Www.microsoft.com pod Linuxom

Zivot zna ponekad biti jako krut, tako se desilo nesto sto se dosad smatralo nemogucim.
Najveci softwerski “Gigant” Microsoft je dozivjeo pravi brodolom upravo u vezi sa Linuxom.

Kao sto znamo sami vrh Microsofta javno je priznao da vidi u Operativnom Sistemu “LINUX” svog najveceg konkurenta i protivnika, upravo najvecu ironiju u svemu tome cini cinjenica da se stranica www.microsoft.com nalazi na Serveru koji je pod znakom Pingvina (AKAMAI Serveri koriste za svoje cliente Linux OS).

Strucnjaci iz Redmonda su prosle sedmice zatrazili pomoc od Kompanije Akamai (Akamai:nudi Hosting/Caching usluge na nekih 15.000 vlastitih Servera) za odbranu u slucaju DDOS-napada, naime teznja Microsofta se zasniva na stalnoj Internet prezentaciji web sajta microsoft.com sto bi doticni Caching provajder Akamai mogao da omuguci.

Sve te informacije su popracene sa velikom paznjom IT svijeta, sto je Internet Service Kompaniju “NETKRAFT” navelo da tokom “Blaster worma” preispita na kojim Serverima se nalaze Microsoftove web stranice.

Rezultati na kraju testa su bili ocito potpuno neocekivani;

DNS-tragovi za “microsoft.com” ukazuju da se nalaze na “Windows Serveru 2003”, dok testovi za “www.microsoft.com” ukazuju na Linuxove Servere od Akamai-a.

Ironija slucaja je zaista da Microsoft uporno tvrdi da Linux nije za profesionalnu upotrebu, da je taj Sistem nedovoljno stabilan itd…

Zaista bi bilo zanimlivo cuti sta ce biti na dnevnom redu kada se te doticne Kompanije sastanu…

Pozdrav,

Prije mnogo vremena na ovom forumu su bii predtsavljeni rezultati skeniranja njihovih portova koju jasno ukazuju na tu činjenicu :slight_smile:

i ova vijest je bila na slashdotu prije otprilike 100 godina :wink: