[quote]reci mi koja ti je distribucija?
ako se znaš koristiti konzolom wvdial.conf se nalazi (ako se ne nalazi napraviš ovu dataoteku) u direktoriju /etc
/etc/wvdial.conf
kucaj u konzoli “sudo gedit /etc/wvdial.conf”
ili sudo kate /etc/wvdial.conf
ovo “sudo” ti znači da si sada “root/administrator” i da smiješ editovati fajlove koje inače ne možeš kao obični user
*note: dobro bi bilo da se naučiš koristiti “vi” editor jer ti je on extra za editovanje ovakvih datoteka
probaj nekad i ovo kucati man wvdial.conf, iz ovoga izlaziš samo pritiskom na “q”
sudo vi /etc/wvdial.conf (mali tutorial o vi-u; kada si ukucao ovo, pritisneš slovo “i” to ti je da počneš pisati, kada si
napisao šta si htio, pritisneš ESC, zatim pritisneš “:”, pa onda kucaj “wq”… ako ne želiš da spasiš mijenjani fajl umjesto
“wq” kucaš “q!”… i još jedna stvar ako nisi nikako editovao dokument dovoljno je da kucaš ESC, “:”, “q” za izlaz iz vi-a.
inače pogledaj ako te zanima “man vi”
ovako izgleda wvdial.conf kod mene:
[Dialer Defaults]
Modem = /dev/modem
Baud = 57600
Init = ATZ
Init2 = ATX3
Init3 = ATM0
Phone = 1499
Stupid Mode = 1
Username = "ukucaj_username"
Password = "ukucaj_šifru"
vidiš ove init-e kod mene; Init2 je već na ATX3 - taj ti služi da ne bude “tu tuuu” - prevedeno da ne čeka “dial tone”, ATM0
(nije o nego nula) služi da ti izgasi modem speaker da ti ne “krešti” prilikom konektovanja…
[quote]Neophodno je u vaš omiljeni dialer ubaciti init string odgovarajuće
sadržine inače će modem i dalje funcionisati na 14.400 k. Pod
pretpostavkom da koristite kpp:
Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Sekvenca (init) 2 : ATX3 [/quote]
imaš dvije opcije (nadam se da će proraditi, jer kao što vidiš nije do programa kod mene radi može biti jedino do drivera ili
do korisnika)
- dodaj u wvdial.conf datoteku liniju “AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000” ispred Init2 = ATX3, a ovim koji su ispod
njega promjeni/uvećaj Init(broj), snimi, kucaj “wvdial”, i vidi šta će biti, iz wvdial-a izlaziš sa “CTRL + c”.
- provrti se malo na KPPP, nađi negdje “Query modem” kada on izvrši query-sanje (ako ne bude htio iz prve, kaže ti npr.
modem not responding probaj opet), imaćeš nekih inita negdje oko 5-6-10, i probaj na sličan način odraditi ovo tvoje uputstvo
kao što je urađeno sa wvdial.conf datotekom…
[quote]Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Sekvenca (init) 2 : ATX3 [/quote]
*note: ne sjećam se baš najbolje ali mislim da na KPPP-u ima opcija da se izgasi dial tone (nemam KDE trenutno pa ti govorim
po sjećanju ali znam da je kod mene radilo bez problema tj. bez čekanja dial tone-a
ps
u svakom slučaju ja sam ti pomogao koliko sam mogao sa druge strane monitora, a ti obavezno kpiraj izlaze sa konzole pa
pošalji, i još nešto kucaj na google: “ime_modema KPPP” ili “ime_modema wvdial”, možda se šta nadje korisno[/quote]
e ovako da ti odgovorim na sve ispocetka
nije da sam neki strucnjak sto se tice konzole ali posjedujem osnovno znanje, mozda i malo vise . vi editor jos uvek ne koristim, koristim komandu gedit.
wvdial sam dobro konfigurisao , bar sto se tice user name i passa, takodje sam stavio i to sto mi je receno , dakle ovo :
Sekvenca (init) 1 : AT &FW3+MS=V92,1,28800,33600,28800,56000
Sekvenca (init) 2 : ATX3
dalje, provrtio sam se jos prije po kppp i nasao “Query modem” i tu je uredno detektovan.
takodje sam islkjucio wait for dial tone (to znam iz wina ) i opet nece.