X-login

Postovanje. Imam jedno pitanje. Na slack-u 10.0, svaki put kad boot-uje sistem, moram da kucam login, pa startx. Pokusavao sam da nadjem fajl koji treba editovati, da bi se svaki put logovao iz x okruzenja, ili npr. kad hocu da se izlogujem (logout), da se pojavi login menadzer, pa da mogu da promijenim desktop menadzer i sl., ali nisam mogao naci. Pa ako neko zna, sta treba da se odradi, ili korisnu adresu za to, neka javi.
Pozdrav, Nacky

Izgleda da ti shell nije uredjena kao login-shell. Datoteka /etc/inittab je ta koja pokrece shell na pocetku boota, i trebala bi da je pokrene bash sa opcijom -l sto je cini login-shellom. Nakon logina izvrsava se datoteka .bash_profile koja se nalazi u tvom /home direktoriju i u koju treba upisati “startx”. Neznam koliko si upucen u editiranje skripti pa je mozda bolje da trazis jednostavnije rjesenje nego da editiras po init skriptama. Sacekajmo sta drugi kazu. :rolleyes: [/b]

Edituj datoteku ‘/etc/inittab’

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:4:initdefault:

Koristi xwmconfig za štimanje defaultnog desktop okruženja.

Bez uvrede, ali s obzirom na gore postavljeno pitanje mislim da Slackware (još) nije za tebe. Štimanje defaultnog runlevela je identično na SVIM Linux distribucijama (ali recimo SuSE i MDK imaju grafičke alate sa kojima se to može uraditi, a ionako već nakon instalacije dođu sa podešenim X/ima). Za Slack ipak treba malo više iskustva (i osnovno znanje VI editora :wink:

Nemoj me pogrešno shvatiti, nije uopšte u pitanju neki elitizam. Jednostavno, Slackware nije za početnike i svaka greška se skupo plaća. I nećete prije “naučiti” Linux ako koristite što primitivniju distribuciju (da je tako svi bi koristili Linux From Scratch). Olakšajte sebi život na početku “linux karijere”, a poslije eksperimentišite (ili ostanite vjerni toj prvoj distribuciji)

U redu je, hallal da je Adise. Radio sam sa suse, (meni se cini dosta) i to je u grafickom okruzenju podesavanje, radio sam i sa gentoo-om, dosta mi je dobro islo. Ali, po nekoj “mojoj” logici, ako ne instaliras, jaci distro, nikad se mozes nauciti kako i sta. Jednom, dva, tri, pa i vise puta, ponovna instalacija nije problem, ali svaki put imas vise iskustva. Nije da se hvalim, ali sam, recimo x-server, i par stvari odradio, na osnovu znanja, koje sam Bogu Hvala stekao, kroz Gentoo. A i kad sam Gentoo instalirao svi su govorili, savjetovali da to ne radim jos. Tacno je da se gentoo, po nekim komandama razlikuje od ostalih distribucija. Kao sto je slucaj la login menadzerom. Ne smatram sebe “velikim” linuxasom, kao i sto nisam, ali kad nesto naumim, to uradim, pa tek posle citam, e to mi je mana. U potpunosti vas razumijem. Ali ako bi neko htio linux, npr. SuSe, a pocetnik je, i “nesto” mu ne stima i podje na forum i pita recimo, 'kako se instalira suse", necemo valjda odgovoriti, uzmi ti windoze, linux nije za tebe. Slicno je bilo sa mnom, kad sam prvi put instalirao linux, suse i pitam nesto na forum, zaboravio sam sta, takav su mi odgovor dali, da poslije 6 mjeseci nisam imao nikakvog kontakta sa linux-om. Hallali, pozdrav.

Ma dobro, nismo svi isti, ja sam recimo 2-3 godine skoro ekskluzivno koristio SuSE (7.x, 8.x, 9.1) i naučio mnogo toga na samom SuSE-tu.

Kako, kad “SuSE sve radi za mene”? Pa super, SuSE (ili neka druga user friendly distribucija) radi out of the box, grafičko okruženje, Internet, instalacija softvera, tako da se ima vremena i za druge stvari. Npr. za čitanje dokumentacije, od FHS, preko dokumentacije na tldp.org do O’Reilly-evih knjiga. Imao sam čak vremena da programiram “za svoju dušu” u C-u (a tu opet dobro dođe “GNU C Library manual” ili recimo GTK+ dokumentacija). Usput ti se slažu neke kockice o tome kako funkcioniše taj GNU/Linux. Mogao sam i “okolo naokolo”, ali mislim da bi onda ostale poprilične rupe u znanju.

Loše je kad imaš iskorak između teorije i prakse, a vrlo lako se može otići u jednu ili drugu krajnost (samo čitaš, nikad ništa ne pročačkaš ili obrnuto). A jedno bez drugog ne može. npr. X-i ti ne rade kako treba, ti ne znaš koje datoteke treba editovati i šta treba upisati (nedostatak teorije), ili ne znaš vi (pico) tako da ne možeš editovati šta treba (nedostatak prakse).

Primjeti da ja Slack jako loša distribucija za “učenje” Linux-a, u stilu da je Slack “one man show” i da se Patricka pita treba li nam LSB, FHS, package management (rpm, deb), /etc/sysconfig i slično. Treba prvo naučiti pravila igre, pa ih tek onda idemo malo kršiti …

'ma Gost samo ti opleti i eksperimentishi

Adise izvini ali ne kontam sto ne bi bio Slackware za njega i sto je losh za uciti :?

Slazem se sa Safom.

Nema razloga da se ne “igra” sa Slackom. Ja sam sa SuSE-a presao na Slack i veoma brzo se prilagodio. Sad ga ne bih mjenjao ni za koju distibuciju, pa cak ni za LFS (koji sam probao).

Po meni, Slack je veoma dobar za ucenje jer znam sta sam sve naucio radeci u njemu.

Pozdravi

Tja, onda bi znali da je standard da se startx aktivira u runlevelu 5 a ne u 4. :wink:
Gost: Bas me interesuje sta izbacije Naredna:

cat /etc/inittab | grep initdefault: na tvom sistemu ?? (ako jos rjesavas problem)