu "route" i vidi sta ce ti ona izbacit, trebalo bi nesto poput ovog:

[code]Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
xxx.xxx.xxx.xxx     *               255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0

toj to :slight_smile:

ovako izgleda sadrzaj fajla /etc/resolv.conf

[code]# resolv.conf created by pppconfig for urc

nameserver xxx.xx.xxx.xx

nameserver xxx.xx.xxx.xx[/code]

da nije mozda caka da sklonim # ispred???

[quote]ovako izgleda sadrzaj fajla /etc/resolv.conf

nameserver xxx.xx.xxx.xx

nameserver xxx.xx.xxx.xx[/code]

da nije mozda caka da sklonim # ispred???[/quote]
Ne ne trebas sklanjati # to je komentar u fajlu. Naime nameserveri bi ti trebali biti:

nameserver 195.222.32.10 nameserver 195.222.32.20

[quote]
Ne ne trebas sklanjati # to je komentar u fajlu. Naime nameserveri bi ti trebali biti:

nameserver 195.222.32.10 nameserver 195.222.32.20[/quote]

*note ovi serveri su za “bihnet” (ako se ne varam)

ma imalo je negdje autodns = off pa nek stavi “on”

stvarno ne znam šta je u pitanju sve radi kako treba; detektovan modem , može da bira broj…

ja nisam na bihnet-u , a ovako izgleda moj /etc/reslolv.conf

nameserver 217.23.202.17

nameserver 217.23.202.22[/code]

i ja stvarno ne mogu da skontam u cemu je caka sa tim…
evo juce sam skinuo Gnome PPP dialer i sa njim nece da mi detektuje modem, dok sa svim ostalim dialerim-a hoce. stvarno ne razumijem sto wvdial ne radi…

stani, ako je do dns servera, onda bi trebao da mozes pingati ip adrese. zar ne?
npr google: 66.102.9.99
yahoo: 68.142.226.53

a btw. sto aldin kaze probaj dodati i ovo u /etc/wvdial.conf