Na webu se može naći nekoliko uputstava, ali sva su stara i ono … nije to to. Help?
PS: Fglrx šljaka, tu je i compiz, dakle problem je samo XGL.
Na webu se može naći nekoliko uputstava, ali sva su stara i ono … nije to to. Help?
PS: Fglrx šljaka, tu je i compiz, dakle problem je samo XGL.
[quote=che.guevara]Na webu se može naći nekoliko uputstava, ali sva su stara i ono … nije to to. Help?
PS: Fglrx šljaka, tu je i compiz, dakle problem je samo XGL.[/quote]
bio u istoj situaciji… ali, ja sam se pozdravio sa xgl-om na debianu… na IRC-u (#debian) mi rekli nema maintainera za xgl… probao xgl iz sourcea sa freedesktop-a nisam se proslavio hehe ali zato sad imam GeForce 6100 hehe sad mogu sve distro ko zmaj… neka, nek se ati sad zamisli malo…
ništa, imaš mandriva spring, ubuntu 7.04, suse 10.2, pclinuxos, (kao alternativu za xgl), mada, znam ja tebe ti si debianer i nema dalje hehe
Onaj, jel i dalje baš nemoguće dobiti xgl-fglrx-beryl kombinaciju na etchu? Koristim fglrx 8.39, ima li kakvih novosti sa njim ili je sve to Sizifov posao? A baš bi bilo lijepo vidjeti kocku kako se vrti an debianu Našao sam par “howto” al mi nijedan nije upalio. Čak i ako se xgl instalira (što je čista lutrija) opet se ne može pokrenuti
Prokleti Ati!
EDIT: Ono što me najviše živcira je da na Fedori beryl radi out-of-the-box, sa nekim oss driverima i to poprilično dobro. Samo što ne znam koji su oss driveri pa da pokušam preko njih na debianu postići sličan/isti efekat. Dovraga
Ima i “ati” a tu je i “r300_dri” il tako nekako Ubuntu mi je koristio “ati” za radeonku 9550 - a ako bi prebacio na “radeon” performanse bi pale totalno, obični desktop bi štekao. Zato i ponavljam - prokleti ati! Na debianu sam uvijek koristio fglrx pa nisam ni vidio koji oss dolaze sa njim
Da ali “ati” nema hardversko ubrzanje tako da nema šansi da je na njemu radio beryl. Možeš probati Fedora 7 LiveCD pa vidi šta piše u xorg.conf, ako je oss drajver morao bi postojati i za Debian a moguće da je isti “radeon” sa drugačijom konfiguracijom.
Malo smo se fulali - nisam rekao da mi je beryl radio sa “ati” driverom nego samo da mi je Kubuntu po defaultu stavljao “ati”, a čim bi prebacio na “radeon” pa dpkg-reconfigure xserver-xorg odmah bi sve otišlo u helać. Zašto nemam pojma - i dalje sam njubara koji se onako igra postavkama i distribucijama i kad nešto uhebe samo reinstalira sistem
A reci mi sad može li ovako: U fedori vidim koji je driver, podesim ga na debianu i manje više copy-pastam xorg.conf u debian po pitanju device, monitor itd, znači sve vezano za grafiku? Na kraju krajeva uvijek je isti hardware?? Ili trebam negdje drugo kopati da nađem kako je driver podešen pa da te settingse onda copy-pastam?
I još nešto - na http://start.linux.org.ba/ATI ste napisali da je fglrx pravo teško instalirati na debianu. Ja sam ga uvijek instalirao automatski i na kraju dobijem željeni rezultat - fglrxinfo mi kaže “ATI” umjesto “Mesa” i ja happy (valjda je to dovoljno ili ima još nekih caka?). E sad nije mi jasno jel to slučajnost da kod mene to tako lako pali il ipak nešto fulam???
Ukratko - za igre i TV imam drugi komp, linuxe probavam na “staroj” mašini pa mi u principu neka ah 3d posrška i ne treba, čisto toliko da mogu kolko-tolko pokrenuti beryl/compiz (Još uvijek mi je to fascinacija)
thx
zbunjeni
EDIT: A gore navedeni “r300_dri”…jel iko to probavao??? I kako ga uopšte instaliram? Piše da je podržava r300 i r400 kartice - moja 9550 je r350 pa ono…vrijedilo bi probati da znam kako
Pa trebalo bi raditi da kopiraš komplet xorg.conf sa jedne distribucije na drugu, radio sam to par puta bez većih problema. Naravno pod uslovom da nije prevelika razlika u verziji samog Xorga. Ako ne bude radilo, možeš kopirati jedan po jedan setting i generalno napraviti analizu šta daje kakav efekat. Ako se X-i ne startaju nikako sa radeon drajverom, obavezno pogledaj /var/log/Xorg.0.log
Ma ta stranica (kao i sve na startu) je malo zastarjela a forumaši su previše lijeni da ih održavaju, iako je dovoljno kliknuti na link “Izmijeni”. Ja bih ali nemam Ati karticu.
Stvarno ne znam ništa o r300_dri
Thx na info o copy-paste config.xorg (ustvari ohrabrenju) baš ću probati
Što se tiče fglrx instalacije - radim po tutorialu koji je za windowsaše i fakat dobro radi. Evo linka:
U mom slučaju (instalacija debiana piece-by-piece) jedino što se treba dodati je da pored navedenih paketa treba instalirati i libstdc++5 prije pokretanja installera. U protivnom se neće moći ponovo pokrenut kdm/gdm (dobićete crni ekran), a nakon ctrl-alt-backspace će kao error biti navedeno da fali dotični libstdc++5. U tom slučaju - apt-get install libstdc++5 i sve će fercerati ko podmazano - fglrxinfo će opet navesti ati umjesto mesa kao opengl vendora.
Nisam probao kako ide ako je instalacija debiana defaultna. (Svakako probate pa vidite jel problematični paket već instaliran il nije). U svakom slučaju nije teško. A ako navedena stranica nije već u nekom wikiju ili stickiju - bujrum admini, navedite je, meni je falila
pozdrav
zbunjeni
Linux je zaraza…a baš sam bio hepi sa windozima, ušuškan u komercijalni proizvod komercijalnog kapitalizma - bla, bla, bla
Nevermind - skonto sam da je na debianu “radeon” samo subdriver “ati” drivera. U prevodu, dal stavio u xorg.conf ati ili radeon - beryl fercera, recimo prihvatljivo obzirom da i sama grafulja nije baš state of the art. Above mentioned dri_300 je opet nešto što je uključeno u ati/radeon driver i daje podršku za ovo moje ati smeće. (Ovo sve pišem u nadi da će ove moje rečenice u nekome ko se bude patio ko ja izazvati onaj “aaaaaa, to je to” efekat, ostali ovo svakako il znate il vam ne treba).
A sad i pitanje: zna li neko od vas neki dobar link sa pojašnjenjima pojedinih opcija u xorg.conf a tiču se oss drivera za grafe? Naravno da sam na netu u raznim howto i tutorialima našao brdo raznih opcija, samo što se uglavnom ne poklapaju jedna sa drugom. Ono što bi meni trebi trebalo je samo neka lista mogućih opcija kao i makar minimalno pojašnjenje istih. Isto tako mi je u svim howto-bla-bla bilo nejasno koja se opcija kako uključuje. Ispada da je svejedno hoću li staviti “true” ili “1” za jednu te istu opciju - to mi nekako nelogično (možda sam i u krivu, ne znam).
pozdrav
zbunjeni
Ma kome radi akceleracija - “ati” je “keva, tebra” (op.a. mater, razbu)
To znači sve do X800 ako se ne varam (ne varim, opet op.a!).
Ništa, ionako nije big deal. Čekam na ATI-AMD čudo pa da uključim AIGLX, a do tada, vježbam rad iz konzole