Xandros 1.0

Da li je ovo spoj Linux stabilnosti i windows-ve user jednostavnosti ??

Možda. U svakom slučaju ovo je do sada najjednostavnija instalacija sistema koju sam ikad uradio ( ca 17 min ). Sve je radilo iz kutije. Sistem je stabilan i brz. Uključuje sve aplikacije koje sam ranije koristio i naravno neke nove kao što je Crossover paket.

Sliku možete da vidite na http://www.beglerovic.de/pictures/xsandros.jpg

Hm, možeš li mi pojasniti o čemu se radi? Nova distribucija? ili je neki hibrid? GNU/GPL?

E ovako bono…

1.Više info na http://www.xandros.com
2.Sistem nije besplatan …košta $99 zbog crossover licenci
3.Radi se o debian verziji ( neki kažu Corel mada ja sumnjam u to )
4.Namjenjen je bussnies user-ima kao zamjena za MS i njegove aplikacije

U klasi je sa SuSE ali je za stepen bolji jer je riješio problem sa fontovima u default instaliranju. Inače je kao i svaki Linux sistem… HAOS STABILAN

Pa sigurno par dolarčića ide za fondove. Reci mi jesil ga ti kupio il je pao sa kamiona ? :wink: Malo sam pogledao stranicu-lijepo i jednostavno , jedino što mi fali je nešto kao SuSin SDB. (besplatni suport data-base ).

Xandros Linux je nekadasnji Corel Linux. Nakon sto je MS pokupovao dionice Corela, menadzment je odlucio da im se Linux odjel u cjelini ne isplati, tako da je cijeli projekat otkupio Ming Poon cija je to originalna ideja. Vise detalja na http://linux.corel.com.

Osnovni feature Xandrosa je Xandros File Manager (XFM) koji je u sustini Konqueror prepravljen tako da sakriva POSIX filesistem i u cjelini vise lici na Explorer. Jako dobra ideja, koju KDE ne moze primjeniti jer se KDE vrti i na BSDu, Solarisu itd.
http://www.consultingtimes.com/articles/xandros/filemanager/filemanager.html

Naravno da je pao sa kamiona Miraleme :slight_smile:

Nastranu šala ovaj CD sam “dobio” da bi mogao da testiram sistem. Postoji i još jedan “novi-ekstra” CD Tech preview ( nešto kao MS CD ) gdje se može vidjeti budućnost Xandros-a. Sljedeća verzija dolazi sa KDE 3.x i sa update-om za mnoge onboard zvučne kartice. Predloge i primjedbe za sistem možete čitati na http://forums.xandros.com

Sistem koristi update/install kao Debian " aptget "…a da li je ovo verzija od Corel-a ili Debian-a nije ni bitno… dovoljni je reći da radi i da najveći amater može da instalira bez problema.

:stuck_out_tongue:

Kada ces ga staviti u ISO file tako da ga moze posteni narod skinut sa nekog od nasih servera sirom svijeta bijeloga i probamo.
Koristio sam prije Corel linux do verzije 1.1 i bila je pravo jednostavna za insaliranje i koristenje, posebno za file sharing sa MS sistemima.
Xandros je update-ovan corel.
Volio bih da ga probam.

Pa ako si zainteresovan haveru, javi mi.

Pozdrav od

Dine